×

EXPOZIŢIA “COMORILE DACILOR II” LA PLOIEŞTI

EXPOZIŢIA “COMORILE DACILOR II” LA PLOIEŞTI

1x193 EXPOZIŢIA “COMORILE DACILOR II” LA PLOIEŞTIMuzeul Naţional de Istorie a României a vernisat expoziţia „COMORILE DACILOR II”, realizată în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Aceasta prezintă bunuri de patrimoniu arheologic din categoria „Tezaur” din colecţii celor două muzee, respectiv capodopere ale artei aurului de pe teritoriul României din epoca bronzului, prima epocă a fierului şi perioada geto-dacică (sec. XVII a. Chr. – sec. IV a. Chr.).

Expoziţia îşi propune să ofere publicului prilejul să cunoască şi să admire unele dintre cele mai impresionante creaţii ale artei metalului preţios din lumea tracică a epocii bronzului şi primei epoci a fierului (secolele XVII-VI a. Chr. şi din perioada geto-dacică (secolele VI-IV a. Chr.). În comparaţie cu ediţia precedentă, MNIR aduce în atenţia publicului o serie de piese de valoare excepţională din colecţiile sale, artefacte ce provin din opt mari tezaure sau descoperiri izolate din toate marile provincii istorice ale României, şi anume tezaurele de la Perşinari (com. Văcăreşti, jud. Dâmboviţa), Biia (com. Şona, jud. Alba), Hinova (mun. Drobeta-Turnu Severin, jud. Mehedinţi), Stânceşti (com. Mihai Eminescu, jud. Botoşani), Coţofeneşti (com. Vărbilău, jud. Prahova), Cucuteni (com. Băiceni, jud. Iaşi) şi Buneşti-Avereşti (com. Buneşti-Avereşti, jud. Vaslui). Astfel această expoziţie reprezintă o selecţie semnificativă dintre cele mai importante piese tracice şi geto-dacice păstrate în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, valori excepţionale din patrimoniul cultural naţional al României, dar în acelaşi timp descoperiri de referinţă ale vechilor civilizaţii ale Europei.

Expozitia poate fi vizitata pana la 31 octombrie 2010.

SURSA: http://www.colectionarul-roman.ro

Partajează acest conținut:

Eu sunt principalul “vinovat” pentru existenta acestei publicații electronice, pretențios numita “Revista”, care își consuma existenta acum în mediul virtual. Sunt un simplu blogger, fără veleități de jurnalist sau studii de specialitate în acest domeniu, fiind economist la baza și manager în activitatea profesionala. Aceasta revista este pentru mine, în primul rand, un hobby, un rezultatul al unei munci zilnice susținută cu mare pasiune și dragoste de tot ce tot ce înseamna frumos în viata (caractere, fapte, locuri), veștile bune și gândirea pozitiva în special, din simpla dorința de a COMUNICA și de a fi mai aproape de OAMENI.

Publică comentariul

You May Have Missed