Home Breaking News Stiri Exclusive Marin Voican-GHIOROIU – “Cu Anton PANN in carciumioara „La Desliu” si album muzical nou

Marin Voican-GHIOROIU – “Cu Anton PANN in carciumioara „La Desliu” si album muzical nou

13 min read
0
0
831

Dragul meu prieten MIHAI MIRCEA TOTPAL,

Pot să-ţi comunic o bucurie imensă, pe care mi-au făcut-o cei de la Editura Muzicală care, citind “CU ANTON PANN ÎN CÂRCIUMIOARĂ LA DEŞLIU” – “FUGA-I RUŞINOASĂ, DA E SĂNĂTOASĂ” şi “ASCULTÂND PE ANTON PANN” , publicate în prestigioasa ta revistă (nou prilej de-ati mulţumi că mi-ai făcut aceste piese de teatru cunoscute, cât şi melodiile), mi-au comunicat că mi-au rezervat spaţiu de publicare (în luna Mai) sus numitele piese, […] Alăturat îţi trimit (finalul) cum arată volumul ce-l voi tipări, cu dedicaţia ce ţi-am făcut-o şi cu anexele respective. Cu aceeaşi prietenie şi sentimente nobile de preţuire.  Marin care te îmbrăţişează !!!

Cu Anton Pann în cârciumioară „La Deşliu” (Serialul nr.1)

Anton Pann – “Finul Pepelei cel isteţ ca un proverb”

CĂUTÂND ÎN CARTEA VREMII

Pe rafturi prăfuite… am găsit prin „Cărţi sfinţite” comori nebănuite, scrise de minţi strălucite, din care am aflat că românul fiind poet din naştere şi-nţelept din fire, întotdeauna şi-a făcut  timp să scrie învăţături pentru urmaşi.

Anton Pann, scriitor şi compozitor „Finul Pepelei cel isteţ ca un proverb”nume de faimă ce i-a fost dat de vievodul Limbii Româneşti, Mihai Eminescu, în poemul „Epigonii”, neducând lipsă de  geniu, slujind cu demnitate şi credinţă întru propăşirea ţării, ridicarea românului prin învăţătură, a păstrării limbii, tradiţiilor, obiceiurilor şi portului, prin vorbe de duh culese şi alese din Grădina luxuriantră a Folclorului, a reuşit să adune o zestre de suflet nepreţuită,   din care putem să aflăm când citim că multe “beteşuguri” ce-l carcterizează pe om… când  nu ţine seama de vorba cu tâlc a celor din jur, realitate pe care o trăim şi astăzi, ajunge de râsu-plânsu’ –   c-aşa-i dânsu...”  iar „prieteşugurile” nu se leagă, devin… apă chioară de la moară: „Pe-o ureche cum intrară, pe cealaltă şi zburară”.

Marin Voican-GHIOROIU

“Cu deosebită admiraţie şi preţuire minunatului prieten MIHAI MIRCEA TOTPAL, iubitor de literatură, îndrăgostit de muzică, om de înaltă omenie, susţinător şi promotor al truditorilor condeieri care, prin dăruire şi dragoste de frumos, înnobilează filele de carte sfinţită penru înţelepciune şi învăţătură, comori nepreţuite oferite în dar generaţiei contemporane şi viitoare.”

P E R S O N A J E


ACTUL  I TABLOUL   I        

La intrare se vede firma cârciumioarei „LA DEŞLIUbotezată de-un cehefliu „La-ncurcă lume”. Din partea dreaptă a scenei intră Anton Pann răsfoind o carte pe care se vede titlul – „POVESTEA VORBII”. Se aude o voce de fată care cântă, în surdină, melodia „Până când nu te iubeam”.

Lică şi Tilică, băieţi de prăvălie, trec în fugă pe lângă el salutându-l cu plecăciuni adânci: – „Să trăiţi, să trăiţi boierule!…” Îşi fac semne, râd, îşi dau ghionturi, bat din palme, se rotesc de câteva ori sărind ştrengăreşte peste un taburet, îşi strâng mâinile ca după obţinerea unei victorii sportive şi dispăr în spatele a două uşi batante, auzindu-li-se vocile: „Mare zaiafet la Dodoloanţă… cu efendi poet!”

POVESTITORUL:

În 1841 apar Fabule istorice; Noul Doxastar. Vremea prieteniilor lui Anton Pann cu Mănescu (fost vătaf de curte, vătaf de spătărie, judecător la tribunal şi îngrijitor la spitalul Brâncovenesc, care cânta bine la vioară), Chiosea (junior), Enghiurliu (cei mai mari cântăreţi ai bisericilor din Bucureşti) Marin Serghiescu şi cu Barbu Paris Mumuleanu, apoi cu Nicolae Filimon care, vorba lui Ion Ghica: „ştia unde se gasea pelinul cel mai bun si unde se frigeau trandafirii cei mai gustoşi“. Este ahtiat de chefuri cu lautari La Deşliu” „La Ciafer”La Pana Buiescu“ , după care urmează numaidecât preumblările nocturne pe străzile Bucureştiului.

ANTON PANN: (Semiîntuneric. În avanscenă, la o măsuţă  care se găseşte în colţul din stânga, Anton Pann se aşează cu oarecare încetineală, deschide cartea şi  începe să  scrie. După un timp îşi ridiceă privirea către bolta cerului scrutând depărtările şi, cuprins de nostalgia amintirilor, vorbeşte cu patimă).

CONTINUAREA AICI: pentru a descarca materialul complet faceti CLICK AICI !

*****

Dragi ROMÂNI!…  Iubiţii mei  cititori,

Oriunde v-aţi afla, ă vă aducă razele calde ale soarelui României, dorul şi dragostea mea cu care vă îmbrăţişez şi vă doresc multă sănătate, fericire şi noroc în viaţă.

Dumnezeu să ne-ajute ca plaiul nostru  mioritic să rodească şi să înflorească în  „GRĂDINA RAIULUI FOLCLORIC” binecuvântată de bunul Dumnezeu, care ne-a dat atâta frumuseţe, sensibilitate şi iubire… pe care le păstrăm în vestiarul inimii, ca pe o comoară inestimabilă,  prin tradiţii, port, limbă şi obiceiuri, aşa cum înţeleptul ANTON PANN şi-a lăsat o părticică din inimă pentru sufletele noastre însetate de poezie şi muzică.

Spre aducere aminte despre acele timpuri ce s-au dosit în spatele cortinei „Uitarea” – încerc să vă redau, în finalul acestor episoade, melodiile „Câţi ibovnici am avut” – „Morărişa şi Costică” şi „Cocoşel când îmi erai” (inspirate din povestirile nemuritoare ale înţeleptului) cu iz de cârciumioară minunată, unde poetul, cântăreţul şi compozitorul de geniu, ANTON PANN, îşi petrecea, când avea puţin timp, în seri de cântec şi voie bună, alături de vestiţi rapsozi, slujitori în strana bisericii şi scriitori de renume ca: NICOLAE FILIMON, MĂNESCU, CHIOSEA (junior), ENGHIURLIU, MARIN SERGHIESCU, BARBU PARIS MUMULEANU (toţi de-un gând şi fraţi de cruce) care, vorba lui ION GHICA: „…ştia unde se gasea pelinul cel mai bun si unde se frigeau trandafirii cei mai gustoşi“. Marin Voican-GHIOROIU

NOTA REDACTIEI:

Materialul prezentat mai sus poate fi insotit si de un album muzical intitulat Pana cand nu te iubem unde au fost selectate 10 piese, interpretate de cunoscuta solista
Rodica ANGHELESCU.

Primele 7 melodii apartin marelui autor Anton PANN iar ultimele  3 , cu inspiraţie de epocă-actualizată, fiind scrise si compuse de maestul Marin Voican-GHIOROIU . Pentru realizarea acestui album va trebui să găsesim finantare si un mijloc de editare la o casă de discuri

Daca cineva ne poate sprijini in acest sens asteptam sa fim contactati pe adresa de

e-mail: voicanmarin@yahoo.com

ASCULTA AICI toate melodiile din ALBUM:

Rodica Anghelescu – Veni cucul de trei zile
 
Rodica Anghelescu – Mult mi e dor, surata, dor
 
Rodica Anghelescu – Agurida
 
Rodica Anghelescu – Pana cand nu te iubeam
 
Rodica Anghelescu – Cand eram mai tinerica
 
Rodica Anghelescu – Fata de Birau
 
Rodica Anghelescu – Pom, pom eram eu, pom
 
Rodica Anghelescu – Catii ibovnici am avut
 
Rodica Anghelescu – Cocosel cand imi erai
 
Rodica Anghelescu – Morarita si Costica

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…