Bianca Niţă – un adolescent cu multe vise pentru care „acasă” este lucrul cel mai drag
Bianca Niţă este una dintre elevele care au făcut cunoscut numele Colegiului Mihail Cantacuzino. Doi ani, două menţiuni la Olimpiada Naţională de Limba Franceză, anul trecut la Cluj şi anul acesta la Alba Iulia. La ambele concursuri a reuşit să obţină peste 85 de puncte din 100. Ca toţi cei de vârsta ei, este un adolescent cu multe vise pentru care „acasă” este lucrul cel mai drag.
Rep: Aş vrea să-mi spui câteva lucruri despre tine.
M-am născut în Câmpina, într-o vară călduroasă, pe 3.07.1994. Locuiesc în Sinaia şi sunt elevă în clasa a X-a la Colegiul “Mihail Cantacuzino”.
Rep: Cum a fost copilăria ta?
Am avut o copilărie frumoasă, chiar dacă nu erau copii cu care să mă joc pe strada unde locuiam înainte. Mă jucam foarte mult pe afară, preferam să nu văd limita spaţiului meu de joacă. Mă jucam cu păpuşile, dar şi cu maşinile, arcurile şi prăştiile. Găseam interesantă orice formă de activitate ce îmi ocupa timpul liber, până şi ajutorul voluntar pe care i-l ofeream mamei în treburile gospodăreşti, din pură curiozitate şi plăcere de a descoperi lucruri noi. Calculatorul l-am descoperit în clasa a II-a, la cursurile de informatică, ţinute la Cntrul Cultural “Carmen Sylva” (în prezent), având unul propriu în clasa a IV-a. Nu-mi petreceam foarte mult timp în faţa calculatorului, era ca un bonus după o zi plină. Ştiam foarte multe poezii şi cântece până să încep şcoala generală, când am avansat de la poveşti la romane.
Rep: Care sunt concursurile pe care le-ai câştigat până acum?
Am participat la diferite concursuri, încă de când eram în clasele primare. Am început cu concursurile de integrame, la care am câştigat diferite cărţi, culegeri, antologii şi am continuat cu binecunoscutul Cangur la matematică, limba franceză şi engleză. Am obţinut un premiu în bani şi cărţi, apoi la Olimpiadele Cunoaşterii la limba engleză am obţinut punctaj maxim, ajungând la olimpiadele şcolare de matematică, limba engleză şi franceză. Din păcate pentru ambiţia mea, la olimpiada de matematică nu am ajuns decât până la judeţ, neobţinând niciun premiu ori menţiune, dar am compensat cu limbile străine, engleză premiul al III-lea la faza judeţeană şi franceză premiul I pe judeţ şi menţiune la olimpiada naţională.
Rep: Cum ai descoperit limba franceză? De ce ai ales franceza?
Am descoperit limba franceză în clasa a III-a, pe care am întâmpinat-o cu emoţie, la fel ca pe orice altă noutate. Doamna director, profesor de limba franceză, Rodica Rădulescu, m-a îndrumat în clasele III-VIII. Încrezătoare, m-a încurajat să dau examen pentru Delf B1, pe care l-am luat la începutul clasei a IX-a, spre surprinderea mea, în urma unor cursuri. La liceu, mi-am continuat drumul spre cunoaşterea limbii şi culturii franceze alături de doamna profesor Corina Popa, o persoană deosebită, de la care am învăţat foarte multe lucruri, de la limba franceză până la lecţii de viaţă.
Rep: De ce ai ales Colegiul Mihail Cantacuzino?
Colegiul “Mihail Cantacuzino” este renumit pentru profesorii excelenţi, elevii silitori şi rezultatele impresionante ale acestora, dar şi pentru condiţiile oferite şi activităţile susţinute. Pe lângă toate acestea, este şi foarte aproape de acasă. Am reuşit o performanţă de 5 minute până în sala de clasă!!!
Rep: Unde s-a ţinut olimpiada naţională de anul acesta?
Olimpiada Naţională de Limba Franceză s-a desfăşurat, anul acesta, în perioada 18-22 aprilie, la Alba Iulia, “capitala de suflet a românilor”, aşa cum o numeau locuitorii, iar anul trecut la Cluj.
Rep: Te-ai pregătit mult pentru această olimpiadă? Ai avut emoţii? Ce ai simţit când ai câştigat?
Timp de 10 zile am fost învoită de la ore, fiind totuşi prezentă în fiecare zi la biblioteca şcolii, la CDI, lucrând subiecte de olimpiadă. Am avut emoţii, la fel ca înainte de orice examen/concurs, însă le-am depăşit în momentul în care am primit subiectele. Am avut un sentiment plăcut când am câştigat, atât anul trecut, cât şi anul acesta. Totuşi, consider că nu m-am pregătit suficient, mereu tind să îmi depăşesc propriile performanţe. Ştiu că pot şi mai mult, mă simt prost când sunt consolată, nemulţumită fiind de mine.
Rep: Ce alte pasiuni mai ai?
Îmi plac plimbările, ieşirile cu prietenii, sunt o fire veselă şi amuzantă, dar şi călătoriile, căci reuşesc să mă integrez foarte repede şi să mă acomodez, muzica şi dansul. Îmi place foarte mult sportul, orice formă de mişcare, în special baschetul şi înotul. Am participat şi la cros, în memoria domnului Adrian Ghioca. Îmi place să particip la cât mai multe activităţi care îmi fac plăcere, nu mi s-a impus să fac ceva ce nu am vrut, de altfel nici nu îmi place asta.
Rep: Cum îţi petreci timpul liber? Doar înveţi sau ai timp şi de distracţii?
Îmi petrec timpul liber atât în oraş, în cluburi, cu prietenii, făcând sport, cât şi acasă, vizionând filme sau făcând diferite activităţi casnice. Îmi place mai mult să citesc afară, în parc, pe o bancă sau pe iarbă. Călătoriile sunt, de asemenea, binevenite oricând. Nu-mi dedic foarte mult timp învăţatului, lucru pe care mi-l reproşez uneori, dar materia de la şcoală o reţin din clasă, iar acasă îmi actualizez informaţiile şi îmi construiesc un material auxiliar, fac conexiuni, asocieri, teme pentru a-mi uşura studiul.
Rep: Din tot ce ai citit până acum, care este cartea care ţi-a plăcut cel mai mult?
Nu aş putea spune care este cartea mea preferată, din toate am învăţat câte ceva. Câteva dintre preferatele mele sunt: “Maitreyi”, de Mircea Eliade, “Mizerabilii”, de Victor Hugo, “Winnetou”, de Karl May, “Brida”, de Paulo Coelho, “De veghe în lanul de secară”, de J.D. Salinger. În general, îmi plac foarte mult romanele de aventură, dar şi cele despre copilărie şi adolescenţă şi cele psihologice.
Rep: Ce vrei să faci după ce termini liceul?
Încă nu m-am hotărât, am foarte multe opţiuni şi variante, însă trebuie să decid cu care să încep, pentru a avea un start foarte bun, restul va veni de la sine.
Rep: Eşti tentată să pleci din ţară?
Sunt tentată să plec din ţară doar în călătorii, însă nu intenţionez să mă mut, să plec de tot din România.
Rep: Ce vrei să le transmiţi celorlalţi adolescenţi de vârsta ta?
Sunt multe gânduri, opinii pe care aş dori să le transmit. Toţi suntem egali, dar nu trebuie să ne rezumăm la asta, trebuie să ne depăşim propria condiţie. Nu trebuie să ne comparăm cu ceilalţi, ci cu noi înşine, să îndeplinim propriile principii, să fim aşa cum ne dorim, cum ne propunem. DAesigur, trebuie să ne păstrăm respectul şi demnitatea, să fim încrezători şi siguri în propriile forţe, căci noi suntem viitorul. Să fim cât mai naturali şi să nu ne temem când greşim. Să ne asumăm greşelile noastre, să învăţăm din ele şi să încercăm să privim partea plină a paharului. “Nu există nimic complet greşit pe lume. Chiar şi un ceas care nu merge reuşeşte să arate bine ora de două ori pe zi.”
Rep: Cum ţi se pare Sinaia? Ce ai vrea să aibă în plus?
Sinaia, în pofida mărimii sale, este un oraş foarte frumos. Ceea ce consider eu că îi lipseşte este un cinematograf. În rest, nu cred că îi lipseşte nimic.
SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro
Partajează acest conținut:
Un comentariu