Home Breaking News Stiri Exclusive Lansarea volumului ”Peregrin pe cinci continente“ de prof. univ. dr. Pompiliu Manea

Lansarea volumului ”Peregrin pe cinci continente“ de prof. univ. dr. Pompiliu Manea

4 min read
0
0
534

Un eveniment cultural de excepţie

La orele amiezii, când soarele îşi vărsa tot aurul peste Capitala Ardealului, sala “Ion Muşlea “ a Bibliotecii Universitare “Lucian Blaga “ din Cluj-Napoca, a devenit ne încăpătoare.

În sală se aflau academicieni, profesori universitari, scriitori, intelectuali, veniţi să participle la un eveniment de seamă: lansarea cărţii”Peregrin pe cinci continente “, semnat de prof.univ. dr.Pompiliu Manea, apărută la editura MediaMira, Cluj-Napoca, 2011.

Şedinţa a fost deschisă de scriitorul Cornel Udrea care a prezentat sucint cuprinsul cărţii, care cuprinde 700 de pagini, având o multitudine de fotografii, scrisă de Pompiliu Manea, în urma unei călătorii în jurul lumii, pe un vas de croazieră, de capacitate medie.

În continuare a vorbit jurnalista Michaela Bocu, redactor şef al cotidianului “Făclia “, subliniind, printre altele, buna colaborare între autorul cărţii şi redacţia ziarului care a publicat timp de cinci luni reprtajele, paginile de jurnal şi fotografiile trimise de pe vas din diferite colţuri ale lumi.Călătorie nu în 80 de zile, precum în celebrul roman al lui Jules Verne, ci în 138 de zile.În acest timp Pompiliu Manea a realizat 7000 de fotografii şi 56 de ore de film.

Ioan Barbu, directorul primului cotidian liber, cu apariţie începând din 22 decembrie 1989, “Curierul de Vâlcea “ a subliniat faptul că ziarul pe care-l conduce a publicat zilnic corespondenţele trimise de pe vapor de către pompiliu Manea, evidenţiind faptul că acesastă amplă lucrare este scrisă cu inima dintr-un acut sentiment al dăruirii semenilor ceea ce ei nu au posibilitatea să cunoască. Semn de generozitate faţă de noi toţi.

În cuvântul său autorul a vorbit amănunţit despre ţările vizitate, istoria oraşelor pe care le-a străbătut cu pasul, despre oamenii de diferite rase, pe care i-a cunoscut şi cu care a legat prietenii, inclusiv despre numerosul personal al vasului, din care făceau parte şi cinci români. Autorul a subliniat că este primul român care a făcut înconjurul lumii.

A urmat proectarea a două filme realizate de Pompiliu Manea în timpul călătoriei sale, care au fost apreciate prin aplauzele numerosului public.

În încheierea acestui eveniment cultural deosebit, mezzosoprana Lavinia Bocu a susţinut un concert cu lucrări din repertoriul muzicii culte, ce s-a bucurat de un real succes.

Al. Florin ŢENE

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum au evoluat modalitățile de încălzire a locuinței. Avantajele aduse de inovațiile tehnologice

Viața pe care o trăim noi este una destul de simplă și confortabilă, raportată la alte per…