Home Festivalului Internaţional „George Enescu” (ediţia a XX-a)

Festivalului Internaţional „George Enescu” (ediţia a XX-a)

10 min read
0
0
288

Festivalul şi Concursul Internaţional “George Enescu”, ajuns la ediţia a XX-a, debutează joi în Capitală, cu peste 160 de evenimente artistice, dintre care 90 de concerte şi spectacole în cele şase secţiuni, cu participarea a aproape 100 de solişti şi 65 de ansambluri.

Printre artiştii care vor evolua în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu” 2011 se numără 54 de solişti vocali (dintre care 22 străini), 44 de solişti instrumentişti (dintre care 32 străini), 39 de dirijori (27 – străini), au declarat organizatorii pentru MEDIAFAX.
Prestigiosul festival George Enescu – ajuns la cea de a XX-a editie, va fi deschis joi seară, în premieră, de un român: celebrul dirijor Christian Badea, invitat obişnuit al unor instituţii de renume precum Metropolitan Opera şi Covent Garden.

Maestrul Christian Badea va dirija joi seară Filarmonica din Haga, în cadrul unui concert eveniment. El a sosit în miercuri seară în ţară şi i-a acordat un interviu în exclusivitate colegei noastre Monica Ghiurco.

În ceea ce priveşte ansamblurile, orchestrele simfonice, 18 la număr, acestea sunt în egală măsură din România şi din străinătate, orchestrele de cameră sunt în număr de 15 (10 din străinătate) şi formaţiile camerale – 23 (15 din străinătate). Acestora li se adaugă 6 coruri (5 româneşti) şi 3 corpuri de balet (unul românesc, două din străinătate).

Ediţia a XX-a a Festivalului Enescu se bucură de prezenţa Israel Philharmonic Orchestra, cea mai mare orchestră prezentă vreodată la eveniment, ce numără 125 de persoane.

Israel Philharmonic Orchestra şi Filarmonica din Viena sunt ansamblurile de pe afişul festivalului care vor încasa cele mai mari onorarii, incluzând drepturile pentru difuzare radio şi TV, au mai declarat organizatorii pentru MEDIAFAX.

Printre cererile mai deosebite ale artiştilor invitaţi se numără solicitarea pianistului şi dirijorului Daniel Barenboïm de a fi cazat într-un apartament la hotel unde să poată fuma trabuc. Pe de altă parte, cântăreaţa Yasmin Levy, care a născut în urmă cu trei luni, a solicitat o limuzină cu scaun pentru copil.

Peste 20 de chartere internaţionale şi peste 1.500 de zboruri pe curse regulate îi vor aduce pe invitaţi la festival. Transportul local va fi asigurat cu 12 autocare, 6 microbuze, 10 limuzine şi 4 camioane.

Peste 6.500 de nopţi de cazare au fost contractate pentru invitaţi.

Conform statisticilor, un număr de peste 16.000 de turişti străini vor participa la concertele din Bucureşti şi din țară, din cadrul Festivalului “George Enescu” 2011, au mai spus organizatorii pentru MEDIAFAX.

Peste 200 de jurnalişti români sunt acreditaţi la Festivalul Enescu 2011.

În prezent, 42 de evenimente din cadrul festivalului sunt sold-out. Dintre acestea, 29 au fost vândute în totalitate în câteva zile de la punerea în vânzare a biletelor individuale.

Gradul de ocupare în acest moment este de peste 95%.

La cele patru secţiuni ale Concursului Internaţional “George Enescu” s-au înscris 183 de concurenți: 55 – la secțiunea Pian, 51 – Vioară, 45 – Violoncel şi 32 de lucrări – la secțiunea Compoziție.

Juriile Concursului Internaţional “George Enescu” numără 27 de membri.

Creaţia lui George Enescu va fi onorată cu 24 de interpretări în cadrul festivalului.

Totodată, vor fi prezentate peste 60 de lucrări semnate de 45 de compozitori români.

La ediţia din 2011, festivalul va cuprinde următoarele secţiuni: Mari orchestre ale lumii (20 de concerte), Recitaluri şi concerte camerale (15), Concertele de la miezul nopţii (11), Spectacole de operă şi balet (10), Enescu şi contemporanii săi, Muzica secolului XXI (24) şi World Music (10).

Festivalul se va desfăşura pe opt scene din Capitală: Sala Mare a Palatului, Ateneul Român, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Naţional “I. L. Caragiale”, Aula Muzeului Naţional de Artă, Sala “Mihail Jora” a Societăţii Române de Radiodifuziune, Sala Mică a Ateneului Român şi în Piaţa “George Enescu” – Piaţa Festivalului.

Totodată, vor fi organizate 17 concerte în ţară, la Arad, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu-Mureş şi Timişoara.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe site-ul www.festivalenescu.ro.

Festivalul “George Enescu” este coordonat de Artexim, societate din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, sub direcţia lui Mihai Constantinescu, în timp ce preşedintele şi directorul artistic al evenimentului este Ioan Holender, care, din 1992 şi până în vara acestui, an a condus Opera din Viena. La organizarea festivalului contribuie şi Primăria Municipiului Bucureşti, Institutul Cultural Român, Societarea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune.

Festivalul “George Enescu”, ce are loc o dată la doi ani, a fost înfiinţat în 1958 ca semn al recunoaşterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viaţa şi creaţia marelui compozitor român. Primele ediţii ale acestui festival şi concurs au reunit nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale ale acelei vremi, printre care s-au numărat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter şi Herbert von Karajan.

Televiziunea Română va transmite şi în acest an principalele momente ale Festivalului Internaţional „George Enescu” (ediţia a XX-a). Concerte de excepţie, solişti recunoscuţi pe plan internaţional, dar şi emisiuni dedicate acestui regal muzical al acestei toamne sunt câteva dintre ingredientele pe care telespectatorii le vor regăsi în programul lunii septembrie la TVR Cultural

http://www.tvr.ro
http://youtube.com/fantvr
http://www.facebook.com/tvrcultural
http://trilulilu.ro/tvr-cultura
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …