×

Biserica Domnească din Curtea de Argeș

Biserica Domnească din Curtea de Argeș

1288-190x320 Biserica Domnească din Curtea de ArgeșBiserica Domnească din Curtea de Argeş este ctitoria lui Basarab I (1310 – 1352), terminată în anul 1352, în cadrul reşedinţei voievodale din secolul al XIII-lea. Biserica, monument în cruce greacă înscrisă, de tip complex, este una din cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii româneşti medievale, fiind cea mai veche ctitorie voievodală din Ţara Românească . Picturile murale interioare, deosebit de valoroase, sunt realizate în 1364 – 1369. Biserica este inclusă pe noua listă a monumentelor istorice: AG-II-m-A-13647 şi în Lista Indicativă UNESCO.

Istoric

Construcţia bisericii a început sub domnia lui Basarab I, ca să fie continuată de Nicolae Alexandru (1352 – 1364) şi terminată o dată cu pictura murală, păstrată în mare parte până astăzi, sub domnia lui Vlaicu Vodă (1364 – 1377).

Arhitectură

Arhitectura bisericii este una de tip bizantin, planul bisericii aparţinand tipului “cruce greacă înscrisă”, varianta constantinopolitană, încheiată cu trei apside la răsărit. Ancadramentele dinpiatră sculptată ale ferestrelor datează din secolul al XVII când biserica a fost renovată. Ctitoria Basarabilor de la Curtea de Arges e de dimensiuni mari: dreptunghiul in care se inscrie conturul exterior al planului sau are 14,55×23,50 m, iar inaltimea, masurata la varful acoperisului turlei, atinge 23,00 m. Volumul interior, bine echilibrat, cuprinde trei incaperi distincte: un pronaos ingust (2,80 m), un naos spatios (11,80 x 12,40 m) si altarul compus dintr-o absida mare, centrala, incadrata cu doua absidiole. Naosul, incaperea principala si cea mai caracteristica a bisericii, cuprinde in mijloc patru stalpi, dispusi in plan pe o forma patrata. Prin intermediul acestora, interiorul este impartit in trei compartimente lungi, trei nave: una mediana, larga, si doua laterale, mai inguste, prelungite fiecare spre rasarit cu cate o absida

Bibliografie

Moisescu, Cristian (2001). Arhitectura românească veche I. Bucureşti: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0440-9.

SURSA: http://www.infoprahova.com

Partajează acest conținut:

Eu sunt principalul “vinovat” pentru existenta acestei publicații electronice, pretențios numita “Revista”, care își consuma existenta acum în mediul virtual. Sunt un simplu blogger, fără veleități de jurnalist sau studii de specialitate în acest domeniu, fiind economist la baza și manager în activitatea profesionala. Aceasta revista este pentru mine, în primul rand, un hobby, un rezultatul al unei munci zilnice susținută cu mare pasiune și dragoste de tot ce tot ce înseamna frumos în viata (caractere, fapte, locuri), veștile bune și gândirea pozitiva în special, din simpla dorința de a COMUNICA și de a fi mai aproape de OAMENI.

Publică comentariul

You May Have Missed