Home Castelul Iulia Hasdeu – Campina

Castelul Iulia Hasdeu – Campina

5 min read
0
0
472

Castelul “Iulia Hasdeu” este un castel din municipiul Campina, Muntenia, Romania, construit intre anii 1893 si 1896. Muzeul a fost construit pentru a comemora moartea fiicei lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, care a murit la 18 ani de tubrculoza, fiind un geniu.

CLICK AICI pentru GALERIE FOTO

Descriere Castelul Iulia Hasdeu

Iulia Hasdeu a fost primul roman cae a absolvit facultatea Sorbona din Franta. Primul razboi mondial a afectat Castelul Iulia Hasdeu, care necesita reparatii inca dinaintea mortii constructorului sau, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu (1896). Sarcina de realizare a lucrarilor de restaurare sunt preluate in anul 1924 de catre Ateneul Popular “B.P.Hasdeu” din Campina. Cel de-al doilea razboi mondial agraveaza starea constructiei pana in anul 1955, cand numele sau este inscris pe Lista Monumentelor Istorice. Castelul a fost restaurat intre anii 1962-1964, Comisia Monumentelor Istorice luand decizia sa-l transforme in muzeu. Gratie profesorului de istorie, Nicolae Simache, cel care a fondat aproape toate muzeele din judetul Prahova, aici va fi deschis la data de 9 aprilie 1965, Muzeul Memorial “B.P.Hasdeu”.
Afectat de cutremurul din 4 martie 1977, Castelul intra intr-un lung proces de restaurare si consolidare. Ca urmare a eforturilor comune ale Inspectoratului pentru Cultura Prahova, ale Consiliului Municipal Campina, ale Muzeului de Istorie si Arheologie si ale Fundatiei “Hasdeu”, ritmul lucrarilor a fost grabit. Dupa ce in perioada 1977-1994 a suferit numeroase lucrari de consolidare si restaurare, la data de 17 iunie 1994, Muzeul Memorial “B.P.Hasdeu” este deschis partial si apoi la 25 februarie 1995, el este pus in intregime la dispozitia publicului vizitator, desi lucrarile de restaurare nu se sfarsisera. Vizitatorii care trec pragul muzeului pot admira portretele membrilor familiei Hasdeu, obiectele familiei Hasdeu, fotografii si documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise si colectii ale revistelor conduse de marele filolog ori la care acesta a colaborat, editii princeps ale cartilor savantului, precum si tablouri valoroase semnate de pictori renumiti precum Sava Hentia, Nicolae Grigorescu, G.D. Mirea sau Diogene Maillart. De asemenea, in ansamblul expozitiei loc important il ocupa preocuparile spiritiste ale lui B.P.Hasdeu.
Salile castelului sunt urmatoarele:
Sala 1 – Salonul de primire al doamnei Iulia Hasdeu, sotia scriitorului, unde se afla bustul de marmura al sotiei scriitorului;
Sala 2 – Sufrageria, cu portretele familiei pictate in medalioane, pe peretii camerei;
Sala 3 – Templul Castelului, cel mai inalt turn, care are un pronaos cu oglinzi paralele si un altar. In mijlocul turnului, unde se urca pe trepte metalice, se afla Statuia lui Iisus, sculptata de Raphael Casciani. Razboiul, cutremurele si ignoranta umana au afectat de multe ori Castelul, dar statuia lui Iisus nu a fost niciodata atinsa. In aceasta sala se pot observa si cele trei camere, cea albastra, cea rosie si cea verde, culori date de vitralii.
Sala 4 – Biroul de lucru al lui B.P.Hasdeu, in care se afla portretele savantului, al sotiei si al Iuliei.
Sala 5 – Camera cu cale, dedicata Iuliei Hasdeu, unde se afla papusa Iuliei, o sculptura, bustul Iuliei Hasdeu, de Ioan Georgescu, din marmura de Carrara, realizat in 1890. De asemenea, aici se afla jurnalul si caietul de matematica al Iuliei.
Sala 6 – Camera obscura, unde aveau loc sedintele de spiritism, care are un porumbel de piatra, o luneta astronomica, un sfesnic si o statueta a lui Iisus.

SURSA: http://www.turismland.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…