Home Cei patru ani de domnie a generalului Chirtoacă şi… armata sa albă

Cei patru ani de domnie a generalului Chirtoacă şi… armata sa albă

7 min read
0
0
286

George ROCA

În urmă cu câteva zile am primit o invitaţie de la Primăria municipiului Chişinău pentru a participa la un eveniment de seamă. O reproduc mai jos:

Comunicat de presă

REF: Primarul general Dorin Chirtoacă, la raport

Primăria Chişinău informează că… duminică, 17 aprilie 2011, cu începere de la ora 12.00, în Scuarul Europei din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, va prezenta raportul de activitate, după 4 ani de la preluarea mandatului. Sunt invitaţi toţi doritorii.

16.04.2011

Direcţia Relaţii Publice,

Primăria mun. Chişinău

bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 83

MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

Tel.: + 373 22 201 707; Fax: + 373 22 201 708

e-mail: drp@pmc.md; web: www.chisinau.md

***

Aş fi fost fericit să onorez invitaţia. Păcat că Australia este atât de departe de Republica Moldova. Mă refer la distanţa de cinsprezece mii de kilometri care ne desparte, nu la sufletele calde ale basarabenilor pe care le simt mereu aproape.

Îi doresc domnului primar general, Dorin Chirtoacă, încă mulţi ani buni şi sănătoşi la conducerea capitalei basarabene… şi să-şi continue drumul drept pe care l-a parcurs până acum.

***

Un alt e-mail îmi aduce la cunoştinţă că Generalul Chirtoaca (spun „General” referindu-mă la faptul că Domnia Sa are funcţia de „primar general”) este veşnic ocupat cu înfrumuseţarea oraşului pe care în conduce. Iată câteva detalii:

Comunicat de presă

(REF: Primarul Dorin Chirtoacă a participat la acţiunile de salubrizare

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a participat astăzi la acţiunile de salubrizare, în cadrul proiectului „Hai, Moldova!”, care presupune curăţenie în toată ţara într-o singură zi. Edilul capitalei a făcut curăţenie în Parcul „Valea Morilor”, unde la acţiunile de salubrizare au luat parte câteva sute de persoane, inclusiv reprezentanţi ai diferitor companii şi misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, printre care Ambasada SUA.

Dorin Chirtoacă a apreciat iniţiativa unei asemenea acţiuni, menţionând că în urma proiectului vor fi curăţate parcurile şi zonele mai problematice, acolo unde serviciile de profil nu reuşesc să menţină curăţenia la nivelul necesar.

În total, pe parcursul zilei de astăzi, circa 6 mii de voluntari din Chişinău s-au implicat în acţiunile de salubrizare a teritoriului, la nivelul municipiului.

16.04.2011

Direcţia Relaţii Publice,

Primăria mun. Chişinău

***

„Ziua salubrizării” a fost iniţiată pentru prima data în 1989, aici la Syney, în Australia, de către ecologiştii Ian Kiernan şi Kim McKay. Acţiunea a avut un succes atât de mare încât a fost reluată şi în anii următori şi oficializată sub numele de „Clean Up Australia”. Aceasta se desfăşoară anual, în prima duminică al lunii martie. Participă sute de mii de voluntari, convinşi că prin aportul lor vor ajuta să aibă o ţară curată şi nepoluată de deşeurile societăţii moderne.

În 1993, văzând succesul obţinut şi câştigând încrederea cetăţenilor australieni pentru o ţară cât mai curată (de fapt un continent), Kiernan şi McKay au exportat proiectul peste graniţele perimetrului naţional iniţiând „Ziua Salubrizării Mondiale”. Proiectul a fost  încurajat şi inclus în Programul Naţiunilor Unite pentru protecţia Mediului Înconjurător. Această zi a fost fixată oficial în a treia săptămână a lunii septembrie, zi în care milioane de voluntari curăţă planeta. Se estimează că la ultimul eveniment au participat peste 35 de milioane de de voluntari din 120 de ţări. Desigur că nimeni nu restrictionează şi alte perioade de timp pentru a face curat în propria-i gospodărie! Primarul general al Chişinăului a dat un exemplu pozitiv în această privinţă!  Ce-i putem spune?

Sincere felicitări!

George ROCA

Sydney, Australia

Luni, 18 aprilie 2011

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Iată 3 motive pentru care ar trebui să optezi pentru îngrijiri medicale la domiciliu

Sănătatea este întotdeauna cea mai importantă, de aceea are nevoie de atenție suplimentară…