Home 13 septembrie – “Ziua Pompierilor din Romania” in Prahova

13 septembrie – “Ziua Pompierilor din Romania” in Prahova

10 min read
1
0
471

„ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA” 163 de ani de activitate

Eroi fără nume, pompierii militari au participat activ la toate momentele importante ale istoriei moderne a României. La 13-25 Septembrie 1848, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, ostaşii Companiei de Pompieri ai Capitalei, au purtat pe Dealul Spirii o crâncenă bătălie cu trupele otomane venite să înăbuşe legitimele aspiraţii de libertate, progres şi democraţie ale românilor. Istoria atestă faptul că la 1848, pe Dealul Spirii, s-a luptat pentru un principiu, acela al libertăţii.

Ulterior, pe timpul Războiului de Independenţă purtat pe câmpurile de luptă din Bulgaria, ostaşii pompieri constituiţi în baterii de artilerie, şi-au adus contribuţia lor la câştigarea neatîrnării şi suveranităţii României. Cu acelaşi spirit de sacrificiu, ostaşii pompieri s-au acoperit de glorie pe timpul celor două războaie mondiale, în apărarea obiectivelor economice şi strategice, stingerea incendiilor provocate de desfăşurarea luptelor, salvarea populaţiei afectată de bombardamentele inamice. În Decembrie 1989, militarii pompieri au reuşit să stăpânească furia flăcărilor a peste 400 incendii ce au avut loc în acea perioadă, salvând numeroase vieţi şi bunuri materiale.

Ziua de 13 Septembrie a fost şi va rămâne un reper fundamental în conştiinţa naţională a românilor prin faptele de armă săvârşite sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu. A trecut mai bine de un veac şi jumătate de la actul eroic săvârşit de către pompierii militari din Bucureşti pentru apărarea Revoluţiei române de la 1848 împotriva invaziei otomane. Intrarea trupelor otomane invadatoare în Bucureşti a prilejuit unităţilor militare româneşti, printre care şi Compania de Pompieri, să înscrie unul dintre momentele înălţătoare ale Revoluţiei române, încleştarea din Dealul Spirii devenind un simbol al luptei poporului român pentru libertate şi independenţă. Această bătălie reprezintă prima afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă a ostaşilor noştri, ca parte integrantă a tinerei armate române moderne, constituită în urma păcii de la Adrianopole 1829.

Bătălia din Dealul Spirii purtată împotriva trupelor contrarevoluţionare otomane a evidenţiat legătura strânsă între pompieri şi popor, hotărârea corpului de cadeţi şi a trupei de a respinge agresiunea străină. Animaţi de dragostea de ţară, pompierii au dovedit pe timpul încleştării vitejie, curaj, măiestrie în rezolvarea oportună a situaţiilor de luptă, capacitate de luptă ridicată şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu inamicul.

În 1901, pe Dealul Spirii a fost inaugurat Monumentul Eroilor Pompieri eveniment ce a reunit în jurul său pe ultimii 17 veterani a istoricei bătălii. În acel emoţionant moment, preşedintele Consiliului de Miniştri, D.A. Sturza avea să spună: „sângele acestor credincioşi a ridicat neamul întreg şi vânjos, plin de încredere în sine şi în viitor! Nu se poate uita de poporul român că impulsiunea mişcării de redeşteptare din 1848, strigată prin fapta eroică din 13 Septembrie, a reînviat şi s-a refondat simţământul despre datoriile noastre către patrie”.

Un alt moment de jertfă al pompierilor militari, consemnat în paginile Istoriei contemporane, în care aceştia şi-au pierdut viaţa la datorie, a fost tragedia de la Mihăileşti, 24 mai 2004, când două explozii violente au zguduit pământul după ce un TIR încărcat cu azotat de amoniu s-a răsturnat şi a luat foc. Au murit 18 oameni – localnici, jurnalişti şi șapte pompieri. Rudele şi prietenii celor morţi în urma exploziei camionului încărcat cu azotat de amoniu îi comemorează, an de an, pe cei dispăruţi. La monumentul de la Mihăilesti, ridicat în cinstea victimelor tragediei, oficiali ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău depun coroane de flori, pentru colegii lor care au murit eroic.

Pentru a cinsti memoria celor 166 de pompieri militari care au căzut la datorie în Dealul Spirii, dar şi a celorlalţi pompieri, eroi peste veacuri, data de 13 Septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor din România. Sărbătoarea constituie un prilej de evocare a faptelor de arme săvârşite acum un veac şi jumătate de militarii pompieri din Bucureşti care, alături de infanteriştii Regimentului 3 şi masele revoluţionare ridicate la luptă, au înscris o pagină de eroism în lupta poporului român pentru emancipare naţională şi socială.

=========

Marţi, 13 septembrie 2011, între orele 10:30 – 13:00, cu ocazia aniversării a 163 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova organizează, la sediul din str. Rudului nr.96, o expoziţie cu tehnică de luptă şi mijloace de intervenţie din dotare, precum şi exerciţii şi aplicaţii demonstrative.

Tot marţi, între orele 10:00 – 10:30, se va desfăşura un marş de defilare cu tehnică de luptă pe itinerariul str. Pompierilor – str. Călimani – str. Eroilor – str. Domnişori – str. Şoseaua Vestului – B-dul Republicii – B-dul Independenţei – Piaţa 1 Decembrie 1918 – str. Depoului – str. Rudului – str. Pompierilor şi se vor depune coroane la mormintele celor doi eroi prahoveni căzuţi la datorie în anul 1983 pe timpul exploziei urmată de incendiu la combinatul petrochimic Teleajen – secţia Piroliză.

Cu această ocazie declarăm ziua de marţi, 13 septembrie – ZIUA POMPIERILOR din România, drept „Ziua porţilor deschise” (între orele 10:30-13:00) la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova, vizitatorii având ocazia să ia contact cu echipamentele/autospecialele de intervenţie în situaţii de urgenţă din dotarea pompierilor prahoveni şi să vizioneze exerciţiile demonstrative organizate.

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

One Comment

 1. 13 septembrie2011 – “Ziua Pompierilor din Romania” in Prahova
  SAU “Pompieri rămași pe drumuri”,cand o suma insemnata de subofiţeri , 55 din judet / 2.100 la nivel naţional au terminat definitiv cu sistemul, trecuți în rezervă pe șest , cand s-au dat ” fisele de lichidare” chiar de Ziua Pompierilor pe 13 septembrie2011.…RUSINE !!!
  Este o jignire la adresa celor dati afara…
  Pacat ca PRESA este si ea condusa sau mai bine zis subjugata politic, caci altfel am fi vazut o atitudine solidara ,dar din pacate sunt mai importante subiecte gen : politicieni,violatori,criminali ,etc. Tot procesul de disponibilizare al subofiterilor pompieri s-a MUSAMALIZAT in cel mai nesimtit mod…PACAT
  Sunt curios cati pilosi (de la birouri , magazii , telefoniste sau cafegii sefilor ) trecuti in state de organizare masluite la operativ , fara examene sau probe de specialitate , au trecut prin ceea ce am simtit sau facut eu la interventii. Cum se poate ca acesti oameni sa fie mai buni decat mine?Cum se poate sa fie catalogati cu experienta mai mare ca a mea si de ce ni se compara calificativele daca nu am desfasurat aceeasi activitate sau pregatire in ultimii 6 ani.
  Problema calificativelor cred ca e in toata tara : CALIFICATIVELE ANUALE DATE PE OCHI FRUMOSI A FOST PRINCIPALUL[singurul] CRITERIU LA DISPONIBILIZARILE DE LA POMPIERI si evident ca acest lucru e stiut pana la nivel de Presedinte si Presa. CORECT era si asta o stim toti : EXAMINATA TOATA LUMEA CA LA ANGAJARE !
  http://www.max-media.ro/administratie/scrisoarea-unui-pompier-disponibilizat-”evaluarea-nationala-…-o-mascarada-sinistra-in-ale-carei-furci-caudine-au-intrat-doar-cei-fara-protectia-cuvenita”.html
  Dumitrescu Lucian Alexandru subofiter operativ principal [DISPONIBILIZAT ]
  “Cariera la pompieri… vorba asta… o glumă bună!!!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…