Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia Cine împiedica finalizarea restituirii Domeniului Peleş catre Regele Mihai ?

Cine împiedica finalizarea restituirii Domeniului Peleş catre Regele Mihai ?

11 min read
0
0
424

Deşi Regele Mihai beneficiază încă din 2007 de o decizie de restituire a proprietăţilor confiscate de comunişti din zona Peleş, se pare că procesul de restituire nu se poate finaliza.

Există şi o decizie de punere în posesie a proprietăţilor din Domeniul Peleşului. Mai mult, în baza acestei decizii, Casa Regală a reuşit în 2008 să intabuleze aceste imobile cu terenurile aferente. Numai că statul român, prin intermediul Guvernului Boc,  s-a trezit, în 2009, să conteste legalitatea procedurii de retrocedare a acestor proprietăţi. Mai exact, Guvernul a susţinut că intabularea proprietăţilor nu a fost făcută legal şi a cerut Corpului de Control al Primului-ministru să verifice acest caz. Considerând că, în urma verificărilor, există nereguli cu întabularea, RA-APPS a depus plângere penală împotriva funcţionarilor publici din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Prahova. În 2010, Parchetul şi-a declinat competenţa către DNA, în prezent cazul aflându-se în ancheta acestui organism. Care sunt consecinţele şi semnificaţiile implicării DNA în această procedură şi cum este întârziată finalizarea restituirii proprietăţilor regale? 

Ce consecinţe are această anchetă a DNA asupra procesului de restituire a proprietăţilor din Domeniul Peleş

Deşi Regele Mihai nu este vizat direct de plângerea penală a RA-APPS (Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat), inevitabil contestaţiile statului român şi ale RA-APPS duc la o tărăgănare a finalizării procesului de restituire a proprietăţilor Familiei Regale.

În prezent, Regele Mihai este în posesia proprietăţilor cuprinse în Domeniul Peleş confiscate de regimul comunist. Regele şi-a redobândit proprietăţile în 2007, ca urmare a unor cereri de revendicare, făcute în baza Legilor 10/2001 şi 247/2005. Deşi decizia de retrocedare a fost dată în 2007, restituirea efectivă s-a făcut abia în 2008, după intabularea imobilelor.

Între statul român şi Rege a existat un Memorandum de înţelegere prin care Regele şi-a dat consimţământul ca Peleş, Pelişor şi Foişor să rămână în circuitul public şi să fie administrate de către stat pentru o perioadă determinată.

Memorandumul prevedea că, deşi  este proprietar, Regele Mihai nu va putea schimba destinaţia Castelelor Peleş, Pelişor si Foişor pentru o perioada de 3 ani, chiriaşii (Statul Român, Ministerul Culturii şi Cultelor si RAPPS, fiecare responsabil de o clădire diferită) continând exploatarea imobilelor în cauză.

Regele însuşi a decis să păstreze destinaţia de muzeu a Castelului Peleş. Castelul Pelişor este folosit de Familia Regală, iar Castelul Foişor este dedicat protocolului de stat.

În 2011, contractul de închiriere dintre stat şi Regele Mihai a fost prelungit cu încă 3 ani, astfel încât cele trei castele vor mai fi în circuitul public pentru o perioadă de încă cel puţin 3 ani.

Casa Regală a reuşit să intabuleze imobilele în 2009 şi, cu toate acestea, procesul de restiuire nu a fost finalizat, ca urmare a suspiciunilor Guvernului, transformate în plângere penală

Retrocedarea domeniului Peleş a fost iniţiată de Ministerul Culturii şi a avut loc în 2006, când Călin Popescu Tăriceanu era prim ministru.

Toate imobilele aparţinând Domeniului Peleş, cu terenurile aferente, au fost puse în posesie printr-o decizie a RA-APPS din 2006. (Decizia 461/2006). Casa Regală a reuşit să intabuleze imobilele în 2009 şi, cu toate acestea, procesul de restiuire nu a fost finalizat, ca urmare a suspiciunilor Guvernului, transformate în plângere penală.

După ce imobilele aparţinând Domeniului Peleş, cu terenurile aferente, au fost puse în posesie, prin Decizia RA-APPS din 2006, Guvernul Boc, prin Corpul de Control, a dispus un control al modului în care s-a făcut întabularea şi a susţinut că înscrierea în evidenţele Cărţii Funciare a fost făcută fără înştiinţarea RA-APPS.

Guvernul a mai susţinut că întabularea s-a făcut în lipsa proceselor verbale de punere în posesie şi fără rezolvarea problemei compensării cheltuielilor statului cu privire la Domeniul Peleş.  După ce corpul de control al primului ministru a pus sub semnul întrebării memorandumul de înţelegere între Guvernul României şi Regele Mihai, Procurorii anticorupţie au început verificările.

Ceea ce a contestat RA-APPS, în plângerea penală din 2009, a fost că funcţionarii publici din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Prahova, care întabulaseră imobilele retrocedate, au făcut aceste întabulări ilegale. Aici apare însă întrebarea: eventuala nerespectare a unor proceduri poate constitui motiv de plângere penală, sau faptă de corupţie?

De ce trebuie Casa Regală să se plătească compensaţii pentru nişte îmbunătăţiri pe care statul le-a făcut la o proprietate confiscată?

În cursul anului 2009RA-APPS a cerut Regelui Mihai plăţi compensatorii pentru lucrările şi construcţiile făcute de stat în perioada în care proprietăţile au aparţinut acestuia. Cele două părţi nu s-au înţeles însă asupra valorii compensaţiilor.  RA-APPS a cerut 10,7 milioane euro, dar Casa Regală a oferit doar 2,5 milioane euro.

Casa Regală a susţinut că ar fi vorba despre adăugarea de către stat doar a unei terase şi a unei bucătării şi că, prin urmare, compensaţiile cerute sunt disproporţionate. La rândul său, Guvernul a susţinut că, în momentul retrocedării, fostul suveran ar fi primit şi complexul turistic “Furnica”, deşi în 1948, când s-a făcut naţionalizarea, imobilul era doar un grajd.

Statul comunist a confiscat proprietăţile private şi  le-a adus, de-a lungul timpului,  unele îmbunătăţiri.

De ce, în momentul restituirii, proprietarul trebuie să plătească compensaţii pentru nişte îmbunătăţiri pe care statul comunist le-a făcut unei proprietăţi care nu-i aparţinea?

Retrocedarea proprietăţilor din Domeniul Peleş nu poate fi fi analizată din cauza unei suspiciuni de corupţie

SURSA: http://spunesitu.adevarul.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Incepe Targul National Imobiliar TNI – 6-8 mai 2022, Palatul Parlamentului

RECORD: Proiecte imobiliare cu valoare de peste 2 MILIARDE euro prezentate la TNI. Toti ce…