Home Breaking News Stiri interne Ciprian Trandafirescu: “Pilula Pozitiva” – 12 ianuarie 2012

Ciprian Trandafirescu: “Pilula Pozitiva” – 12 ianuarie 2012

7 min read
0
0
495

Trei consorţii se luptă pentru cea mai mare listare

Trei consorţii din care fac parte mari grupuri financiare – JP Morgan, Gold­man Sachs şi Citibank – şi firme de brokeraj locale vor depune oferte pentru listarea Romgaz la bursă, cea mai mare ofertă publică iniţială derulată până acum în România, potrivit unor surse din piaţă.

Romgaz Mediaş, cea mai profitabilă companie din portofoliul statului, este evaluată la circa 2,7 mld. euro, potrivit anuarului Top 100 cele mai valoaroase companii din România, realizat de ZF în colaborare cu firma de investiţii Capital Partners. Pornind de la această evaluare, statul ar putea obţine peste 400 mil. euro din vânzarea a 15% din Romgaz.

Fondurile de pensii au câştigat de la lansare dublu faţă de inflaţie

Fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) au obţinut de la lansare, adică în luna mai 2008, până în prezent un randament mediu de 11,7% pe an, dublu faţă de inflaţia anualizată de 5,7% din această perioadă, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR).

Astfel, fondurile de pensii, care administrează active de aproape 1,5 mld. euro pentru 5,5 milioane de participanţi, au obţinut în cei trei ani şi jumătate un profit de 730 de milioane de lei (170 mil. euro la cursul actual).

Câştigul salarial mediu net a crescut în noiembrie 2011 la 1.491 lei

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna noiembrie 2011 de 1.491 lei, în creştere cu 2,3% (34 lei) faţă de octombrie şi cu 8,3% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, cele mai mari valori înregistrându-se în sectorul intermedierilor financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.

Astfel, în noiembrie 2011, angajaţii din intermedieri financiare au avut un câştig salarial mediu nominal net de 3.705 lei, iar cei din hoteluri şi restaurante de 857 lei, potrivit datelor INS.

Plăţile online cu cardul în 2011 au crescut la aproximativ 200 de milioane de euro

Plăţile online cu carduri bancare au cu­mulat anul trecut o valoare de aproximativ 200 mil. euro, din care o sumă de 15 mil. euro a fost generată doar de cupoanele de reduceri, potrivit datelor publicate miercuri de furnizorii de servicii de plăţi electronice ePayment şi Mobilpay.

Adunând cifrele proprii cu cele anunţate de ePayment, MobilPay a estimat întreaga piaţă de comerţ online cu cardul din România la 200 mil. euro. “Anul trecut a însemnat pentru noi o creştere de circa 30% a cotei de piaţă. Procesăm în prezent circa 40% din tranzacţiile online din România”, a declarat Antonio Eram, proprietar şi CEO al Netopia Sistem.

BNR a atins în sfârşit în 2011 ţinta de inflaţie. Dezinflaţia justifică noi reduceri ale dobânzii-cheie

BNR a reuşit în 2011 să atingă ţinta de inflaţie pentru prima dată în ultimii cinci ani, iar unii analişti cred că există şanse ca obiectivul să fie atins şi în 2012, trendul dezinflaţionist justificând noi reduceri ale dobânzii-cheie, chiar sub 5,5%.

Inflaţia anuală a coborât în decembrie 2011 la 3,14%, nivelul minim al ultimilor 20 de ani, încadrându-se în intervalul ţintit pentru 2011, de 2-4%. Este pentru a doua oară când banca centrală reuşeşte să atingă obiectivul de inflaţie de când a adoptat strategia de ţintire a inflaţiei ca principal obiectiv monetar, în august 2005, sub coordonarea viceguvernatorului BNR Cristian Popa.

Ţiriac Jr: Intrăm puternic pe agricultură şi mai cumpărăm încă cel puţin 2.000 ha

Omul de afaceri spune că cele mai bune direcţii de dezvoltare sunt agricultura, energia alternativă şi IT-ul.

Ion Alexandru Ţiriac, fiul miliardarului Ion Ţiriac, spune că vrea să extindă activitatea Ţiriac Holdings pe noi domenii care înregistrează creş­teri puternice precum sectorul agricol.

Acest domeniu a avansat cu 30% anul trecut, la 19 mld. euro conform diviziei de cercetare a Raiffeisen Bank. În plus, compania va demara în acest an construcţia unei noi clădiri de birouri în apropierea Pieţei Victoriei, în care se vor investi aproximativ 30 mil. euro. Ţiriac Holdings a rulat anul trecut afaceri cuprinse între 400 şi 600 mil. euro conform calculelor ZF, cel mai important business fiind cel din auto, urmat de imobiliare, aviatic şi cel financiar.

Sursa: http://www.zf.ro/

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…