Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia Castelul Peles si Pelisor – Sinaia, judetul Prahova

Castelul Peles si Pelisor – Sinaia, judetul Prahova

3 min read
1
0
479

Daca stau sa ma gandesc, din tot ceea ce am vazut din tara, pot sa spun ca cele doua castele, Peles si Pelisor, m-au impresionat cel mai mult. Si visam cu ochii deschisi cam ce viata de lux au dus cei ce locuiau acolo, avand in vedere ca beneficiau de curent electric, incalzire si lift.

Cele doua castele sunt situate pe valea paraului Peles, pe locul numit Pietrele Arse. Castelul Peles a fost construit intre anii 1875 si 1883 din dorinta regelui Carol I.

De ce a ales regele aceasta zona ? Legenda spune ca regele a innoptat in aceasta zona, la manastirea din Podul

Neagului, iar peisajul salbatic l-a fermecat hotarand sa construiasca aici o casa de vacanta pentru familie.

Inaugurarea oficiala a fost in anul 1883, iar de-a lungul timpului s-au mai construit Camerele Gardianului, Economatul, Foisorul, Grajdurile regale si Centrala Electrica. Cheltuielile au aratat ca s-au cheltuit peste 16 milioane de lei-aur.

Intre anii 1889 si 1903, se realizeaza castelul Pelisor, replica moderna, dar mai mica a cladirii centrale, ce va fi resedinta regelui Ferdinand I si regina Maria.

Castelul Peles este unul dintre cele mai frumoase castele ale Europei, si primul electrificat in totalitate. Desi castelul are 170 de incaperi, doar 10 sunt deschise turistilor oferind o colectie vasta de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobila, tapiterie.

Biblioteca regala impresioneaza printr-un numar mare de volume foarte vechi, cu coperti de piele si gravate cu litere de aur, si ascunde o usa secreta prin care regele se refugia in castel.

Salile de arme cuprind colectii intregi de armuri germane din secolele XVI si XVII. Sala Florentina are un tavan deosebit, sculptat in lemn de tei aurit.

SURSA: http://www.infoprahova.com

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

One Comment

 1. perpelesu

  6 octombrie 2010 at 12:29 AM

  Nu ma supara ca cer bani la poze si filmari,doar e la moda sa se taxeze orice.
  Treaba e ca nu gasesti o carte,un dvd, ceva acolo,mai serios sa ramai cu el.
  Nu de alta,dar sisteme de detectie si prevenire a incendiilor nu monteaza la noi decit strainii care au pus laba pe cite ceva.
  In rest,’Doamne fereste!’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

TNI anunta calendarul evenimentelor imobiliare

Odata cu relaxarea masurilor de restrictie, suntem tot mai aproape de revenirea la normali…