Bămăreanul Ioan Botiş a lansat cartea „Arthur Garguromin Verona” (1867-1946)
Marina GLODICI
Sâmbătă, 14 mai, începând cu ora 17, în prezenţa unui public select, respectiv, muzeografi, artişti plastici, scriitori, profesori, oameni de cultură, jurnalişti, şefi de instituţii, la Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” Maramureş a avut loc lansarea cărţii: „Arthur Garguromin Verona” (1867-1946) semnată de Ioan Botiş.
Manifestarea s-a derulat într-o atmosferă degajată, prietenoasă şi de mare clasă. Moderatorulorul evenimentului a fost dr.Tiberiu Alexa, directorul instituţiei gazdă şi editorul lucrării, care împreună cu dr. Ioan Anghel Negrean au prezentat din mai multe unghiuri de vedere importanţa acestei noi monografii de autor şi necesitatea unei astfel de lucrări atât pentru publicul larg cât şi pentru cel de specialitate.
„Este de remarcat faptul că această monografie apare după o lungă durată de timp în care nu s-au mai scris asemenea cărţi. Pictorul Verona a fost un neobosit căutător al frumosului. A realizat opere valoroase dintre care Muzeul nostru a achiziţionat câteva. Parcursul existenţei sale este de natură să ne impresioneze, artistul trecând prin mari greutăţi, atelierul său suferind două incendii, putând fi salvată doar o mică parte a lucrărilor sale. Cartea redă, aşadar, multe dintre impedimentele pe care le-a întâmpinat în viaţă Verona, dar şi perseverenţa prin care ne-a lăsat picturi valoroase. Este necesar să avem astfel de monografii, pentru ca să putem construi o altfel de scară de valori decât până acum. Mulţumesc mult pentru munca asiduă a colegului nostru Ioan Botiş şi îl felicit pentru această carte care este produsul Muzeului de Artă şi sperăm să surprindă plăcut cititorii”, a apreciat, dr. Alexa.
Redactorul cărţii este A.T. Liviu, fotografiile sunt executate de dr. Ioan Anghel Negrean, iar coperta şi prezentarea grafică poartă semnătura lui Vasile A. Rusu. „Lucrarea cuprinde o mare cantitate de informaţie în cele 100 pagini ale sale. Discursul autorului este echilibrat şi accesibil. Recomand cu căldură această lucrare tuturor”, a subliniat dr. Negrean.
„Sunt un mare admirator al pictorului Arthur Verona care este comparabil cu Nicolae Grigorescu. Mărturisesc că m-a încântat mult tabloul său intitulat : “La seceriş” executat în anul 1907 care se află în colecţia Muzeului nostru. Am descoperit de curând la Muzeul Naţional de Artă documente despre Verona şi cu siguranţă, în cel mai scurt timp va exista şi o a doua ediţie a acestei monografii” a specificat Ioan Botiş.
Ioan Botiş activează în cadrul Muzeului de Artă şi a debutat în anul 2008 cu cartea intitulată “O istorie antropologică a culorii”. Cei prezenţi au avut ocazia să vizioneze şi colecţia de pictură a Muzeului de Artă aflat până în prezent închis din cauza lucrărilor de reabilitare. „Suntem foarte mulţumiţi deoarece am finalizat lucrările de construcţie care vizau reparaţiile capitale ale sediului. De aceea, făcând abstracţie de politică, vreau să mulţumesc celor doi invitaţi de onoare domnilor Ştefan Gonczi şi Cristian Anghel pentru sprijinul acordat culturii şi artei pe timpul când ocupau funcţii publice”, a precizat dr. Alexa.
A fost, aşadar, un dublu motiv de satisfacţie pentru artiştii plastici. Ei şi-au exprimat bucuria că pot oferi publicului o carte nouă, dar şi şansa de a vizita operele de artă extrem de valoase din expoziţii păstrate corespunzător şi în condiţii moderne.
În ceea ce priveşte procurarea cărţii lansate, ea se poate achiziţiona cu doar 15 lei de la sediul Muzeului băimărean de Artă sau din librării.
Marina GLODICI
Baia Mare
16 mai 2011
Partajează acest conținut:
Publică comentariul