Home Breaking News Stiri interne Aurul României: “Avem 6.000 de tone de aur, adica 250 de miliarde de euro!”

Aurul României: “Avem 6.000 de tone de aur, adica 250 de miliarde de euro!”

15 min read
10
0
1,198

Din 2005, Romania nu mai scoate nici un gram de aur din minele sale. Motivul oficial: zacamintele sunt epuizate. Totusi, opt firme straine au primit licente de exploatare in zonele epuizate, care s-au dovedit a fi foarte bogate: contin aur in valoare de 54 de miliarde de euro.

Explicatia:Au avut hartile geologice ale statului roman” –  ne-a spus dr. ing. Florea Neagu

Zacamintele de aur din Romania, majoritatea situate in patrulaterul aurului – adica perimetrul Baia de Cris, Sacaramb, Zlatna si Baia de Aries, din Muntii Apuseni – dar si in Maramures, sunt exploatate, cu eficienta, de foarte mult timp.

“Pe timpul lui Ceausescu se scoteau intre 14 si 20 de tone de aur pe an. Dar, dupa 1990, extractia a scazut dramatic,iar in 2005, minele au fost sigilate. Oficial s-a spus ca sunt epuizate” –  a afirmat dr. ing. Florea Neagu, fost director al Institutului de Proiectari Miniere, omul care a proiectat si realizat mine de aur in patrulaterul aurului.

Un eveniment interesant s-a petrecut in anul 2000, cand Banca Nationala a refuzat sa mai cumpere aur de la minele romanesti pe motiv ca nu poate avea o rezerva mai mare de metal pretios decat 15% din tot ce inseamna rezerva valutara. Cum aceste mine nu aveau voie sa vanda metalul extras decat Bancii Nationale, au dat, cum era de asteptat, faliment. Daca vechile firme romanesti care se ocupau de metalul pretios au disparut, in locul lor au venit, in mod ciudat, opt companii straine care au cerut in concesiune parcele pentru prospectiunea si exploatarea zacamintelor de aur, tocmai de unde acestea se terminasera.

250 de tone, doar la Rosia Montana

Potrivit declaratiilor facute pentru DailyBusiness. ro de reprezentantii firmei Gabriel Resources, la Rosia Montana s-a gasit un zacamant de aur in valoare de 11 miliarde de dolari, adica de aproximativ 250 de tone de metal pretios. De asemenea, firma Carpatian Gold a gasit la mina Barza, in Muntii Zarandului, inchisa pentru ca nu mai era rentabila, un zacamant de aur in valoare de 12 miliarde de dolari! Recent, Stefan Marincea, presedintele Institutului Geologic Roman, a declarat ca in tara noastra mai sunt zacaminte in valoare de cel putin 54 de miliarde de dolari. Interesant este si faptul ca toate firmele straine au mers la punct ochit – punct lovit, adica au obtinut licente de prospectiuni si exploatare exact pe zonele cele mai bogate … Cum?

ォInca este mult aur in subteranサ

Firmele straine nu au descoperit nimic, datele apartin scolii de geologie din Romania. Am fost directorul Institutului de Proiectari Miniere si am realizat mine de aur in Apuseni. Scoteam si productii de 40 de kilograme de aur pe tona de minereu, ceea ce este foarte mult. Pot sa spun ca inca este mult aur in subteran, dar nu stiu de ce nu le exploateaza direct statul. Pe vremea mea, informatiile aveau caracter secret, dar acum le are toata lumea. Firmele straine ォau gasitサ metale pretioase in Romania consultand hartile geologice realizate pe vremea lui Ceausescu. Acum,statul, prin reprezentantii sai, a stiut perfect ce da in concesie,  ne-a spus dr. ing. Neagu.

Prima harta a ォbogatiilorサ romanesti dateaza din 1925

In 1925, in Romania s-a realizat o baza solida de date privind toate zacamintele nationale. Scoala romaneasca de prospectiuni geologice a crescut constant.

Zacamintele din tara au fost cercetate permanent de mai multe organisme de specialisti si inregistrate pe profile, adica sectiuni desenate ale ariilor prospectate geologic. In 1968, toate aceste date au fost inregistrate si intr-un calculator adus de la americani si instalat intr-unul din sediile Intreprinderii de Prospectiuni si Foraje Geofizica, in strada Biserica Amzei din Bucuresti. In 1971, cei de la prospectiuni au mai cumparat un calculator, Texas Instruments, pentru stocarea datelor. A fost instalat in alt sediu, in strada Coralilor din Capitala, unde se gaseau si profile geologice realizate in toata tara. Pe baza acestor informatii, Ceausescu facuse un plan de extractie pana in anul 2050. Dupa 1990, in imobilul din Coralilor s-au lucrat primele numere ale ziarului Adevarul.

Ulterior, imobilul a fost cumparat de omul de afaceri Ovidiu Tender, care desfasoara activitati in domeniul prospectiunilor geologice etc. In fine, in 1992 a izbucnit un scandal in sediul din Coralilor: disparusera toate profilele geologice. Una dintre persoanele care au lucrat in institut ne-a spus ca pretul vanzarii documentatiei secrete a fost de 10.000 de dolari


Privatizarea rezervelor este tinuta ォla secretサ

Am cerut Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) detalii despre licentele primite de firmele straine pentru exploatarea aurului pe teritoriul Romaniei. Raspuns: Informatiile solicitate nu se incadreaza in categoria informatiilor de interes public. (…) Sunt documentatii care fac parte din categoria informatiilor clasificate.

Iata ce scrie in Constitutia Romaniei, art. 136: Bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de legea organica fac obiectul exclusiv al proprietatii publice. Iata ce spune Legea 544/2001: Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei.

Datorie externa, 92,1 miliarde

In decembrie 1989, Romania nu mai avea nici o datorie externa. De atunci, lucrurile s-au schimbat. Conform datelor Bancii Nationale, publicate cu patru luni in urma, tara noastra a acumulat, in ultimii 20 de ani, o datorie externa de 92,1 miliarde de euro.
Record pentru pretul aurului

Aurul a inregistrat un maxim istoric de 1.800 dolari pe uncie (n.r.-unitate de masura egala cu 35 de grame). Economistii apreciaza ca pretul aurului a crescut cu 5% in aprilie, iar trendul ar putea continua, metalele pretioase fiind considerate un plasament ferit de riscuri.

Dezvaluiri Libertatea
Secretele zacamintelor de aur, vandute pe 10.000 de dolari
22 Aprilie 2011
http://www.libertatea.ro/detalii/articol/dezvaluiri-libertatea-secretele-zacamintelor-de-aur-vandute-pe-10-000-de-dolari-332016.html

============================

Profesorul Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucuresti, unul dintre cei mai cunoscuti geologi romani specializati pe zacaminte de aur
=====================
Un studiu recent asupra exploatarii zacamintelor de aur din Romania arata ca suntem in elita mondiala a metalelor pretioase. “Ocupam locul cinci in lume la extractie, in decursul istoriei”, ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucuresti, autorul cercetarii. Cu toate acestea, Romania mai are 6.000 de tone de aur in zacaminte. Cat inseamna asta? Daca ne raportam la cursul BNR de vinerea trecuta, cand un gram de aur a fost 180 de lei, valoarea totala a zacamintelor este de aproximativ 250 de miliarde de euro! Si aceasta in conditiile in care poporul roman se lupta cu saracia si cu nesiguranta locurilor de munca.
Mineritul aurului pe teritoriul României este o tradiţie multimilenară. Cele mai vechi podoabe de aur găsite la noi au fost descoperite la Moigrad, judeţul Sălaj şi aparţin epocii pietrei, adică au o vechime de 6.000 de ani. Încă de atunci, strămoşii noştri cunoşteau metalurgia aurului.

Suntem pe locul cinci în lume

“Din străvechime până acum, din Carpaţii României s-au extras 2.070 de tone de aur, lucru care ne plasează pe locul cinci în lume, după Africa de Sud, Canada, Statele Unite şi Australia. După cum se vede în grafice, cea mai mare parte a fost folosită de altcineva decât poporul român. Vestea bună este însă că mai avem, în sediment, de trei ori cât s-a exploatat până acum, adică vreo 6.000 de tone. Rămâne de văzut cum vor fi folosite. Deocamdată, pe noi, pe specialişti, nu ne întreabă nimeni nimic”, ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu, unul dintre cei mai cunoscuţi geologi români specializaţi pe zăcăminte de aur.

«Ţara noastră primeşte prea puţţin pentru zăcămintele pe care le concesionează»

Conform Legii minelor, modificată în 2009, România primeşte din partea companiilor care exploatează bunurile subterane o redevenţă de doar 4% din tot ce se extrage . Adică, dacă se câştigă 100 de milioane de euro din extracţia aurului, statul încasează 4 milioane, iar restul merge la firma care exploatează mina.

“Eu cred că aceste redevenţe sunt în defavoarea ţării noastre, care primeşte prea puţin pentru zăcămintele pe care le concesionează. Sigur că investitorul trebuie să câştige, dar o afacere trebuie să fie reciproc avantajoasă, adică trebuie să câştige şi România, sau România în primul rând, pentru că este proprietarul”, ne-a spus prof. Gheorghe Popescu. De menţionat este faptul că în Africa de Sud redevenţa pentru aur este de 20%.

EXCLUSIV
Avem 6.000 de tone de aur, adica 250 de miliarde de euro!

Sorin Golea 14 Noiembrie 2011,
http://www.libertatea.ro/detalii/articol/Avem-6-000-de-tone-de-aur-adica-250-de-miliarde-de-euro-364785.html

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

10 Comments

 1. Mihai

  25 ianuarie 2012 at 10:54 PM

  Daca statisticile sunt in adevarate asta inseamna ca la rosia montana avem chiar foarte putin si nu este nici pe departe cel mai mare zacamant..semn ca am putea sa il fdam ca sa ne mai revenim putin fara nici un fel de probleme

 2. Adrian

  26 ianuarie 2012 at 8:13 AM

  Nu stiam ca avem o rezerva chiar atat de mare. Totusi de ce nu ne folosim de cateva sute de tone de acolo, dam drumu la rosia montana si la inca 2-3 mine similare si iesim din criza de uni singuri?

 3. Vali

  26 ianuarie 2012 at 11:26 AM

  Pai si daca avem atata aur nu e normal ca in situatia in care se afla acuma Romania sa nu profitam si sa il extragem pentru a putea plati din darile care ne omoara? Este un ajutor important la bugetul statului si ne-ar mai scoate din criza asta financiara.

 4. Radu

  26 ianuarie 2012 at 12:11 PM

  Nu cred ca sunt zacamintele epuizate ci pur si simplu statul nu are bani sa exploateze si nici nu are utilajele necesare!!

 5. Anda

  24 iunie 2012 at 9:55 AM

  Mihai dacă îl dam nu ne mai revenim in vecii vecilor . Poate ar tb făcut o emisiune publica de obligatiuni doar pt cetățeni romani , dat drumul la exploatare de către statul roman si in 2-3 ani s-ar vedea rezultatelele. Cedarea acestor resurse in afara ar avea aceleași consecinte ca si cedarea petromului ( preț de 6,2 lei /litru benzina prostii platesc iar grosul banilor se duc in Austria )

 6. Cristi

  1 iulie 2012 at 3:31 PM

  Eu zic ca,conform vorbei ‘ce-am gasit,al meu sa fie’,sa ne adunam cu mic ,cu mare,sa vedem cu ochii nostrii daca mai e sau nu ,aur,acolo. Daca ce e nu prezinta interes,nu se va opune nimeni….
  Pe de alta parte,poporul roman nu va fi lasat in pace,cat inca exista cate ceva de furat..!

 7. Elena

  20 iulie 2012 at 9:42 PM

  Bine zis, Anda!
  Cum sa-l dam?! E resursa nationala, asa ceva nu se face in veci… Il scoatem de-acolo si-l vindem, asta e singura optiune sanatoasa! Cine vrea aur, cumpara de la noi! Si mai e o problema: nu cu cianuri! Mineritul se stie ca nu e munca usoara, asa ca… maini avem, unelte avem… la munca! Nu otravim pamantul de dragul nimanui, ca mai vor si altii sa locuiasca in tara asta, dupa noi -- copiii nostri! Si copiii copiilor nostri s.a.m.d.! Sa va ganditi si la asta! Nu lucram ca dementii egoisti: “Dupa noi, potopul!” N-avem niciun drept!
  Deci: scoatem aur si-l vindem la doritori! Nu-i asa ca-i o solutie extraordinara pentru toata tara asta, nu numai pentru unii?! Sa auzim de bine!

 8. Mishamojo

  25 iulie 2012 at 1:30 PM

  Mda, este destul de evident, primele trei comentarii apartin aceluiasi postac RMGC, extrem de bine interesat. Mars, mah, de-aici, asa se rezolva criza numai in capul tau de mercenar, auzi, sa stam toti pe spate si sa vindem aur, ca trecem fluierand prin criza. Si dupa criza o sa facem toti hora uniirii in jurul lacurilor de cianura, mancand hartii de 100 de Euro. Ceva productiv de munca nu ti-ai gasit, chiar nu poti trai decat vanzandu-ti tara la pret de fiare vechi?

 9. Calin

  26 iulie 2012 at 9:22 AM

  Intrebari necesare:
  De ce sarim de la Rosia-Montana la resurse de 54 de miliarde iar acum la unele de 250 de miliarde?
  Cum se face ca unele date STRICT SECRETE sunt facute publice ?
  Cine, din ce bani, in ce scop,aloca resurse pentru campanii de presa in care geologii Romaniei vin cu date contradictorii in timp ce marea parte a MASS-MEDIEI este paralizata prin contracte de publicitate?
  Oare exista si alta miza in afara celei cuprinse in ANEXA CONTRACTULUI dintre RMGC si STATUL ROMAN, pentru ca ne putem indoi de existenta unor resurse minerale dar nu si de acest document gandit in defavoarea STATULUI ?

 10. Liviu

  7 septembrie 2012 at 5:09 PM

  Mai intai pedepsim pe hotii care ne bagă in datorii, apoi ne gândim ce facem cu comoara!
  România e AURUM MINA! Găsiți originile latine ale numelui nostru și ganditi-va cum identificau ei, pe limba lor, meleagurile astea: mina de aur!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…