Home „Satul copiilor”- un exerciţiu de imaginaţie şi creativitate

„Satul copiilor”- un exerciţiu de imaginaţie şi creativitate

5 min read
0
0
513

Copiii de la Şcoala Principesa Maria şi de la Centrul de Plasament Sinaia au construit macheta unui sat românesc. Sub îndrumarea arhitectei Eliza Yokina şi a consilierului pedagogic Cecilia Frâncu, micuţii au învăţat unde trebuie aşezată casa, unde trebuie construite sera sau grajdul, dar şi importanţa relaţiei cu vecinii. Pe o planşă mare au fost desenate străzi, iar restul terenului a fost împărţit în loturi, pe care copiii şi-au construit gospodăriile. Cuburile de lemn au prins viaţă în mâinile copiilor, care le-au personalizat cu ajutorul markerului şi a aranjamentului din curţi. Dacă unii dintre ei au amenajat doar din imaginaţie, unii au fost foarte organizaţi şi ca nişte adevăraţi arhitecţi au pus întâi planul pe hârtie. Deşi este doar clasa a IV-a, Ducu Victor a acţionat conform unui plan precis şi înainte de a se apuca de construirea gospodăriei, a făcut un desen cu amplasarea fiecărei anexe. A construit gospodăria alături de colega lui, Gheauş Andreea, şi după sfaturile arhitectului. „Am făcut un plan, să ştim cum să facem, pentru că nu ne puteam orienta. Cu plan te orientezi mai uşor. Am făcut un plan în care avem casa, grajdul, sera, hambarul şi am făcut o livadă şi porumb. Am vrut să facem în stilul nostru, nu să ne luăm după alţii.”, a spus Victor.

„Am construit împreună cu colegul meu Victor o gospodărie. Am vrut să punem casa mai în spate, dar ne-au spus că trebuie pusă mai aproape de poartă, că este casa mare. A fost frumos.”, ne-a marturisit Andreea.

Arhitecta Eliza YokinaArhitecta Eliza Yokina, care este şi autoarea unei cărţi despre arhitectură pentru copii, a apreciat eforturile copiilor de a amenaja satul şi a fost încântată de rezultatul obţinut. „Această idee a plecat de la Studio Bazar, care s-au gândit să facă un work-shop pentru copii cu această tematică de arhitectură, să aflăm mai mult despre ce înseamnă arhitectura şi cine sunt arhitecţii. Copiii au mereu tendinţa să afle lucruri noi. Ei trebuie să proiecteze un sat, în care fiecare are curtea lui, casa mare, căsuţa mică, grajdul, sera şi toate celelalte elemente care leagă o comunitate. Este foarte important în acest proces, nu doar cum îşi amenajează fiecare propria curte, ci cum comunică cu vecinii, cum se leagă între ei, să înţeleagă cum funcţionează un sat, să înţeleagă că este vorba despre spaţiu, comunitate şi relaţie. Copiii din Sinaia au făcut un sat minunat. Îmi place foarte mult că interacţionează, vorbesc între ei, şi-au personalizat căsuţa fiecare. Rezultatul este unul foarte bun şi îmi place ce au făcut.”, a declarat Eliza Yokina.

Macheta satului realizat de copii a fost expusă în holul Casinoului din Sinaia, cu ocazia Balului Arhitecţilor.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Tips&tricks: cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre hidroizolatiile pentru fundatii

Iti doresti sa-ti construiesti o casa, pentru a te bucura de confortul pe care un astfel d…