Home Artisti plastici, muzicieni si actori se vor reuni, la Campina, pentru “Sarbatoarea celor 2 Iulii”

Artisti plastici, muzicieni si actori se vor reuni, la Campina, pentru “Sarbatoarea celor 2 Iulii”

4 min read
0
0
406

Muzeul Memorial “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Campina va gazdui sambata, de la orele 11.00, “Sarbatoarea celor 2 Iulii”, dedicata fiicei geniale a scriitorului, care a murit la o varsta frageda, si sotiei acestuia.

Vor sustine prelegeri, cu acest prilej:

  • dr.I. Oprisan: “Motivul strainului in opera lui B.P. Hasdeu”,
  • prof. univ. dr. Crina Decusara Bocsan: “Varietatea tematicilor abordate de Julia Hasdeu”,
  • dr. Jenica Tabacu: “Corespondenta dintre B.P. Hasdeu si Julia Hasdeu”,
  • juristul Mihai Stefan: “Mireasa, cununa ta!”,
  • istoricul literar Stancu Ilin si
  • preotul Constantin Manescu.

La eveniment vor fi lansate cartea “B.P. Hasdeu, folcloristica”, ingrijita de dr. I. Oprisan, volumul al III-lea din culegerea de creatie literara “Noi astazi…” a elevilor Grupului Scolar Industrial Energetic Campina: si pliantul “Castelul Julia Hasdeu – Muzeul Memorial B.P. Hasdeu”. Muzeul va mai gazdui expozitia “Julia Hasdeu si poezia picturii” a artistilor plastici membri ai Centrului Cultural H.D.U., o expozitie de arta decorativa ce apartine lui Andrei Suditu si o expozitie de tablouri din oase de peste a artistului Cristian Bocanu.

Publicul va putea urmari si un interesant proiect cultural al grupului de initiativa artistica “Artele in dialog”, coordonat de prof. Luminita Ciupitu. Este vorba despre un dialog plastic si ideatic intre mame si fiice: Angela si Ingrid Maschek, Cerasela Grigoras si Miruna Alexandra Serban, Luminita Ciupitu si Ana-Maria Catanescu. Cei care iubesc muzica vor avea prilejul sa asculte, apoi, un recital de interpretare pianistica sustinut de Georgian-Alexandru Radu (elev al Liceului de Muzica “George Enescu”, Bucuresti). In aceeasi zi este programat spectacolul “ Scrisori romantice” realizat de Cristina Lascu, ce imbina arta teatrala cu muzica lui Frédéric Chopin. Acesta a avut premiera pe 19 ianuarie 2010 la Ateneul Roman, inaugurand Anul International Chopin. Scenariul este inspirat din corespondenta purtata de compozitor atat cu iubita sa, scriitoarea George Sand, cat si cu alte personalitati (compozitorul Franz Liszt, pictorul Eugène Delacroix), precum si din amintirile lui George Sand publicate in 1855, sub titlul “Povestea vietii mele”. In 1849, la cateva zile dupa inmormantarea lui Chopin, George Sand (de care el se despartise in 1847) vine in casa unde celebrul compozitor isi traise ultima luna din viata, pentru a-si lua inapoi scrisorile. Aici are surpriza s-o gaseasca pe Louise, sora mai mare a lui Chopin, care venise la Paris pentru a fi alaturi de fratele ei grav bolnav. Intalnirea dintre cele doua femei reprezinta prilejul evocarii personalitatii, vietii si muzicii barbatului de care fusesera atat de legate. In distributie:– Oana Radulescu-Velcovici – Louise Chopin, Cristina Lascu- George Sand, Stefan Opreanu- Frédéric Chopin.

Ana Maxim

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum au evoluat modalitățile de încălzire a locuinței. Avantajele aduse de inovațiile tehnologice

Viața pe care o trăim noi este una destul de simplă și confortabilă, raportată la alte per…