Home Festivalul Filmului European – editia 2011

Festivalul Filmului European – editia 2011

5 min read
0
0
386

Cea de-a XV-a editie a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Roman, va avea loc in perioada 5 – 29 mai 2011 in Bucuresti, Brasov, Iasi, Tirgu-Mures si Timisoara. Programul festivalului cuprinde peste 50 de filme, reprezentand 30 de tari.

Pe langa un numar record de filme, editia a XV-a aduce mai multe elemente noi:

– Cinemateca Romana se alatura Festivalului și va completa contribuția partenerilor tradiționali cu pelicule din bogata sa arhiva. Astfel, actuala ediție a Festivalului va putea oferi publicului, pe langa cel mai recent film al lui Miloš Forman, Dobre placena prochazka (Well paid walk), din 2010, și un medalion cu cateva dintre cele mai relevante filme ale sale din arhiva Cinematecii.

– Republica Moldova participa pentru prima data la Festival, cu o selectie de filme studentesti care vor fi prezentate alaturi de cateva scurtmetraje ale studentilor de la UNATC, in prezenta tinerilor regizori.

Programul editiei din acest an include premiera filmului romanesc Metrobranding, un documentar semnat de Ana Vlad si Adrian Voicu, produs de Mandragora si care va intra ulterior in cinematografe. Documentarul – „a love story intre oameni si obiecte” – a fost nominalizat de IDFF Jihlava din Cehia la prestigiosul concurs Doc Selection si ulterior selectat in Docalliance 2010. Metrobranding spune povestea destinului spectaculos al celor sase branduri – staruri ale epocii de aur: salteaua Relaxa, tenisii de Dragasani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni si masina de cusut Ileana. Documentarul a fost prezent in numeroase festivaluri: Visions du reel Nyon, Dok Lepzig, IDFF Jihlava, Copenhagen DOX sectiunea Top Dox, Zagreb DOX si s-a bucurat de aprecierile criticilor.

Festivalul se va deschide joi, 5 mai, la Cinema PRO din Bucuresti, cu proiectia filmului Essential Killing (Polonia, 2010), in regia lui Jerzy Skolimowski, film distins cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Venetia, 2010, si cu alte numeroase alte distinctii internationale. Din distributia filmului fac parte nume sonore precum Vincent Gallo si Emmanuelle Seigner.

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este Radu Muntean, regizorul unuia din cele mai apreciate filme romanesti ale anului 2010 – Marti dupa Craciun, premiat si selectionat in numeroase festivaluri (Cannes, New York, Chicago, Namur, Cinessonne, Leeds, Mar del Plata, Gijon).

La Bucuresti, festivalul se desfasoara in perioada 5-15 mai, cu proiectii la Cinema Studio si Cinemateca Eforie. Festivalul va continua la Brasov (12-15 mai), Iasi (19-22 mai), Timisoara (19-22 mai) si Tirgu-Mures (26-29 mai).

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman iar selectia filmelor este realizata cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene. Parteneri: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Uniunea Cineastilor din Romania, Arhiva Nationala de Filme, cu sprijinul Independenta Film si Clorofilm.

Informatii depre editia 2011 a festivalului sunt disponibile pe pagina web oficiala –http://www.festivalulfilmuluieuropean.ro si in rețele sociale – pe facebook la http://www.facebook.com/ffeRomania si pe twitter la @ffeRomania.

SURSA: http://www.time4news.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…