Home Hai la focu’ lu Sumedru

Hai la focu’ lu Sumedru

4 min read
0
0
216

În zilele de 25/26 octombrie a fiecărui an, se desfăşoară în localităţile din Zona etnografică Bran, un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic. În jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri într-un loc înalt al satului şi întreţinut cu lemne uscate, se adună întreaga suflare a satului şi se strigă, în cor, formula consacrată „Hai la Focu lui Sumedru!”. Femeile împart covrigi, nuci, mere şi băutură. La plecare, participanţii iau cărbuni aprinşi cu care fertilizează grădinile şi livezile.

Sărbătoarea are de fapt o sorginte precreştină, iar focurile care se aprindeau erau pentru încălzirea spiritelor care apar pe pământ în această perioadă. Focul are rol protector, prin foc trecând tinerii şi copii care aruncă cu tăciuni aprinşi.

Sumedru sau Sâmedru, zeu al Panteonului românesc, incinerat simbolic în cadrul spectaculosului ceremonial nocturn, a preluat numele şi data de celebrare ale Sf. Dumitru din Calendarul Ortodox. Împreună cu Sângiorzul, Sâmedru împarte anul pastoral în două anotimpuri simetrice: vara, între 23 aprilie şi 26 octombrie, având ca ca miez al timpului data de 20 iulie (Sântilie) şi iarna între 26 octombrie şi 23 aprilie, având ca miez al timpului la 16 ianuarie (Sânpetru de iarnă). În opoziţie cu Sângiorzul, care încuie iarna şi înfrunzeşte codrul, Sâmedru încuie vara şi desfrunzeşte codrul.

In cadrul manifestarii, elementul cheie este FOCUL. Prin urmare, in data de Sambata, in jurul orelor 19.00 acesta va fi aprins, urmand sa fie stins tarziu in noapte.

Pe parcursul zilelor sus mentionate, turistii vor putea achizitiona produse traditionale specifice sarbatorii, dar si zonei – branza, pastrama de oaie, fructe, miere, gem, alte preparate din carne, etc. In acest sens, vom amenaja un numar de 30 – 40 de standuri de expunere.Un spatiu aparte va fi dedicat restaurantelor (4-5) din zona, in vederea desfacerii de produse specifice gatite. Pe tot parcursul celor doua zile, pe scena amenajata in locatie, vor sustine momente artistice de muzica si dans, trupe si ansambluri din zona Bran.

De asemenea invitatii vor avea parte de momente interactive – lectii de dans, saritura peste foc, etc.

SURSA: http://prinbrasov.com

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Este atat de bine sa stii ca la gradinite cei mici sunt ingrijiti si multumiti

Gradinite ale viitorului Este de ajuns sa vezi sali frumos amenajate in gradinite de tip T…