Home Breaking News Stiri interne Crematoriul “Cenusa” din Bucuresti, un viitor obiectiv turistic plin de legende intunecate

Crematoriul “Cenusa” din Bucuresti, un viitor obiectiv turistic plin de legende intunecate

2 min read
0
0
664

Faimosul crematoriu uman “Cenusa” din Bucuresti ar putea intra in curand pe lista obiectivelor turistice ale Capitalei. Dupa aproape opt ani de la inchiderea cladirii pentru renovare, Ministerul Culturii l-a introdus in lista monumentelor istorice de interes national. 

Crematoriul “Cenusa” este situat pe o colina din Parcul Tineretului, pe Calea Serban Voda nr. 183. Monumentul a fost inaugurat in 1928 si este inconjurat de mai multe legende urbane.

Inspirat de monumentul Cantacuzinilor

Constructia crematoriului „Cenusa” a inceput in 1925, fiind realizata intr-un stil eclectic cu elemente de inspiratie bizantina, siriana si egipteana, in stilul monumentului Cantacuzinilor din Cimitirul Bellu.

Finalizat partial, acesta a fost inaugurat in 1928. Lucrarile au fost reluate in 1931 si finalizate la sfarsitul anului 1934. Scara principala este flancata de statuile Durerea si Nădejdea si de doua basoreliefuri.

De la Vlad Tepes, la Anna Pauker 

Prima persoana incinerate la crematoriul din Tineretului a fost Profira Fieraru, o femeie decedata la varsta de 40 de ani. Legendele urbane spun ca la crematoriul “Cenusa” ar fi fost incinerat generalul Antonescu, mai multi legionari din perioada interbelica, dar si si Anna Pauker, in perioada comunista.

Miturile vorbesc si despre o retea de galerii subterane foarte vasta. Se spune ca domnitorul Vlad Tepes traversa galeriile calare.

Desi par intunecate, tocmai acete povesti create in jurul crematoriului “Cenusa” ar putea face din acest monument un obiectiv turistic de succes, alaturi de palatele si constructiile bantuite raspandite in toata tara.

SURSA: http://www.skytrip.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Iată 3 motive pentru care ar trebui să optezi pentru îngrijiri medicale la domiciliu

Sănătatea este întotdeauna cea mai importantă, de aceea are nevoie de atenție suplimentară…