Home Bisericile cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci” în sărbătoare

Bisericile cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci” în sărbătoare

5 min read
0
0
337

Zeci de biserici din ţară şi din străinătate sunt îmbrăcate în haine de sărbătoare, cinstindu-şi hramul de marele praznic al Înălţării Sfintei Cruci. Părinţii Bisericii au rânduit zi de post în fiecare an pe 14 septembrie, iar credincioşii merg la biserică pentru a primi binecuvântarea Sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, informează „Ziarul Lumina”.

La unele biserici şi mănăstiri, unde se păstrează părticele din Sfânta Cruce sau unde sunt cruci făcătoare de minuni, zilele acestea au loc pelerinaje, creştini de pe întreg cuprinsul ţării venind să primească ajutor pentru sănătate şi izbăvire de păcate.

Unul dintre locurile unde vin pelerini din toată ţara pentru a cinsti sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci este Mănăstirea Dervent din Arhiepiscopia Tomisului

Astăzi, în ajunul prăznuirii, va fi oficiată slujba de Priveghere, unde vor participa, alături de slujitorii şi obştea Mănăstirii Dervent, arhimandritul Paisie Fantaziu de la Catedrala arhiepiscopală a Tomisului şi protosinghelul Benedict Georgescu, exarh al mănăstirilor Arhiepiscopiei Tomisului. Răspunsurile vor fi date de Grupul psaltic ‘Sfântul Apostol Andrei’ al Mănăstirii Dervent. Marţi, 14 septembrie, Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dervent. După slujbă, ierarhul Tomisului va conduce procesiunea spre izvor, unde va oficia slujba de sfinţire a apei. Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie vor fi date de Corala ‘Armonia’ a Arhiepiscopiei Tomisului.

Sărbătoare şi pentru românii din diaspora

Credincioşii din Capitală se pot închina astăzi şi la fragmentul din Sfânta Cruce ce se păstrează la Biserica ‘Sfântul Vasile cel Mare’ de pe Calea Victoriei. În seara aceasta se săvârşeşte slujba Privegherii, iar mâine-dimineaţă se va sluji Sfânta Liturghie.

O altă mănăstire care îşi sărbătoreşte hramul de Înălţarea Sfintei Cruci este Mănăstirea Caraiman, din Buşteni, unde vin pelerini din toată ţara. Pelerinii vin aici pentru a se închina cunoscutei cruci de pe vârful Caraiman.

Hram este şi la Mănăstirile ‘Înălţarea Sfintei Cruci’ de la Sângeap, Bixad – Satu Mare,

Cebza – Timiş, Feredeu – Arad, Schitul ‘Sfânta Cruce Poiana’ din Neamţ, ‘Sfânta Cruce’ din Bihor şi Olt, Schitul Straja din Hunedoara. Sărbătoare este de asemenea şi la Mănăstirea Căşiel din Cluj, Şatra din Maramureş şi Mănăstirea Partoş din Timiş.

Şi în diaspora românii vor sărbători Înălţarea Sfintei Cruci, hram fiind şi la bisericile din Hollywood, California sau la cea din Alexandria, Virginia – SUA, precum şi la parohiile ‘Înălţarea Sfintei Cruci’ din Växjö, Suedia.

SURSA: http://www.basilica.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…