Home „REMEMBER ENESCU” – Concurs Internaţional de vioară

„REMEMBER ENESCU” – Concurs Internaţional de vioară

7 min read
0
0
429

Cea de-a XV-a ediţie a reunit 45 de tineri violonişti din Statele Unite ale Americii, Austria, Serbia, Republica Moldova, Spania, Ucraina, Estonia şi România.

După cele patru zile de concurs, desfăşurate la Casa Memorială George Enescu, cei mai talentaţi violonişti au fost premiaţi. Gala premiilor a avut loc în Sala de concerte a Castelului Peleş, locul unde George Enescu a concertat de nenumărate ori.

Premierea a avut loc în ziua în care, în urmă cu 55 de ani, maestrul George Enescu trecea în nefiinţă. Directoarea concursului, profesoara Mihaela Tomescu, a ţinut să mulţumească tuturor celor implicaţi în acest proiect. „Sunt foarte fericită de desfăşurarea acestei ediţii în care au fost cuprinşi violonişti din opt ţări, cu o prezenţă bine definită, cu o ţinută calitativă deosebită. Este un concurs dedicat maestrului George Enescu, iar astăzi comemorăm ziua în care maestrul a plecat în altă lume. Mulţumesc profesorilor care i-au pregătit pe aceşti copii, reprezentanţilor Muzeului Naţional George Enescu, Fundaţiei Culturale “Remember Enescu”, cei care ne-au asigurat totul pentru desfăşurarea concursului şi doamnei Rodica Rotărescu pentru faptul că Gala de premiere se desfăşoară în Sala de concerte a Castelului Peleş”, a spus Mihaela Tomescu.

 

Misiunea de a-i desemna pe cei mai buni a revenit unui juriu internaţional

Jurizarea concurenţilor a fost făcută de nume cunoscute în lumea muzicală internaţională. Eduard Schmider, violonist şi dirijor din S.U.A, Bujor Prelipceanu, directorul Filarmonicii “Moldova” din Iaşi, violonista Regina Branstatter din Austria şi Igor Coretti-Kuret, violonist şi dirijor din Italia au desemnat câştigătorii.

 

Marele premiu “Remember Enescu” a fost câştigat de o româncă

Maria Alexandra Bobeico din Bucureşti, în vârstă de 14 ani, a obţinut premiul I, în valoare de 1000 de euro, o bursă completă la Festivalul I Palpiti din Los Angeles, California, o bursă la Programul “Interferenţe” al Festivalului Sonoro, o vioară construită de maestrul Vasile Gliga şi o programare în stagiunea 2011-2012 a Filarmonicii Moldova din Iaşi.

Maria Alexandra Bobeico și Eduard UzunovCâştigătoarea marelui premiu îşi doreşte să devină una dintre cele mai cunoscute violoniste şi să concerteze pe scenele din New York. „Nu mă aşteptam să primesc acest premiu. Sunt foarte fericită, este o mare realizare şi încă nu pot crede. Am participat de multe ori la acest concurs, iar acum când am câştigat nu-mi vine să cred. Iubesc sunetele viorii încă de mică şi mă pregătesc intens pentru a face o carieră la acest instrument. Visul meu este să concertez la Carnegie Hall în New York şi să duc numele României cât mai departe”, a spus Maria Alexandra Bobeico.

Cel care a făcut ca visul să devină realitate, Eduard Uzunov, a înmânat câştigătoarei premiul şi i-a urat să ajungă într-o zi să mânuiască vioara cu aceeaşi virtuozitate de care a dat dovadă violonistul de renume Alexandru Tomescu, unul dintre “stâlpii” Fundaţiei “Remember Enescu”. „Încă de când am primit invitaţia lui Alexandru de a mă implica în acest proiect am acceptat fără ezitare, bucuros că prin intermediul companiei Regatta, pe care o reprezint, pot contribui, într-o anumită măsură, la crearea unui viitor aşa cum ni-l dorim cu toţii: plin de lumină şi de visuri împlinite. Copiii pe care i-aţi văzut urcând şi cântând pe această scenă reprezintă acest viitor. Iar la felul în care cântă ei, viitorul nostru sună cu siguranţă foarte bine!”, a declarat Eduar Uzunov.

La finalul Galei de premiere, Sala de concerte a Castelului Peleş a răsunat de muzica lui Enescu, în interpretarea de excepţie a tinerilor violonişti.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…