Home Breaking News Stiri Brasov „Let’s Do It, Romania!“, ziua de curătenie naţională

„Let’s Do It, Romania!“, ziua de curătenie naţională

10 min read
0
0
363

Proiectului „Let’s do it, Romania!“ i s-au alăturat toate instituţiile publice din Braşov şi cele mai mari companii din judeţ care vor oferi nu numai suport material, ci şi forţă de muncă

Braşovenii sînt chemaţi să se alăture celui mai mare proiect de implicare socială organizat pînă în prezent, „Let’s Do It, România!“. Proiectul îşi propune curăţarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale ţării, într-o singură zi. Ziua de Curăţenie Naţională a fost decretată 25 septembrie 2010, dată la care toţi românii sînt aşteptaţi să participe la „schimbarea la faţă” a României. În judeţul Braşov, au fost identificate în jur de 400 de mormane de gunoaie pentru curăţarea cărora este nevoie de aproximativ 5.000 de voluntari. Toate instituţiile publice ale judeţului s-au implicat în proiect oferind sprijin, atît material, cît şi ca resurse umane.

Braşovenii, provocaţi la spirit civic

În 25 septembrie, voluntarii vor curăţa locurile de picnic şi de grătar, vor aduna gunoaiele din păduri, de pe cursurile de apă şi din alte locuri care au fosr deja cartate de participanţii la proiect. „Am realizat inventarierea mormanelor de deşeuri din judeţ. Am pornit pe 26 de trasee fixe pornind din drumurile europene, naţionale şi judeţene, inclusiv trasee montane, în tot judeţul. Am identificat 350 de mormane de gunoaie, dar vor ajunge la 400. S-a realizat şi o hartă digitală pe internet, iar după data de 15 septembrie se va realiza alocarea mormanelor către cei care s-au înscris pe site-ul nostru“, a explicat Codrin Fătu, coordonator judeţean pe cartare. Din analizele realizate pînă acum de către reprezentanţii echipei judeţene de voluntari este nevoie de 70.000 de saci menajeri şi 5.000 de perechi de mănuşi. „Am apelat la instituţii publice şi companii private. Am acoperit deja mai mult de jumătate din necesar şi sîntem convinşi că vom reuşi să strîngem tot ceea ce avem nevoie pînă la această dată“, a spus Claudia Pop, coordonator judeţean al proiectului pe logistică.

Toate instituţiile publice s-au implicat

Proiectului „Let’s do it, Romania!“ i s-au alăturat toate instituţiile publice din Braşov şi cele mai mari companii care vor oferi nu numai suport material, dar şi forţă de muncă. „Ni s-au alăturat majoritatea instituţiilor publice care şi-au anunţat deja participarea. Am avut întîlniri cu primarii din 45 de localităţi care ne-au promis sprijin. Pînă acum ne-au anunţat că vor veni peste 120 de angajaţi ai mai multor firme din Braşov şi sute de reprezentanţi din instituţiile publice. Totodată, este important să spunem că noi nu vom lua doar deşeurile şi le vom muta în altă parte, ci le vom recicla şi incinera“, a explicat Ioana Daia, coordonator echipă „Let’s Do It, Romania!” Braşov.
Viceprimarul Braşovului, Miklos Gantz, a declarat că Primăria va sprijini proiectul şi se va implica activ în ziua de 25 septembrie. „Vom asigura materiale, personal calificat în domeniul deşeurilor pentru a evita posibile accidente. De asemenea, vom veni şi în ajutorul voluntarilor cu cîteva măsuri de siguranţă. Angajaţii din instituţie vor participa la acest eveniment“, a spus viceprimarul.
Reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Jandarmeriei Române, Inspectoratului Şcolar Braşov, Universităţii „Transilvania“, Penitenciarului Codlea, Asociaţiei Pro Democraţia şi ai altor instituţii le-au transmis deja reprezentanţilor proiectului că vor participa la Ziua de Curăţenie Naţională.

Vino şi tu la curăţenie!

Braşovenii care îşi doresc un oraş mai curat se pot alătura proiectului înscriindu-se pe site-ul www.letsdoitromania.ro. Pînă în prezent s-au înscris online aproximativ 500 de braşoveni, dar organizatorii se aşteaptă ca în ziua curăţeniei numărul acestora să ajungă la cîteva mii. Cei care au posibilitatea de a se înscrie pe internet şi vor să fie voluntari sînt sfătuiţi să o facă online, pentru ca în 25 septembrie să nu se piardă timpul cu înscrierea. „Sîntem convinşi că vor veni mult mai mulţi la acţiune. Noi îi rugăm pe cei care se pot înscrie pe site să o facă, pentru că, în acest fel, vom repartiza mai repede locaţiile de curăţenie. Pe de altă parte, ştim că sînt foarte mulţi cei care nu au acces la internet. Aceştia pot veni în ziua respectivă. Locul de întîlnire va fi probabil curtea Colegiului Unirea. În cazul în care locul se va schimba, vom anunţa din timp“, a spus Mihaela Andrieş, coordonator echipă voluntari. Potrivit organizatorilor, proiectul se adresează tuturor celor care cred că în România se întîmplă şi lucruri pozitive, atunci cînd fiecare este dispus să contribuie, chiar cu foarte puţin: o singură zi, pentru o Românie curată.

Inspirat de estonieni

• „Let’s Do It, Romania!” este inspirat din iniţiativa Estoniei, unde 50.000 de voluntari au luat parte la ziua de curăţenie organizată pe data de 3 mai 2008. Ideea a devenit un adevărat fenomen, şi alte ţări urmînd exemplul Estoniei: Letonia, Lituania şi Portugalia sînt state în care ideea a avut de asemenea succes, iar pe lista viitoare s-au înscris, în afara României, Slovenia şi India. România este cea mai mare ţară din Europa în care se va organiza acest proiect. Echipa de organizare cuprinde 60 de voluntari, atît membri ai unor ONG-uri, cît şi persoane fizice. de: » Manuela NEGULESCU

SURSA: http://www.monitorulexpres.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Brasov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Proiectate de austrieci: 10 km de pârtii la Râşnov, telegondolă şi lac de acumulare

Ieri a fost prezentat master planul de peste 36 milioane de euro pentru dezvoltarea staţiu…