Home Institutul Cultural Român din New York prezintă spectacolul „EMINESCU”

Institutul Cultural Român din New York prezintă spectacolul „EMINESCU”

7 min read
0
0
203

Recital extraordinar

ION CARAMITRU

cu participarea clarinetistului

AURELIAN-OCTAV POPA

Un spectacol inedit, incluzând selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet. în colaborare cu Queens Library, NY

JOI, 23 iunie, 6:30pm | Queens, NY

Queens Library at Sunnyside

43-06 Greenpoint Ave., Long Island City (7 train to 46th St.)

VINERI, 24 iunie, 7pm | Manhattan, NY

Institutul Cultural Român din New York – Auditorium

200 East 38th St.

Ambasada României la Washington, DC

SÂMBĂTĂ, 25 iunie, 6:30 pm | Washington, DC

Bell Multicultural High School – The Gwendolyn and Morris Cafritz Theatre

3101 16th St. NW

Consulatul General Onorific al României şi Biserica Sfânta Treime din Philadelphia, PA

DUMINICĂ, 26 iunie, 2pm | Philadelphia, PA

Biserica Sfânta Treime – Sala de festivităţi

3rd St. & Brown St.

Spectacol în limba română.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

***

ION CARAMITRU

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori de teatru şi film şi regizori român, Ion Caramitru este actualmente directorul Teatrului Naţional din Bucureşti şi, din 1990, preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER). Personalitate politică a României post-decembriste, Ion Caramitru a condus Ministerul Culturii între anii 1996-2000. Pe lângă bogata activitate de regizor de teatru, musical şi operă, Ion Caramitru a fost protagonistul a numeroase producţii teatrale regizate de Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu sau Sică Alexandrescu. Ca actor de film, a semnat apariţii în peste 30 de filme româneşti şi internaţionale, printre care: „Pădurea spânzuraţilor” (1964), „Între oglinzi paralele” (1978), „Luchian” (1981), „Mission: Impossible” (1996), „Amen” (2002). Ion Caramitru a fost distins, printre altele, cu titlul de „Officer of the Order of the British Empire” şi „Chevalier des Arts et des Lettres” oferit de Ministerul Culturii din Franţa.

AURELIAN-OCTAV POPA

Clarinetist, compozitor şi dirijor român de prestigiu, Aurelian-Octav Popa este din 1962 solist-instrumentist al Filarmonicii „George Enescu“, fiind în paralel şi dirijor al Filarmoniicii din Constanţa, al propriei orchestre de cameră: „Quodlibet Musicum”, dar şi al ansamblului de suflători al orchestrei sale de suflet – Filarmonica „George Enescu”. A obţinut numeroase premii la concursuri internaţionale, începând cu Premiul I la „Primăvara de la Praga” în 1959, ce a marcat primul premiu la un concurs internaţional obţinut de un instrumentist român. A cântat sub bagheta unor compozitori şi dirijori de talie internaţională, unul din cele mai speciale evenimente fiind prima audiţie a Concertului de Copland în România avându-l ca dirijor pe însuşi marele compozitor american. Promotor în România a numeroşi compozitori ai secolului al XX-lea, Aurelian-Octav Popa a avut un rol important în interpretarea concertelor compozitorilor români Aurel Stroe, Tiberiu Olah, Anatol Vieru, Ştefan Niculescu, Dan Dediu, Octavian Nemescu, Violeta Dinescu şi foarte mulţi alţii. A efectuat numeroase turnee, ca solist şi dirijor, cu Filarmonica „Marea Neagră“ din Constanţa, Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Radio sau Orchestra din Cannes. Discurile lansate la Londra, Munchen, Paris au primit distincţii de excepţie.

***

„Acesta este un spectacol inedit, care include selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet. Grosul operei lui Eminescu se afla în celebra lui ladă cu care umbla pe unde se muta şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii” (Ion Caramitru)

„Stilul contribuţiei mele muzicale în acest spectacol imaginat de Ion Caramitru este de sorginte simfonică şi este ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot intâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite.” (Aurelian-Octav Popa)

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“De când cu pandemia, am învățat să prețuiesc mai mult duminicile” de Paul SURUGIU-FUEGO

Uneori îmi pierd răbdarea. Uneori mi se pare că lumea o ia la goană și eu împreună cu ea ș…