Home Breaking News Stiri Exclusive Hierofaniile Mihaelei Cristescu – O incursiune „pe tărâmul fericirii, de la capătul lumii”

Hierofaniile Mihaelei Cristescu – O incursiune „pe tărâmul fericirii, de la capătul lumii”

6 min read
0
0
317

Loredana TUDOR-TOMESCU

Ce se întâmplă când două lumi se ciocnesc, când încerci să echilibrezi teamă de necunoscut cu speranţa într-un „mâine” mai pastelat şi mai plin, când rădăcina smulsă lasă, totuşi, suficientă sevă pentru noi lăstari şi muguri într-un loc cu o climă ciudată, fără “White Christmas”? Au loc revelaţii, ochiul se deschide spre înăuntru, al tău şi al oricărui lucru sau fapt ce te-nconjoară… şi „nimicul” capăta sens, valoare, greutate…Profanul întâlneşte sacrul şi se-ncheie armistiţii, teamă şi speranţa, în sfârşit, iau loc la masa tratativelor. Şi, în prima fază, se naşte un volum mic, mic, de 12 povestiri scurte, „Douăsprezece hierofanii – Între Australia şi România” care, de data asta, poate numai de data asta, sunt semnate de Mihaela Cristescu. La altă masă a tratativelor, teamă şi speranţa altcuiva nasc o nouă carte, sau un nou tablou, sau o nouă sculptură, sau doar o lacrimă şi-un zâmbet… Dar de data asta vorbim de armistiţiile Mihaelei Cristescu, de „împăcările” ei cu sine însăşi şi de emoţia care străbate toate gândurile-rândurile travaliului ei de adaptare în această parte de lume, la antipozi, un „tărâm al fericirii, de la capătul lumii”.

O colecţie de douăsprezece texte scurte, impregnate de emoţionante nuanţe filosofice, acest volum semnat de Mihaela Cristescu ne reaminteşte că suntem în permanenţă căutare, de multe ori nici nu ştim a ce, până când sufletul său reţină ne sunt „izbite” de înţelesul a ceea ce găsim sacrul deghizat atât de bine, de obişnuit, de „zilnic”, în profan; lectura cărţii ei ne întoarce, de asemenea, către valoarea intrinsecă a ceea ce suntem, a ceea ce ni se întâmplă, a ceea ce ni se ia şi a ceea ce ni se dăruieşte. „Sensul” (meaning) ca vector de direcţie…

Aceasta culegere este cea de a doua carte a Mihaelei Cristescu (Editura Sf. Ierarh Nicolae, 2012), urmând unui volum de poezie, „Noduri”, cu care a debutat editorial. „Hierofaniile” Mihaelei C. au ilustraţia semnată de Luminiţa Şerbănescu, artist de origine română din Canada- mixaj de desene în creion, pictură şi foto-document, fotografii foarte vechi, de familie – expresia concretă, palpabilă a faptului că nu încetăm nici să existăm, nici să fim ceea ce deja suntem doar pentru că schimbăm locaţia sau lăsăm epocile să treacă peste „hierofaniile” fiecăruia dintre noi…

Despre acest volum al Mihaelei C., pe coperta IV cărţii, Sue Crawford, Editor la „New Writers’ Group Inc. (Sydney)” afirmă: „(…) Fiecare ‘hierofanie’ are povestea ei aparte şi personajul ei, ’confruntarea’ ei de idei; cu toate astea, colecţia în sine se constituie într-o operă de personală şi pătrunzătoare luminiscenţă care merită o traducere de primă clasă în limba engleză”.

Notă: Volumul a fost lansat în data de 3 aprilie 2012, la sediul Consulatului General al României în Sydney, în prezenţa echipei consulare şi a mai multor reprezentanţi ai comunităţii române din Sydney. De asemenea, la eveniment au participat şi câţiva dintre colegii Mihaelei Cristescu de la grupul literar „New Writers”, cu Sue Crawford luând cuvântul la lansare, după o deschidere a evenimentului făcută de George Roca şi un speech al Consulului General al României în Sydney, dl. Floricel Mocanu.

Loredana TUDOR-TOMESCU
Sydney, Australia
aprilie 2012
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…