Adormirea Maicii Domnului sau cum este numita în popor, Sfânta Marie Mare, pe care o sărbatorim în data de 15 august este considerată una dintre cele mai importante sărbători ortodoxe, precedată de un post de două săptămâni. Sărbătoarea aminteşte de momentul în care Fecioara Maria “adoarme” pentru totdeauna, trupul şi sufletul său fiind luate la ceruri de însuşi Iisus Hristos.Tradiţia spune că de Sfânta Marie Mare se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei considerându-se că apoi ele vor fi bune de leac.În familiile cu fete de măritat, icoana este spălată cu flori de busuioc pentru a avea noroc în dragoste. Acum se culege năvalnicul, o plantă care creşte în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile în vârstă. În general, planta aceasta este dăruită fetelor pentru a avea noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor. Tradiţia spune că dacă de Sfânta Marie Mare înfloresc trandafirii, atunci va fi toamnă lungă.În dimineaţa zilei de 15 august, femeile merg la biserică şi împart struguri, prune şi faguri de miere. Apoi, femeile merg în cimitir şi tămâiază mormintele rudelor.
În părţile Moldovei Sfânta Maria Mare era considerată “a morţilor” fiind pomeniţi toţi ce au numele pornind de la cel al Preacuratei şi doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) erau sărbătoriţi cei care poartă acest nume.Tot de această sărbătoare, ciobanii coboară oile de la munte (La Sântamaria Mare / Tulesc oile la vale!), bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula, se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă sau în târnatul casei.Între cele două Marii, 15 august şi 8 septembrie, este timpul prielnic semănării grâului. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului încheie un ciclu, redeschis de cea a Naşterii Maicii Domnului (8 septembrie).De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, sezon care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. În această zi se organizau târgurile şi iarmaroacele de toamnă. Perioada dintre cele două Sântămării, Sântămăria Mare (15 august) şi Sântămăria Mică (8 septembrie), era considerată perioada cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă.
În această zi erau adunate ultimele plante de leac. În perioada postului Sfintei Mării fetele îşi cos costume speciale, lucrate numai în alb, pentru pelerinajul din zilele de 14 – 15 septembrie la mănăstirile care poartă hramul Sfântă Măria. La ţară, în vii se angajează pandarii (oameni care să păzească viile) şi se spune că se „leagă” ciocul păsărilor pentru ca acestea să nu mănânce boabele de struguri.În fiecare an, pe 15 august, este celebrată şi Ziua Marinei deoarece Maica Domnului este patroana marinarilor. Se fac serbări la malul mării, dar şi în oraşele dunărene. Pentru cei care vor să ureze celor dragi, care au nume derivate din numele Maria, Adormirea Maicii Domnului sau Sâanta Maria Mare poate fi un bun prilej pentru mesaje şi sms-uri cu texte cu urări şi felicitări celor care poarta acest nume. Anul acesta, se sărbătoreşte duminică.
Home Breaking News Stiri interne Datini, obiceiuri şi tradiţii de Sfânta Maria – Adormirea Maicii Domnului
-
Proprietar pe perioada determinata. Metoda prin care iti poti cumpara o vila la munte sau pe litoral cu doar 5.000 de euro
Cine vrea sa devina proprietar doar o saptamana din an isi poate cumpara un imobil in sist… -
Primul festival de film şi cultură montană din România va avea loc la Predeal – „ALPIN Film Festival”
Oraşul Predeal va găzdui, în perioada 4 – 6 martie, ediţia pilot a evenimentului „ALPIN Fi… -
În urmă cu un secol, pe malul Mării Negre erau în top plajele Duduia, Tataia, Wartanoff şi Domniţa Ileana
Unde făceau străbunicii noştri plajă... Marea Negră a atras întodeauna români din toate zo…
Load More Related Articles
-
Lexmark – soluții versatile pentru casă și birou
Compania americană Lexmark s-a remarcat de-a lungul timpului datorită produselor de foarte… -
Amenajarea dormitorului in nuante neutre pas cu pas!
Culorile neutre sunt opusul nuantelor luminoase si vibrante. Aceasta paleta de culori insp… -
“ODĂ MĂRIEI SALE, SFINXUL” de Ion Iancu Vale
“Poarta Bucegilor”, (oraşul Buşteni), ni s-a “deschis” în acel gla…
Load More By Mihai Mircea Totpal
-
Lexmark – soluții versatile pentru casă și birou
Compania americană Lexmark s-a remarcat de-a lungul timpului datorită produselor de foarte… -
Amenajarea dormitorului in nuante neutre pas cu pas!
Culorile neutre sunt opusul nuantelor luminoase si vibrante. Aceasta paleta de culori insp… -
Tu stii ce rochie ti se potriveste in functie de lungimea si culoarea parului? Afla acum ce trebuie sa porti!
Femeile sunt intotdeauna atente la aspectul pe care il au, iar acest lucru se poate observ…
Load More In Stiri interne
Check Also
Lexmark – soluții versatile pentru casă și birou
Compania americană Lexmark s-a remarcat de-a lungul timpului datorită produselor de foarte…