Home Breaking News Stiri Exclusive Ioana Sandu dovedeşte că se mai poate realiza muzica uşoară veritabilă – Piesa de top: “Iubire, tu”

Ioana Sandu dovedeşte că se mai poate realiza muzica uşoară veritabilă – Piesa de top: “Iubire, tu”

20 min read
4
0
867

“Ioana Sandu si Francisc Reiter pastreaza traditia, melodia cantabila, modul simplu si direct de comunicare, prin caldura glasului, prin feeling si teme obisnuite.”
TITUS ANDREI – RADIO ROMANIA

Asculta AICI:

Ioana Sandu- Radio Romania Actualitati – “Iubire,tu”

Asculta mai multe audio pop

Pentru că mulți dintre voi ați dorit să știți mai multe informații despre Ioana Sandu, propusă la Top Românesc, în luna noiembrie, cu piesa “Iubire, tu”,  colegul Mircea Nicolau a luat legătura cu ea pentru un scurt interviu.

Piesa din top dovedeşte că se mai poate realiza muzica uşoară veritabilă într-o ţară în care imitaţiile sunt puse la loc de cinste…

Piesa “Iubire,tu”, compusă de Francisc Reiter, pe versurile Rodicăi Elena Lupu şi interpretată de Ioana Sandu are un deosebit succes în clasamentul Top Românesc (vezi foto alaturat).

Titus Andrei a dedicat următoarele gânduri pe coperta albumului “Nu ştii cât mă iubeşti”, apărut în primăvara lui 2011: “Ioana Sandu şi Francisc Reiter păstrează tradiţia, melodia cantabilă, modul simplu şi direct de comunicare, prin căldură glasului, prin feeling şi teme obişnuite”. Pe Ioana Sandu am întâlnit-o la concertele dedicate Mihaelei Runceanu, la Casa de Cultura a Studenţilor din Bucureşti. Pe lângă vocea sa deosebită, am rămas impresionat de promptitudinea cu care a răspuns invitaţiilor de a participa la aceste concerte.

VOTEAZA MELODIILE DIN ACEST TOPCLICK AICI !

Uitându-mă pe siteul sau oficial (www.ioanasandu.ro), am rămas plăcut impresionat ca Ioana Sandu are un repertoriu de invidiat – coveruri în mai mult de şapte limbi, de la franceză la rusă, greacă sau turcă, precum şi un număr mare de piese originale realizate de muzicianul Francisc Reiter, incluse deocamdată pe trei albume publicate pe piaţă .

 

Mircea Nicolau: Dragă Ioana Sandu, în primul rând vreau să-ţi mulţumesc pentru acest interviu. Povesteşte-ne pe scurt cum ai devenit solistă, cum a început totul?

Ioana Sandu: Mă onorează acest interviu luat de un profesionist, mă bucură sincer că vin din urmă publicişti care stăpânesc arta scrisului şi, pe lângă talent, respectă regulile ziaristicii. În general, am o stare de bine în preajma persoanelor de calitate, indiferent de calificarea lor. Cânt de când mă ştiu, de pe la patru ani. Ascultam discurile Irinei Loghin şi plângeam adesea, interpretând folclor. Sora mea făcea canto şi, evident, eu eram nelipsită de pe lânga ea.

Domnul Bugoi de la Casa Pionierilor, cum se chema pe atunci, m-a pus într-o zi să cânt “Milisse mou”, piesa asta o repeta sora mea în română, nu aveam voie să cântăm în greacă. A rămas surprins de vocea mea şi, în ciuda faptului că eram mai mică decât sora mea, m-a ales să fiu solistă în trupa de acolo. Nu voi uita vreodată cum, la un spectacol de profesionişti, am cântat o piesă a Angelei Similea,  “Dacă n-ai fi existat…”  şi, celebrul Nicu Alifantis, a venit şi m-a pupat emoţionat pe frunte.

Cred, aveam 11 ani și visam la reflectoare, la interpretare scenică, repetam în oglinda până curgea transpiraţia pe mine, făceam exerciţii de respirație, în mod sistematic, încercam să ating sunete şi intonaţii speciale. O iubeam pe Dalida, aveam o piesă preferată  pe care o cântam plângând -“Ils ont change ma chanson…”. Nu ştiu cât înţelegeam din versuri, mai ales din subtext, încă nu stăpâneam bine franceză, dar aveam o infiorare aparte interpretând aşa ceva. Deja e cam lung ce îţi povestesc, hai că mă grăbesc cu descrierea drumului către marea scenă. Am făcut Liceul Pedagogic, acolo la Ploieşti am devenit solista de muzica uşoară, dar şi de cor, grup cameral sau grup folk. Doamna mea de muzică, Beatrice Petre, care m-a iubit din prima clipă de când m-a auzit cântând, m-a învaţat să impostez în diferite maniere…

M-a dus la concursuri de unde cam plecam cu primul loc. Nu aveam negative pe atunci, cântam cu un pianist care atunci când atingea clapele reducea lumea la tacere… Cu “Salcia” lui Horia Moculescu am luat premii, dânsul mi-a dăruit şi o piesă superbă -”Scrisoare”, aflată pe primul meu album “Despărţirile”, Electrecord 2010. Am făcut doi ani canto clasic, apoi am lucrat canto muzică uşoară cu Cornel Irimia. Aşteptăm să ajung în Bucureşti la Mihaela Runceanu, visam la acest lucru.

Din păcate nu am avut noroc, nu am mai prins-o în viaţă când în sfârşit m-am mutat în Capitală. Am cântat ultima perioadă de dinaintea morţii lui Ioan Luchian Mihalea în Song…Iarăşi, ghinion… Am trecut de preselecţia la Festivalul Mamaia, dar am renunţat să mă duc la concurs…Am ales să cânt în restaurant şi am mers mai departe…

“A fi dascăl e o mare artă. Profesorul joacă un rol tare greu…”

Ioana Sandu: Piesa din top dovedeşte că se mai poate realiza muzica uşoară veritabilă într o ţară în care imitaţiile sunt puse la loc de cinste… Mircea Nicolau: Cum îmbini activitatea didactică (Ioana Sandu este profesoară de română n.n.) cu cea muzicală?

Ioana Sandu: Am să îţi răspund mult mai scurt aici. Părinţii mei şi-au dorit să fiu premiantă, aşa că am îndeplinit dorinţa lor. Am devenit profesor şi cred ca a fi dascăl este o mare artă! Profesorul joacă un rol tare greu…Fiecare oră de curs este un spectacol, elevii sunt critici severi adesea. Îmi respect elevii şi cred că şi ei pe mine. Ştiu că se mândresc cu mine, le sunt recunoscatoare pentru admiraţia dezinteresată, m-au  încurajat în momente mai puţin reuşite. Trec pe lângă mine şi mă felicită sau îmi frazează texte din muzica lor, aşteptând părerea mea prietenească. A propos, Francisc Reiter mi-a făcut şi 2 piese hip-hop pe primul album, prind mult la generaţia foarte tânăra. Nu am renunţat la profesorat pentru ca am sanşa să întineresc în fiecare an, transferul de energie pozitivă de la elevi este extraordinar!

“Sunt creația lui Francisc Reiter; m-a finisat ca personalitate artistică…”

Mircea Nicolau: Cum a început colaborarea cu compozitorul Francisc Reiter?

Ioana Sandu: Francisc Reiter a însemnat şansa vietii mele de artist. Violonist, magician în muzica clasică, trăieşte prin sunete şi armonie. Un prieten, Dumitru Stănculescu, i-a dat să mă asculte cum cânt. Pe atunci nu aveam piese originale, cântam “Je t’aime”, în maniera mea proprie dealtfel. Mi-a dat trei piese să văd dacă îmi plac, pe dată le-am învăţat şi le-am înregistrat. Eu sunt creaţia lui în mare parte, Francisc Reiter m-a finisat ca personalitate artistică, de la frazare până la gestica şi mentalitate.

Mircea Nicolau: Ai scos până în prezent 3 albume cu piese originale. Ce poţi să ne spui despre acestea?

Ioana Sandu: Primul album este numit fatidic “Despărţirile”. Am dorit să fie produs de Electrecord, atâta am admirat sigla lor pe discurile de vinil…Visul meu din copilărie s-a împlinit! Muzica este semnată Francisc Reiter, Horia Moculescu şi Walter Afanasieff. Versurile sunt realizate de Mariana Dumitru, Roxana Popescu, Rektor Sakd şi de către mine.

Al doilea album are drept titlu o interogaţie retorică, “Nu ştii cât mă iubesti…”, Eurostar 2011, muzica Francisc Reiter, versurile mele şi, la o singură piesa, Rodica Elena Lupu. Al treilea album poartă numele volumului de versuri al doamnei Rodica Elena Lupu -”Cât mai e vreme…”, Eurostar 2011, producător Paul Stângă, este conceput tot de Francisc Reiter, de la alegerea textelor şi aranjarea lor pentru muzică, până la inserarea a două piese etno foarte reuşite, cât şi a trei melodii cântate cu suavitate de micuţa Ana-Maria Stoican. Avem în schimb încă două albume deja finalizate, aşteptăm să mai treacă ceva vreme pentru publicarea lor.

Mircea Nicolau: Spune-mi, te rog, cum s-a născut piesa “Iubire, tu”, care are un mare succes în clasamentul Top Românesc?

Ioana Sandu: Piesa “Iubire, tu” este concepută de Francisc Reiter pe textul Rodicăi Elena Lupu. Este o melodie plină de gingăşie şi optimism, dovedeşte că se mai poate realiza muzica uşoară veritabilă într-o ţară în care imitaţiile sunt puse la loc de cinste. Maria Tănase a declarat ca şcoala ei a fost cântatul în restaurante şi baruri. Când oamenii lăsau cuţitul şi furculiţa din mână şi o ascultau, atunci şi-a dat seama ca nu canta degeaba. Eşti de acord? Sunt convinsă pe propria piele că aşa este! Iubesc să cânt în restaurant, la petreceri, la nunţi. Mă relaxează atunci când simt cum ascultatorul mă place, cânta cu mine, se simte bine, îl privesc în ochi şi este fericit!

Când sunt orbită de refectoare pe scena mare nu am aceeaşi senzaţie. Ador apropierea sinceră între oameni. La o nuntă undeva între munti, acolo unde oamenii nu au falsităţi atât de mari, un domn a venit şi m-a rugat să îi permit să se aşeze puţin lângă mine la masa să vadă dacă sunt…vie ! Mi s-au umplut ochii de lacrimi şi i-am facut loc sfioasă, spunându-i “săru’mana”…Câte aş avea să îti povestesc de la astfel de evenimente, fără snobism şi grandomanie…

Mircea Nicolau: În final, aş dori să te intreb ce planuri de viitor ai?

Ioana Sandu: Ce să îţi spun… Ca să parafrazez ultimul meu album,”Cât mai e vreme…”, sper din tot sufletul să mă asculte cât mai multă lume şi să mă iubească. Mă voi strădui să nu dezamăgesc vreodată, să dovedesc o prestaţie de calitate, prin păstrarea unui stil curat şi plin de personalitate. Şi pentru că se apropie Sărbătorile le dăruiesc piesa de curând realizată de către Francisc Reiter, pe versurile mele, “Să nu fii singur de Crăciun!”, melodie deja apreciată de mulţi ascultători ai mei, care se anunţă a fi un mare şlagăr!

Mircea Nicolau: Îţi multumim, dragă Ioana Sandu, pentru acest interviu. Echipa Top Romanesc, îţi urează mult succes în continuare. Aşa cum a zis Titus Andrei, Ioana Sandu aduce aminte de traditie si de harul pe care il ai sau nu-l ai …

Interviu realizat de Mircea Nicolau,
4 decedmbrie 2011
SURSA: http://www.topromanesc.ro
 
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

4 Comments

 1. Rodica Elena Lupu

  7 decembrie 2011 at 11:16 PM

  Am avut o colaborare deosebita cu Ioana Sandu si Francisc Reiter carora le doresc sanatate si numai bucurii! Asa cum spune si Ioana, toate cele 14 melodii de pe CD/ul CAT MAI E VREME au versuri semnate de mine. Poezia IUBIRE, TU, acum si melodie pe acest CD, apare in volumul INTRE ANOTIMPURI si este dedicata fiicei mele Monia. Cu siguranta Ioana Sandu va avea succes interpretand aceste melodii, pentru ca are o prestatie de calitate, iar compozitorul Francisc Reiter un talent deosebit. Ioana si Francis, sufletul sa va fie plin de bucurie, sa masurati timpul in clipe petrecute cu cei dragi si sa luati din fiecare zi o amintire!
  Toate cele bune!
  Rodica Elena Lupu

 2. Lia Lungu

  9 decembrie 2011 at 5:19 AM

  Felicitari Ioana, Le meriti pe deplin! Rodica, tie de asemenea. Cu bucurie, Lia

 3. Rodica Elena Lupu

  17 decembrie 2011 at 2:09 PM

  Un TOP reusit cu melodii care isi au fiecare fanii. Il felicit in primul rand pe acest OM DEOSEBIT, Titus Andrei, pentru ca el este cel care cunoaste mai bine decat oricine adevarata muzica usoara, adevaratele slagare pe care ni le prezinta in emisiunile sale, emisiuni pe care le ascult de fiecare data cu emotie, pentru ca toate aceste cantece arata legatura stransa dintre cel care creaza versurile si dintre cel care creaza muzica, astfel ca interpretul cu harul dat de Dumnezeu sa le poata canta.
  Sa ne traiesti, Titus Andrei, ca nu trebuiesti!

 4. Rodica Elena Lupu

  25 ianuarie 2012 at 9:19 AM

  SA NE TRAIESTI TITUS ANDREI, CA NE TREBUIESRTI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…