Home Breaking News Stiri Personale Invitatie la teatru: “Plimbare prin parc” la Centrul Cultural “Carmen Sylva”

Invitatie la teatru: “Plimbare prin parc” la Centrul Cultural “Carmen Sylva”

6 min read
1
0
431
“ Vreau Sa Fiu Mare – Imi place sa ma joc si am multa imaginatie, … pot fi marioneta, samurai, pot fi tot ceea ce-mi doresc … veniti in lumea mea, lumea magica a unui mic actor …

Centrul Cultural “Carmen Sylva” a frematat, sambata 5 noiembrie, de entuziasmul copiilor veniti la premiera piesei de teatru “PLIMBARE PRIN PARC”.

Nu a fost o plimbare prin magnificul parc “Dimitrie Ghica”, ci o punere in scena a unui program cu copii, pentru copii si nu numai…

Ideea a pornit de la membrii cercului de turism, care, ad-hoc, au devenit actori ai propriei piese de teatru. Clipele placute petrecute in parc, atat la joaca si promenade, cat si ascultand istorisirile pline de farmec ale arhitectului Dan Manea, au constituit material de lucru pentru micii dramaturgi.

Da, da, ati citit bine, copiii au facut scenariul, si-au ales costumele, scenografia. Toatea astea sub indrumarea Christinei Lesbros, care a adoptat maniera de lucru dinamica a incurajarii creativitatii si imaginatiei copiilor.

Timp de doua saptamani, s-a aflat in orasul nostru actrita Cristine Lesbros din Grenoble care, acompaniata de actrita romanca Adelina Mihalcea, a reusit sa puna la lucru 11 copii indragostiti de teatru. Initiativa experimentului cultural a apartinut Ceciliei Francu, membra a Asociatiei de Prietenie Sinaia-Athis Mons, care in parteneriat cu Asociatia CALLIOPE – EUROPE din Grenoble ( Franta) a fructificat proiectul PROE2010 – LEONARDO DA VINCI.

Timp de doua saptamani actritele au colindat institutiile de invatamant din Sinaia, in meritoria incercare de a induce in sufletul copiilor pasiunea pentru teatru, pentru imaginatie si creativitate.

Au raspuns la chemarea teatrului gradinita “Floare de Colt”, scoala generala “Principesa Maria”

Timp de doua saptamani, o sala de clasa din Scoala generala “George Enescu” a fost scena efervescenta a micilor actori, reuniti in cercul de teatru “MiniArt”.

La inceput mai stangaci, apoi cu mai mult aplomb, copii din Centrul de Plasament , elevi de la scolile generale si gradinita Luminitei Chiciu au jucat teatru.

Inainte de marea premiera, copiii au mai repetat doua ore, astfel ca la ora 12 a zilei de 5 noiembrie, gongul imaginar a deschis piesa in trei acte “PLIMBARE PRIN PARC”.

Rand pe rand, s-au derulat scene care se pot petrece oricand: primul act, cu un maturator si o fata indragostita care canta … in actul al doilea apare un ghid cu turisti, o statuie,  o mamica, un copil cu mingea, un sportiv, in timp ce in actul trei, 3 grupe de copii danseaza… apare o galceava intre doua grupuri, rezolvata amiabil de al treilea grup.

Prichindeii din trupa Lumi au prezentat sceneta “C’est moi le plus fort!”, in limba franceza.

Cristina Buburuzactriţã, profesor de actorie, doctor în teatru,, i-a felicitat  si …

“ca urmare realizarii acestui proiect, copii participanţi la spectacol au beneficiat, in mod evident, de îmbunãtãţirea competenţelor lor artistice. Au dat dovadã de usurinţã în utilizarea termenilor de limbã francezã, precum şi de coerenţa şi seriozitatea în asumarea partiturii de joc. Şi-au îmbunãtâţit capacitatea de integrare într-un grup de lucru şi au învãţat sã respecte munca celorlalţi colegi de grup.

Recompensa a venit a doua zi: o excursie la Bucuresti, vizitarea  parcului Al. Ioan Cuza ( IOR) si apoi   la teatru “Ion Creanga” pentru a viziona spectacolul “Galcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni.

Spectacolul a fost realizat in cadrul proiectului PROE2010 LEONARDO DA VINCI –“MOBILITE PRO” avand ca parteneri Asociatia CALLIOPE EUROPE (Franta ) , Asociatia MJC Allobroges (Franta), Asociatia Grenoble–Isere-Roumanie (Franta), Primaria Sinaia, Centrul Cultural “Carmen Sylva”, Scoala generala George Enescu.

Un util schimb de experienta.

SURSA: http://promovamprahova.ro

[nggallery id=70]
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Personale

One Comment

 1. VOICAN MARIN GHIOROIU

  11 noiembrie 2011 at 9:17 PM

  IUBIŢII NOŞTRI PĂRINŢI!

  Asculta-ţii pe BUNICI, şi să nu credeţi că ei n-au şi altceva de făcut, dar aşa cum şi voi aţi fost copii, crescuţi şi adoraţi de bunicii voştri, acum au prilejul să vă mai vadă în chipul nostru aşa cum eraţi odată, plini de viaţă, cu un singur zâmbet aduceaţi soarele în casă, iar pentru ei aţi fost şi rămâneţi gingaşele flori ale dragostei.
  Nu-i aşa că aţi dori să mai fiţi copii odată şi să vă jucaţi ca noi prin parc, sau să fiţi artişti, să cântaţi, să recitaţi şi să faceţi glume, iar cei ce vă privesc să vă aplaude, aşa cum noi am fost răsplăptiţi din plin şi am simţit căldura sufletească a unor oameni în vârstă, cărora le-am transmis un val de dragoste nevinovată, înveselindu-i ca să mai uite de nevoile şi necazurile zilei, iar altele persoane mai tinere… aşa cum arătaţi voi, pe care vă avem model şi mulţi copii care ne-au încrajat şi ne-au trimis aceleaşi zâmbete de fericire, pe care le-am primit ca un dar nepreţuit, ne-au făcut să fim MARI!!!…
  Credeţi că noi exagerăm când vă cerem să fiţi mai mult cu noi? Nu, nu avem de gând să vă lăsăm ca să pierdeţi din viaţa voastră cele mai frumoase zile, săptămâni, luni, ani… care nu se mai întorc. Şi… cândva puteţi să regretaţi că nu ne-aţi ascultat dorinţa noastră de COPII..
  Întrebaţi-i pe dragii voştri părinţi dacă nu simt şi acum în inimă un gol imens că au neglijat să fie în permanenţă în jurul vostru, şi totuşi să nu-i nedreptăţiţi, acum le daţi satisfacţia prin noi, ca saă le umplem viaţa… care a trecut ca un vis. Chiar credeţi că nu ştim cât de mult munciţi la serviciu ca să aveţi grijă de noi? De multe ori nici nu ştim când plecaţi dimineaţa su când vă înapoiaţi seara, dar când vedem lucrurile ce ni le cumpăraţi, jucăriile, hainele, încălţămintea (de care nu prea ne sinchisim să le păstrăm curate) mâncarea, şma. ne dăm seama că numai vouă vă datorăm aceste eforturi pe care le faceţi din dragoste ca să ne creşteţi.
  Şi acum, ca între noi, nu-i aşa că v-au plăcut scenetele noastre? V-aţi bucurat şi aţi aplaudat, nu?
  Când în “CARTEA CU AMINTIRI” ve-ţi deschide unul din albumele de fotografii, suntem siguri că veţi spune: “Aici eram cu tine în parc , MARIO, CRISTI, AUREL, DANIELA, SORANA, LORY…. şi ne plimbam pe covorul de frunză arămie, iar tu aveai aşa emoţii că o să fii pentru câteva momente artist.
  Ce să mai zic!… cred că nici tu n-ai uitat că te-am dus la cofetărie şi ţi-am dat ca unei mari stea de cinema… prăjitura dorită şi cea mai delicată băutură, preparată din fructe exotice, că te lingeai pe buze, iar noi, toată familia, care participase la spectacol, te-am sărutat că nici nu mai ştiu de-ţi rămăsese o părticică din faţă pe care să nu fi primit un mic ruj, sau…, dar lasă, să ne uităm mai depăarte”
  …A, ne iertaţi, am uitat să vă spunem că noi cu toţii am mulţumit instructorilor, artiştilor adevăraţi, îndrumătorilor, la toţi cei ce au fost lângă noi şi ne-au învăţat lucruri frumoase, iar vouă iubiţii noştri PĂRINŢI şi BUNICI v-am dat o părticică din inimioarele noastre, fiindcă ne faceţi să trăim fericiţi.
  Dacă şi alţi copii vor accesa situl acesta, credem că şi ei au să se apuce de teatru, să compună întâmplări şi să le pună în scenă, fiindcă, nu uitaţi”… COPILĂRIA este FLOARE RARĂ ce trebuie udată şi încălzită cu luminaa ochilor şi dragostea sufletului, că nu peste mult timp noi vom fi stejarii de mâine.
  Vă iubim!

  BRAVO!!!…dragi COPII, artişti minunaţi. Vă urez succes, şi pe viitor să ne mai onoraţi cu asemenea surprize.

  Scriitor-compozitor Marin Voican-Ghioroiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …