Home Breaking News Stiri interne În ziua sărbătorii „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” numeroase mănăstiri şi biserici din Patriarhia Română îşi vor serba hramul

În ziua sărbătorii „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” numeroase mănăstiri şi biserici din Patriarhia Română îşi vor serba hramul

10 min read
1
0
230

În fiecare an, pe 29 august, Biserica Ortodoxă serbează Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Numeroase biserici şi mănăstiri din cuprinsul Patriarhiei Române îşi sărbătoresc hramul. În amintirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Ortodoxă a rânduit ca ziua de 29 august să fie zi de post aspru. În zi de hram, credincioşii organizează agape creştine, dând de pomană de sufletul celor adormiţi.

În cadrul Protoieriei Câmpina este o singură biserică cu hramul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, în Parohia Măgureni II. ‘Pentru ziua aceasta ne-am pregătit cu săvârşirea în această după-amiază, de la ora 17:00, a Vecerniei şi Litiei, urmând ca în ziua hramului să fie săvârşite Utrenia, Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului pentru ctitori, binefăcători şi enoriaşi adormiţi întru Domnul. Aceasta este întotdeauna o rânduială pe care noi o respectăm şi prin care mulţumim lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, dar în acelaşi timp ne amintim şi de cei care au plecat dintre noi. Biserica Parohiei Măgureni II a fost refăcută din temelie şi urmează să fie desfăşurate lucrările de pictură’, a declarat părintele protoiereu Costică Dumitru pentru „Ziarul Lumina”.

În Protoieria Ploieşti, Parohia Radila îşi sărbătoreşte hramul, iar în Protoieria Vălenii de Munte se va prăznui hramul de către un sobor de preoţi şi mulţi credincioşi, la Parohia Măgurele I.

În sărbătoare se află şi Biserica ‘Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul’ din Reuseni, sat situat la o distanţă de aproximativ 15 km sud-est de municipiul Suceava. Această biserică este considerată a fi una din ultimele ctitorii ale lui Ştefan cel Mare, fiind construită în perioada 1503-1504. Ansamblul bisericesc din Reuseni a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava din anul 2004.

Mănăstirea ‘Sf. Ioan Botezătorul’ din comuna Lipniţa (jud. Constanţa) îşi va serba hramul, mâine, 29 august. Cu acest prilej Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie, iar credincioşii se vor putea închina moaştelor Sfântului Ioan Botezătorul, aduse de o delegaţie a Mitropoliei Durostorului din Bulgaria.

În judeţul Gorj Mănăstirea Cămărăşasca va îmbrăca duminică, 29 august, haine de sărbătoare. Astfel, cu prilejul hramului, în ziua prăznuirii Tăierii capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.Biserica datează din anul 1780 fiind zidită de către Polcovnicul Mihai Coltescu in timpul Voievodului Alexandru Ipsilanti. Pictura este facută în fresca la 1831 de Matei şi Gheorghe Zugravu.

De asemenea, Mănăstirea de la Socolul de Câmpie, din judeţul Mureş, îşi va serba hramul, duminică 29 august. La hramul de la Mănăstirea Socolul de Câmpie va participa şi Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei care va fi însoţit de părintele Remus Onişor, consilier administrativ-bisericesc la Centrul eparhial. Mănăstirea Socolul de Câmpie a fost înfiinţată în 1994, drept locaş al aşezământului servind vechea biserică parohială cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Ansamblul monahal mai cuprinde un corp de chilii şi stăreţia precum şi un altar de vară. Mănăstirea Socolul de Câmpie a fost transformată în mănăstire de maici în 1999.

În Arhiepiscopia Râmnicului, Mănăstirea Cornetu îşi va sărbătorii ocrotitorul. Mănăstirea Cornetu este fost schit de călugări şi se află la aproximativ 50 km nord de Râmnicu Vâlcea, în satul Călineşti. Schitul a fost ctitorit de vornicul Mareş Băjescu şi soţia sa Maria, în anul 1666. De asemenea, la Schitul Troianu se va serba hramul. După săvârşirea Sfintei Liturghii vor avea loc slujba Parastasului şi o agapă frăţească. Biserica schitului datează din secolul al XVIII-lea.

În Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, la Mănăstirea Cotmeana se va prăznui al doilea hram al acestui aşezământ monahal, care a fost reînfiinţat în 1991. Mănăstirea este ctitoria lui Radu I Voievod. Este un monument de sinteză reprezentativ pentru asimilarea şi dezvoltarea arhitecturii munteneşti din secolul al XIV-lea.

De asemenea, sărbătoare este şi în municipiul Vaslui, unde credincioşii sărbătoresc hramul altei biserici ctitorite în anul 1490 de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. La început, această biserică a fost folosită ca paraclis al curţii domneşti, construit în memoria victoriei asupra turcilor la Podul Înalt.

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopei Maramureşului şi Sătmarului, liturghiseşte şi predică de hram la Schitul ‘Taierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezatorul’ din Borşa Pietroasa, Protopopiatul Vişeu.

În Episcopia Covasnei şi Harghitei Mănăstirea Făgeţel îşi va serba hramul. Cu acest prilej Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Harghita şi Covasna va oficia Sfânta Liturghie. La acest hram se va afla şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Mănăstirea Bic din Episcopia Sălajului se va bucura, în ziua hramului, de prezenţa Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului, care va oficia Sfânta Liturghie cu acest prilej.

SURSA: http://www.basilica.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

One Comment

  1. balan mihaela

    29 august 2011 at 12:49 PM

    ma bucur din suflet ca, vad ca, aceasta sarbatoare este inchinata in toate colturile Romaniei eu nu pot lua parte astazi la slujba si imi doream sa pot gasi slujba in direct de la vreo manastire. DOAMNE AJUTA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…