Home Breaking News Stiri interne „O dată-n viaţă” tenorul Vlad Miriţă, campion la folclor

„O dată-n viaţă” tenorul Vlad Miriţă, campion la folclor

12 min read
0
0
373

Invitaţii Iulianei Tudor de vineri, 18 noiembrie, au fost Vlad Miriţă, Alin Oprea şi Miki, care au făcut spectacol invitându-i pe români să fie generoşi cu ajutorul pentru trei cazuri sociale prezentate în emisiune. La „O dată-n viaţă”, un tenor, un rocker şi o solistă de muzică pop au cântat folclor, pentru un scop caritabil. Li s-au alăturat trei vedete ale muzicii tradiţionale: Sava Negrean Brudaşcu, Petrică Mâţu Stoian şi Gelu Voicu.

Câştigătorul serii a fost ales prin televoting. Publicul pe care îl au Miki şi Alin Oprea este numeros datorită genurilor muzicale cântate de cei doi. Vlad Miriţă, însă, are mai degrabă un public de nişă, pentru că muzica de operă nu este pentru toată lumea. Cu toate acestea, Miriţă a reuşit să-şi atragă simpatia a milioane de români, care l-au votat pentru a fi câştigătorul serii.

Vlad Miriţă: „Am cântat sub bagheta multor dirijori, la operă, însă cu Nicolae Botgros a fost special!”

„Îmi doream de mult timp să cânt alături de un grup de prieteni, teologi. Nu am găsit niciodată emisiunea potrivită şi publicul care să rezoneze cu acest proiect. Cei de la «O dată-n viaţă» mi-au permis să cânt alături de grupul coral «Excelsior». Am ales o piesă din repertoriul dnei Sava Negrean Brudaşcu – «A plecat moţul prin ţară». Piesa a fost propusă de unul dintre prietenii mei din acest ansamblu, care îmi cânta piesa prin telefon. Practic, un telefon mi-a stabilit repertoriul alături de ei pentru unul dintre cele mai apreciate momente din seara aceasta. A fost o seară de excepţie. Am cântat sub bagheta multor dirijori, pe scene importante de operă. Însă a fost special să-l am în faţa mea pe maestrul Nicolae Botgros care face din Orchestra Lăutarii un bun de patrimoniu al ţării noastre. Eu n-am mai auzit o orchestră de folclor care să sune ca ei! Mi-am dorit să fiu la înălţime şi tocmai din acest motiv am rugat echipa emisiunii să mă lase să cânt alături de Sava Negrean o piesă cunoscută, un cântec care să emoţioneze telespectatorii. Mi-au propus «Doamne, ocroteşte-i pe români» şi, cred eu, că a fost cea mai potrivită alegere pentru seara aceasta”.

Miki: „Nu sunt potrivită pentru folclor”

„A fost frumos în seara aceasta. Eu nu m-am simţit ca la un concurs, ci ca la un festival. A contat enorm pentru noi, cei care nu cântăm folclor, să fim sprijiniţi de câte o vedetă… populară. Emisiunea mi-a reamintit de începuturile mele în muzică, atunci când îmi puneam la pick-up discuri cu muzică tradiţională. Chiar de atunci ştiu piesa «O bătrână într-o gară», pe am cântat-o în emisiune. Bunica mi-a spus că o să se uite la emisiune, aşa că sunt tare emoţionată la gândul că i-am făcut o bucurie. Îmi doresc să mai cânt folclor dar nu cred că aş face carieră în acest sens. Cânt la petreceri şi la ocazii speciale însă îmi dau seama că vocea mea este pentru un alt registru muzical şi că nu pot să mă bag în lumea celor din folclor, pentru că nu sunt potrivită în acest peisaj”.

Alin Oprea: „La capitolul dans popular… sunt praf!”
„Cred că am făcut un spectacol pe cinste la «O dată-n viaţă» pentru că l-am avut alături de mine pe Petrică Mâţu Stoian pe care-l ascult şi pe care-l apreciez de când eram copil. El a fost… talismenul meu în seara aceasta. Am făcut spectacol împreună, cu amendamentul că atunci când a trebuit să demonstrăm cât de buni dansatori suntem am făcut-o cum am ştiut noi mai bine, adică… deloc! Ne-am gândit că, dacă toată lumea învaţă un pas strict de joc popular, noi ar trebui să adăugăm şi elemente… personale cum ar fi moon-walk, elemente de break dance, mişcări de Michael Jackson… Acest dans popular pe care l-am făcut noi… nu îl va putea imita nimeni de-aici înainte. Nici chiar noi, a doua oară-n viaţă. Şi eu, şi Petrică Mâţu Stoian suntem praf la dans! Dar a fost atmosferă de petrecere… Totuşi să nu uităm de scopul acestei emisiuni: acela de a ajuta. Am încercat să dau un exemplu, printr-o donaţie personală, şi sper să fie mulţi aceia care mă vor copia în acest sens!”

Petrică Mâţu Stoian: „Românul dă bani să asculte muzică de calitate”

„Iuliana Tudor mă invită deseori la această emisiune. E un avantaj, că pentru noi, interpreţii de folclor, prezenţa la această emisiune nu este doar… o dată-n viaţă. Dar în seara aceasta a fost o emisiune specială pentru mine, pentru că am fost alături de un interpret de muzică uşoară. Dacă în seara aceasta a fost pentru prima dată când am jucat folclor, pot spune, în schimb, că între mine şi maestrul Nicolae Botgros alături de Orchestra Lăutarii e o colaborare veche. Ne leagă deja două albume de folclor. Avem multe colaborări împreună, chiar şi la Chişinău. Şi spectacolele merg bine. Cei din consiliile judeţene nu mai sponsorizează ca până acum, dar noi dăm spectacole cu bilet şi lumea vine! Românul fără folclor nu va avea identitate niciodată! Românul dă bani să asculte muzică de calitate! Şi sper să dea bani şi pentru cazurile sociale prezentate la «O dată-n viaţă». Pe mine m-au impresionat cele trei poveşti, pe care le-am ajutat cu o donaţie personală!”

Iuliana Tudor: „Buna-dispoziţie depinde întotdeauna de invitaţi”

„Întotdeauna pulsul emisiunii e dat de invitaţi. Buna-dispoziţie depinde de ei, iar acesta este motivul pentru care îmi aleg cu atenţie invitaţii, la fiecare ediţie. Vineri seara Vlad Miriţă a fost în topul preferinţelor publicului. El are un public de nişă, pentru că oamenii care merg la operă sunt mai puţini decât cei care, să spunem, îi ascultă pe Miki sau Alin Oprea. Dar folclorul i-a adus milioane de voturi din partea telespectatorilor. Emisiunea «O dată-n viaţă» continuă să fie în topul preferinţelor românilor, iar pentru asta vreau să le mulţumesc milioanelor de oameni care sunt în fiecare vineri seara alături de noi”.

Următoarea ediţie a emisiunii „O dată-n viaţă” începe vineri, de la ora 21.00 pe TVR1.

SURSA: http://www.ziaruldebacau.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Iată 3 motive pentru care ar trebui să optezi pentru îngrijiri medicale la domiciliu

Sănătatea este întotdeauna cea mai importantă, de aceea are nevoie de atenție suplimentară…