Home 15 septembrie– Ziua Internaţională a Democraţiei

15 septembrie– Ziua Internaţională a Democraţiei

8 min read
0
0
964

Pe data de 15 septembrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Democraţiei. Decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, ca rezultat al unei propuneri avansate iniţial de Qatar şi de un grup de opt state, printre care şi România.
Contribuţia României la promovarea conceptelor şi practicilor democratice în plan internaţional a inclus, printre altele, găzduirea celei de a treia Conferinţe Internaţionale a Democraţiilor Noi sau Restaurate, în septembrie 1997, asigurarea Preşedinţiei mişcării Democraţiilor Noi sau Restaurate în perioada 1997-2000, organizarea unei conferinţe sub-regionale, în cadrul procesului Comunitatea Democraţiilor, cu tema Parteneriatul dintre guverne, societatea civilă şi organizaţiile internaţionale pentru întărirea democraţiei – Bucureşti, 14-15 noiembrie 2003, contribuţii voluntare la Fondul ONU pentru Democraţie şi la Fondul ONU pentru Asistenţă Electorală.

=============

Semnificaţie

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a stabilit ca, începând cu anul 2008, data de 15 septembrie să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Democraţiei.

Rezoluţia prin care Organizaţia Naţiunilor Unite a hotărât ca data de 15 septembrie să fie consacrată ca Zi Internaţională a Democraţiei (A/RES/62/7,http://www.ipu.org/idd-e/a-62-296.pdf [en] http://www.ipu.org/idd-f/a-62-296.pdf [fr]) afirmă faptul că “deşi democraţiile sunt caracterizate de valori comune, nu există un model unic al democraţiei” şi, de asemenea “democraţia nu aparţine unei anumite ţări sau zone”.

Ziua Internaţională a Democraţiei are dubla menire de a sărbători democraţia şi de a aminti importanţa promovării şi protejării acestei valori universale, acum mai mult ca niciodată.

Data de 15 septembrie coincide, în mod simbolic, cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declaraţiei Universale privind Democraţia(http://www.ipu.org/cnl-e/161-dem.htm [en], http://www.ipu.org/cnl-f/161-dem.htm [fr]).

Declaraţia afirmă principiile democraţiei, elementele şi modalităţile de exercitare a unei guvernări democratice, precum şi dimensiunea internaţională a democraţiei.

Uniunea Interparlamentară promovează democraţia ca fiind unul din obiectivele sale primordiale şi dedică Zilei Internaţionale a Democraţiei semnificaţia cuvenită, organizând o serie de activităţi şi punând la dispoziţie o pagină de internet destinată prezentării semnificaţiei acestei zile şi evenimentelor organizate în lumea întreagă cu această ocazie (http://www.ipu.org/dem-e/idd/events.htm).

======================

Ziua Internationala a Democratiei este o reafirmare a angajamentului comunitatii internationale de a construi societati participative si deschise, bazate pe statul de drept si pe drepturile fundamentale ale omului.

Democratia nu este un scop in sine; aceasta contribuie substantial la progresul economic si social, la pacea si securitatea internationala si la respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale.

In timp ce democratia continua sa se afirme ca un set universal de principii relevante si ca un sistem optim social si politic, consolidarea democratiei in intreaga lume intampina numeroase obstacole, unele incredibile. Restaurarea sau crearea de noi democratii, conservarea democratiilor fragile si consolidarea celor deja functionale necesita angajament si mult efort.

Raspunderea principala pentru schimbarea democratica se afla in cadrul societatilor nationale. In acelasi timp, comunitatea internationala poate juca rolul vital de sustinere. Cererea pentru asistenta din partea Natiunilor Unite in vederea crearii de institutii, a statului de drept, organizarii de alegeri, consolidarii societatii civile si a altor aspecte cheie ale democratiei a crescut in mod considerabil. Cel mai probabil, aceasta tendinta va continua.

Ceea ce inseamna ca Natiunile Unite trebuie sa-si evalueze permanent eforturile, punand un accent special pe coerenta cu atat mai mult cu cat exista numeroase initiative ale Natiunilor Unite in acest domeniu. Pentru a se asigura ca asistenta din partea Natiunilor Unite contribuie cu adevarat la construirea capacitatilor nationale si la alimentarea culturilor democratice, am pus in circulatie, ca prim demers esential, o Nota explicativa privind democratia pentru toate agentiile ONU, inclusiv pentru misiunile ONU din statele membre. Nota explicativa stabileste cadrul Natiunilor Unite pentru democratie bazat pe principii universale si angajeaza Organizatia in actiuni de principiu, coerente si consecvente in sprijinul democratiei.

Principiile democratice sunt incluse in tot sistemul normativ al Natiunilor Unite. Cu ocazia acestei Zile Internationale a Democratiei, ne reintoarcem catre aceste principii si promovam pacea, dezvoltarea si drepturile omului prin consolidarea democratiei si a statului de drept.

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…