Home „Poeme cu statui” – O carte prezisă…

„Poeme cu statui” – O carte prezisă…

3 min read
0
0
351

Nicolae NICOARĂ-HORIA

Mă bucur de fiecare dată când ochii unei cărţi văd lumina tiparului! Da! Cuvântul ne-scris e ca un copil ne-născut! Astăzi, 4 mai 2011, un tânăr cu nume Ioan-Emanuel Gruia, vine spre noi cu un asemenea dar – „Poeme cu statui”! Am citit cartea şi ea s-a vrut citită… Dintre coperţile ei răzbat, precum de sub dalta flămândă, aşchii de lumină, rob al focului nestins mă ştiu, străinul mirosind a poezie, eu nu doresc să fiu o umbră fără zile, e moartă o umbră, porturi fără zare… Întâmplător sau nu cartea cuprinde 33 de poeme!

Aş îndrăzni să spun, este o răstignire voită, niciodată durută, pe crucea poeziei, când putrezea vecia în ultimul ei ceas… Asemenea  pu-treziri o să întâlniţi mereu în această grădină, în care grădinarul şi-a aruncat seminţele într-un  amurg putrezit… Ecou putrezit!  Da! Aceasta e spre o nouă trezire! Moartea fără Viaţă nu există! Câtă vreme Perfecţiunea este Dumnezeu, iar omul – mai puţin ca perfectul.

Se vede pe alocuri frăgezimea paşilor, m-aş coborî din lut în Poezie, m-aş înălţa din lut în poezie – îndrăznesc să-i spun autorului, ea – Poezia – întotdeauna e mai presus decât lutul…, precum sufletul, se văd uneori aripile aparent inegale, pregătite pentru zbor, se simt adieri plăcute venind dinpre Eminescu, Bacovia, Blaga! Există asemănări! Şi lanurile de grâu se aseamănă între ele!

Emanuel Gruia însă are vocea lui, statuile din poemele sale nu dorm! Se aude limpede respiraţia lor oftând filosofic! Prefer o lume veche. Filozofie şi venin! Veninul atât de dulce uneori!

Există poezie aici, o poezie, care am credinţa, va purta un nume – Emanuel Gruia! Să-i spunem, la fel de curat şi fără invidie-bine ai venit, prietene, cu această amforă în mâini, amforă plină de mir, în biblioteca sufletului nostru! Cuvintele acestea mă spun acum şi aici – Ai grijă de harul care este în tine!

Nicolae NICOARĂ-HORIA

Arad

4 mai 2011

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hrană umedă pentru pisici: beneficii pe care trebuie să le cunoști

Hrana umeda pisici este unul dintre alimentele preferate de către feline datorită tuturor …