Conferinta Nationala a Asociatiei de Nursing din Romania – „Managementul ingrijirilor in bolile cronice”

1x162 Conferinta Nationala a Asociatiei de Nursing din Romania - „Managementul ingrijirilor in bolile cronice”Asociaţia de Nursing din România în colaborare cu Houston NPA au organizat „Conferinţa Naţională de Nursing” cu tema „Managementul îngrijirilor în bolile cronice”. În cadrul manifestaţiei au fost dezbătute teme originale şi studii de caz ce au dovedit implicarea şi dorinţa de a se promova conceptul de nursing în România.
La Conferinţa Naţională de Nursing au participat peste 120 de nurse, profesori de nursing, medici, elevi şi studenţi din: Timişoara, Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Cluj, Piatra Neamţ, Oneşti, Constanţa, Craiova, Piteşti, Slatina, Ploieşti şi Bucureşti.
Asociaţia de Nursing din România (ANR) este asociaţia profesională care a introdus conceptul de „nursing” în România. De asemenea, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a lucrat la elaborarea curriculei de nursing, pentru Şcolile Postliceale Sanitare. În 1986 OMS declara că „personalul din nursing are o contribuţie potenţial ridicată în asigurarea unei stări mai bune de sănătate a celor pe care îi îngrijesc”, asistentele medicale reprezentând cea mai numeroasă categorie profesională implicată în acordarea serviciilor de sănătate. OMS descrie rolul nursei în societate: „să asiste indivizi, familii şi grupuri, să optimizeze şi să integreze functiile fizice, mentale şi sociale afectate semnificativ prin schimbări ale stării de sănătate”.
Carmen Niculae, consilier în Ministerul Sănătăţii a trecut în revistă competenţele nurselor în bolile cronice, după Consiliul Internaţional al Nurselor – ICN: nursele participă la activităţile legate de îmbunătăţirea accesului la serviciile de sănătate; respectă dreptul pacientului la informare, alegere şi autodeterminare; demonstrează integritate profesională, experienţă şi conduită etică; serveşte drept un model pentru pacienţii care doresc să–şi îmbunătăţească stilul de viaţă, să adopte activităţi de prevenire a bolii şi să facă faţă schimbărilor în domeniul sănătăţii; oferă educaţie/ îndrumare persoanelor fizice, familiilor şi comunităţii pentru a încuraja adoptarea unor activităţi de prevenire a bolilor şi întreţinerea unui stil de viaţă sănătos; colaborează cu alţi profesionişti şi grupuri de specialitate, din comunitate în activităţile de reducere a bolilor şi promovarea unui stil de viaţă sănătos şi în domenii importante pentru practica de specialitate; lucrează în colaborare cu alţi profesionişti din domeniul îngrijirii sănătăţii pentru a dezvolta nursingul şi alte servicii de sănătate pentru a fi accesibile, pentru pacienţi.
Aşadar nursa, pe lângă rolul principal din procesul de îngrijire, are un rol cel puţin la fel de important în oferirea de informaţii care să permită câştigarea autonomiei pacientului şi eficientizarea îngrijirilor oferite de familie, la domiciliul bolnavului.
Sursa: logo Conferinta Nationala a Asociatiei de Nursing din Romania - „Managementul ingrijirilor in bolile cronice”

Partajează acest conținut:

Publică comentariul

You May Have Missed