Home Breaking News Stiri Externe Orasul Petra din Iordania – o Noua Minune a lumii

Orasul Petra din Iordania – o Noua Minune a lumii

6 min read
0
0
629

Petra este un oras antic, situat in Iordania. Acest oras este renumit datorita templelor sale sapate direct in stanca, cel mai cunoscut fiind “Trezoreria” (sau “Tezaurul“) – un templu in stil grecesc, unde s-a turnat o parte a filmului “Indiana Jones si ultima cruciada”. Orasul Petra – numit si “Orasul roz-rosiatic” sau “Orasul trandafiriu” – este considerat una din cele 7 noi minuni ale lumii si face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Desi are o vechime de peste 2 milenii, orasul Petra a fost considerat multa vreme doar o legenda, un oras disparut al Lumii Antice. Acest oras a fost necunoscut lumii vestice pana in 1812, cand a fost descoperit de exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt.

Un alt aspect care impresioneaza la Petra – “Orasul de piatra” din inima desertului – il reprezinta sistemul sau ingenios de canalizare, prin care constructorii sai au controlat rezervele de apa, ce proveneau din scurtele rafale de ploaie si de la raul din apropiere ce strabate periodic aceasta zona.

Templul Tezaur (Trezoreria) din Petra, IordaniaTemplul Tezaur (Trezoreria) din Petra, Iordania

 

Petra – “orasul trandafiriu” din Iordania

Orasul Petra este situat in sud-estul Iordaniei, la est de granita cu Israelul, la 262 km sud de capitala Amman, langa oraselul iordanian Wadi Musa. “Orasul de piatra” se intinde de-a lungul poalelor Muntelui Hor si strabate un lung defileu. Intrarea in orasul Petra se face prin defileul Siq (“sageata”), care are o latime de numai 3 – 4 metri in unele locuri, iar stancile care il imprejmuiesc au inaltimi de sute de metri.

Petra – orasul misterios al nabataenilor

In antichitate orasul Petra se numea Rekem si acest nume antic apare mentionat in Manuscrisele de la Marea Moarta. Istoricii au identificat orasul Petra drept capitala nabataenilor (nabateeni) – triburi nomade de arabi, care au ridicat acest oras spectaculos in secolul 6 i.Hr., si l-au numit “Orasul rosu” sau “Orasul colorat”, deoarece templele sale sapate direct in stanca rosiatica sunt colorate diferit in lumina afintitului. Denumirea moderna – “Petra” – provine din limba greaca, si inseamna “piatra”.

Defileul Siq - Petra, IordaniaDefileul Siq – Petra, Iordania

Orasul Petra, fiind flancat de pereti masivi de piatra, era o adevarata fortareata naturala, situata la intersectia celor mai importante drumuri comerciale. Nabataenii au sapat in stanca locuinte si morminte. Cei care au trait in aceste locuinte facute in stanca au fost beduinii (oamenii desertului).

Arhitectura edificiilor spectaculoase de la Petra, sapate in stanca rosiatica, are doua influente: nabataeana si greco-romana, dar apar si elemente ale stilurilor egiptene si nord-siriene.

Conform traditiei arabe, orasul Petra este locul in care Moise, in timpul calatoriei prin pustiu, a lovit cu toiagul stanca din care a iesit apa pentru poporul insetat.

Declinul orasului Petra are 3 cauze: cucerirea romana, intensificarea comertului pe mare (ce a diminuat importanta comerciala a orasului Petra) si cutremurul din 363 (care a darmat multe cladiri si a afectat grav sistemul de colectare a apei, ce asigura viata in Petra).

Atractii turistice din “Orasul de piatra”

Manastirea El Deir din orasul Petra, IordaniaManastirea El Deir din orasul Petra, Iordania

Atractia principala a orasului Petra o constituie templul cu numele “Trezoreria” sau “Tezaurul” (“Al Khazneh”). Acest templu impresioneaza prinfatada sapata in totalitate in stanca, inalta de 40 de metri si conservata foarte bine, a carei sculptare a durat 40 de ani. Acest templu, sapat in totalitate in stanca, este de fapt un mausoleu, ce adaposteste morminte regale.

Cel mai insemnat monument din orasul Petra il reprezinta “Manastirea” (“El Deir”), un monument din coltul nord-vestic cel mai indepartat al Vaii Petra, fiind o copie mai mare a “Trezoreriei”. “Manastirea” este monumentul cu cea mai larga fatada din orasul Petra, masurand o latime de 50 de metri si o inaltime de 45 de metri; numai usa monumentului are 26 de metri inaltime. Initial, acest monument a fost construit pe post de mormant, dar crucile sapate in interior i-au atras aceasta denumire.

SURSA: http://dacialibera.com

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Anna-Nora ROTARU-PAPADIMITRIOU – Grecia, paşi prin istorie, călător prin timp

Se spune, ca nicăieri nu-i mai frumoasă luna plină, decât atunci când urci pe Acrοpole! De…