Home Gunoiul – o problemă greu de rezolvat

Gunoiul – o problemă greu de rezolvat

13 min read
0
0
358

Aflată undeva la marginea Câmpinei, strada Siretului e locuită de doar câteva familii. De fapt, e o uliţă, nefiind asfaltată, aflată pe buza unei râpe ce se întinde până spre Muscel. Probabil, din acest motiv, unii câmpineni lipsiţi de simţ civic consideră locaţia ca fiind un fel de groapă de gunoi, aruncându-şi aici ceea ce le prisoseşte, închipuindu-şi că fac „mari” economii dacă nu plătesc o firmă de salubritate, care să le ridice gunoaiele din faţa casei.

În aceste condiţii, locuitorii de pe strada Siretului, aşa cum este firesc, se împiedică în permanenţă de cei care aruncă gunoaie, dar şi de autorităţile la care apelează pentru a-i ajuta să rezolve aceste probleme. Doina Bonciu, care locuieşte pe această stradă, povesteşte: „În urmă cu vreo două luni, am făcut reclamaţie, când a venit o echipă de la Floricon să strângă gunoaiele de aici. Nu mi-a plăcut! Nu a luat nimic. Am sunat la Poliţia Comunitară care mi-a zis că, să vedem unde, cum, cu cine vorbim, să dăm telefon şi la primărie. În final, a venit şeful acelor muncitori care au strâns de aici. I-am spus că mie nu-mi place cum se face treaba. Eu plătesc gunoiul pentru şase persoane. Facem şi curăţenie. Mi-a zis că nu e el de vină, că băieţii au venit, că aşa au făcut treaba. Atunci când au fost, erau pe jos o chiuvetă şi un scaun de wc spart şi un monitor de calculator. I-am zis: cum au luat monitorul acela, nu puteau să ia şi celelalte obiecte? Şi-a însuşit morala şi a plecat! Nu ştiu cine e, avea o Dacie galbenă. Mai mi-a zis că el nu are voie să cureţe gunoaiele decât pe străzile asfaltate. Eu plătesc până la 7, 8, 9 milioane de lei vechi impozit la primărie. De ce nu ne face şi nouă curăţenie? Nu suntem plătitori de toate dările? Mi-a zis să vorbesc cu primarul, că are nişte muncitori cărora le plăteşte ajutoare sociale şi că ei sunt obligaţi să vină să facă curăţenie. Am făcut reclamaţie scrisă către primar în august anul trecut şi nu am primit niciun răspuns”.
„Şi eu i-am rugat pe cei care vin să strângă gunoiul să facă curat şi aici.
Nu-l strâng decât dacă e strada asfaltată şi dacă e pus în saci de plastic. Noi ne facem treaba şi ei iau banii! Treaba asta durează de ani de zile. Se mai vine o dată pe an, când mai vine câte o „mărire” de persoană pe aici. Strâng şi eu cât pot, dar acum nu mai pot să mai car. Nu aruncă doar dintre vecini, ci şi dintre cei care stau mai în centru, care vin cu maşinile şi aruncă sacii cu gunoi aici. Noi plătim impozit. Mi-a mărit cu încă două milioane de lei vechi, iar aici pământul dă să fugă până sub gard. Nimeni nu ia nicio măsură! Degeaba te plângi”, a spus Ileana Orz, o altă femeie care locuieşte pe strada Siretului.

Explicaţiile autorităţilor
Alin Moldoveanu, consilierul personal al primarului Horia Tiseanu, care se ocupă de problemele de salubritate ale oraşului, a dat lămuriri cu privire la acest aspect. „Aş putea să vă arăt multe alte zone din Câmpina care arată la fel. Să vă arăt ce fac unii câmpineni nesimţiţi, aşa cum îi numesc eu! Din nefericire, de când e oraşul acesta, există o parte a populaţiei care nu are şapte ani de acasă. Există hotărâre de consiliu local, prin care fiecare cetăţean este obligat ca zece metri de la proprietatea personală, pe domeniul public, să întreţină curăţenia. Mă refer la asociaţiile de proprietari şi locatari. Totodată, există obligaţia civică, morală, prin care cei care văd persoane care aruncă astfel gunoiul să anunţe autorităţile. Aici trebuie să intervină şi poliţia comunitară. Ştiu cazuri când aceştia au prins astfel de persoane. Din păcate, au fost foarte puţine. În acelaşi timp, există acea categorie de persoane asistate social care intervin pentru a curăţa aceste zone. Ei îşi fac treaba, dar sunt foarte multe zone. Mai e problemă. Se face curăţenia de primăvară prin curţi, acum. Atenţie! Cetăţenii au contract cu firma de salubrizare a oraşului pentru ridicarea gunoiului menajer. Pentru gunoiul rezultat din construcţii, demolări, grădinărit, cetăţeanul este obligat să plătească separat ridicarea.
Firma e obligată să vină să-l ridice, doar în aceste condiţii. Sunt foarte puţini cetăţeni care fac lucrul acesta. Şi unde ajungem? Se aruncă gunoaie aici, se duce pe stradă la vecini. Atunci, ce trebuie să facă firma? Să vină la comanda primăriei şi să-l ridice. Cine plăteşte? Vă spun eu: bugetul local. Şi lumea se întreabă apoi, de ce se cheltuiesc atâţia bani. Ce vină au aceşti cetăţeni care locuiesc aici (n. r. – strada Siretului), că vin alţi oameni lipsiţi de educaţie şi le aruncă gunoiul? Nu au nicio vină, dar, în acelaşi timp, trebuie să şi intervină. Spiritul civic! Asta e”. Carmen NEGREU

Au demonstrat că se poate!

Consilierii locali din Câmpina Dan Telegescu şi Sandu Gheorghe au demarat în forţă o acţiune de salubrizare a unei anumite porţiuni de carosabil, angrenând firma Floricon, Administraţia Domeniului Public Privat şi Poliţia Locală. „Acţiunea a început încă de câteva săptămâni. Poliţia a pus garduri de demarcaţie a zonei pe care doream să o curăţăm, reuşind să mutăm maşinile pe partea stângă. Rezultatele încep să se vadă”, a spus consilierul Dan Telegescu.
Întrebat fiind dacă a fost benefică o astfel de acţiune pe o vreme cu lapoviţă, Dan Telegescu a recunoscut că nu este o activitate tocmai indicată, dar au vrut totuşi să încerce să facă ceva, să profite de faptul că au putut elibera de maşini partea dreaptă a carosabilului de pe o anumită porţiune centrală a oraşului. Până la urmă, consilierul a considerat că natura a ajutat, oarecum, la înmuierea mizeriei acumulată peste iarnă şi care se solidificase, între timp. La rândul său, Sandu Gheorghe s-a arătat nemulţumit de gurile de canal înfundate. „Toată populaţia plăteşte, odată cu apa, şi preluarea cantităţilor de apă pluvială de către aceste guri de canal. Tot materialul antiderapant, împreună cu ceea ce se strânge odată cu apele pluviale, se scurge în aceste canalizări care, nefiind curăţate de către Hidroprahova, se înfundă”, a spus consilierul Sandu Gheorghe. Acţiunea a continuat şi săptămâna trecută, pentru a finaliza curăţirea porţiunii de drum, deoarece se defectase cisterna cu apă la jumătatea operaţiunii. Şi Rafinăria Steaua Română a ajutat cu o maşină de pompieri, cu care s-a spălat carosabilul. C. N.

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…