Home 5.000 de români au depus cereri pentru programul “Casa Verde”

5.000 de români au depus cereri pentru programul “Casa Verde”

4 min read
0
0
373

Programul a început pe 1 iulie; statul “decontează” până la 8.000 ron celor care îşi instalează sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ieri că, în prima lună de la debutul programului “Casa Verde”, au fost depuse peste 5000 de cereri pentru sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă. Începând cu data de 1 iulie, Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire este operaţional. Persoanele fizice îşi pot depune dosarele de finanţare nerambursabilă la agenţiile judeţene de mediu din localităţile unde domiciliază. Bugetul alocat Programului pentru anul 2010 este de 110 milioane lei, fiind distribuit la nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de numărul de locuitori al acestuia. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, scopul acestui program este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră.

Ministrul Mediului s-a aflat ieri la Târgovişte, alături de premierul Emil Boc, pentru a aproba finanţarea proiectului “Modernizarea şi extinderea sistemelor de apă, canalizare şi epurare ape uzate în judeţul Dâmboviţa”. Borbely a declarat: “După o lună de zile, avem 5.315 de cereri din toată ţara. Avem banii necesari ca să rezolvăm problema. Deja 500 de contracte vor fi semnate, în următoarele zile. Cetăţeanul îşi face investiţia, vine cu recepţia şi cu garanţia şi noi virăm banii în contul cetăţeanului”. Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de tipul instalaţiei, astfel:

• până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;
• până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură;
• până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Solicitantul trebuie să prezinte actul de proprietate, să demonstreze că nu are datorii la stat şi să aibă un cont bancar.
Un număr de 195 de familii din Bistriţa-Năsăud au depus cereri de finanţare prin programul “Casa Verde”, solicitând suma de 1,2 milioane de lei pentru încălzirea locuinţelor cu surse alternative de energie – panouri solare, pompe de căldură sau centrale pe lemne şi rumeguş.

SURSA: http://www.gandul.info

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…