Home Biserica Domnească din Curtea de Argeș

Biserica Domnească din Curtea de Argeș

3 min read
0
0
362

Biserica Domnească din Curtea de Argeş este ctitoria lui Basarab I (1310 – 1352), terminată în anul 1352, în cadrul reşedinţei voievodale din secolul al XIII-lea. Biserica, monument în cruce greacă înscrisă, de tip complex, este una din cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii româneşti medievale, fiind cea mai veche ctitorie voievodală din Ţara Românească . Picturile murale interioare, deosebit de valoroase, sunt realizate în 1364 – 1369. Biserica este inclusă pe noua listă a monumentelor istorice: AG-II-m-A-13647 şi în Lista Indicativă UNESCO.

Istoric

Construcţia bisericii a început sub domnia lui Basarab I, ca să fie continuată de Nicolae Alexandru (1352 – 1364) şi terminată o dată cu pictura murală, păstrată în mare parte până astăzi, sub domnia lui Vlaicu Vodă (1364 – 1377).

Arhitectură

Arhitectura bisericii este una de tip bizantin, planul bisericii aparţinand tipului “cruce greacă înscrisă”, varianta constantinopolitană, încheiată cu trei apside la răsărit. Ancadramentele dinpiatră sculptată ale ferestrelor datează din secolul al XVII când biserica a fost renovată. Ctitoria Basarabilor de la Curtea de Arges e de dimensiuni mari: dreptunghiul in care se inscrie conturul exterior al planului sau are 14,55×23,50 m, iar inaltimea, masurata la varful acoperisului turlei, atinge 23,00 m. Volumul interior, bine echilibrat, cuprinde trei incaperi distincte: un pronaos ingust (2,80 m), un naos spatios (11,80 x 12,40 m) si altarul compus dintr-o absida mare, centrala, incadrata cu doua absidiole. Naosul, incaperea principala si cea mai caracteristica a bisericii, cuprinde in mijloc patru stalpi, dispusi in plan pe o forma patrata. Prin intermediul acestora, interiorul este impartit in trei compartimente lungi, trei nave: una mediana, larga, si doua laterale, mai inguste, prelungite fiecare spre rasarit cu cate o absida

Bibliografie

Moisescu, Cristian (2001). Arhitectura românească veche I. Bucureşti: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0440-9.

SURSA: http://www.infoprahova.com

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…