Home Breaking News Stiri interne Pilula Pozitiva – marti, 13 decembrie 2011

Pilula Pozitiva – marti, 13 decembrie 2011

6 min read
0
0
262

Ciprian Trandafirescu

Exporturile îşi menţin creşterea de 16% în euro

În luna octombrie, exporturile FOB au însumat 17,64 miliarde lei (4,09 miliarde euro), iar importurile CIF au însumat 20,87 miliarde lei (4,83 miliarde euro). Comparativ cu luna octombrie 2010, exporturile au avansat cu 17,3% la valori exprimate în lei (16,2% în euro), iar importurile au crescut cu 14% în lei (12,9% în euro).

Deficitul comercial FOB-CIF din luna octombrie a fost de 3,22 miliarde de lei (747,3 milioane euro), mai mic cu 32,8 milioane lei (15,5 milioane euro) faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2010.
Exporturile FOB realizate în primele zece luni au fost de 158,6 miliarde de lei (37,59 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 190,88 miliarde lei (45,27 miliarde euro euro). Raportat la perioada similară a anului trecut, exporturile au fost mai mari cu 24,1% la valori exprimate în lei (23,5% în euro), iar importurile au crescut cu 19,1% în lei (18,5% în euro).

Inflaţie de 0,42% în noiembrie

Preţurile de consum au urcat în noiembrie pentru a doua lună consecutiv, cu 0,42%, creşterile fiind înregistrate în principal în cazul mărfurilor alimentare şi serviciilor, în timp ce inflaţia anuală a coborât la 3,44%, un nou minim după 1990.

După patru luni consecutive de scădere, inflaţia anuală a coborât în septembrie la 3,45%, înregistrând atunci cel mai redus nivel de după 1990.

BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiecţia pentru anul viitor a fost redusă de la 3,5% la 3%.

Allview şi Evolio ies pe piaţă cu o nouă generaţie de tablete PC

Companiile româneşti Visual Fan (care deţine brandul Allview) şi Televoice (sub brandul Evolio) vor lansa în această săptămână noi tablete PC care funcţionează cu sistemul de operare Google Android.

Compania braşoveană Visual Fan a anunţat luni lansarea unei noi tablete cu ecran de 7 inch, Android 2.3, procesor Cortex A8 la 1,2 GHz la un preţ de 649 de lei. Tableta are şi un procesor grafic separat, o capacitate de stocare de 4 GB şi conectivitate la reţele Wi-Fi.

Şi Televoice, companie controlată de Liviu Nistoran, va lansa în această săptămână o nouă tabletă cu sistem de operare Android, denumită Evotab 2. Compania nu a oferit detalii despre preţ şi caracteristicile tehnice. Televoice a mai lansat pe piaţă tablete cu Android şi cititoare de cărţi electronice.

Carpatica taie comisioanele percepute firmelor cu activităţi în comerţ

Carpatica, o bancă de talie redusă controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, caută clienţi în rândul firmelor care desfăşoară activităţi de comerţ intern sau internaţional şi a redus cu până la 50% comisioanele percepute la procesarea ordinelor de plată condiţionate, incassourilor acreditivelor şi scrisorilor de garanţie. Tarifele reduse sunt valabile până la sfârşitul lunii ianuarie în cazul clienţilor existenţi şi pe o perioadă de patru luni de la semnarea contractului pentru clienţii noi.

Grecii de la ATE Bank au adus 20 milioane de euro la capitalul băncii locale

Grupul elen ATE Bank (banca agricolă a Greciei – controlată de stat) a făcut o injecţie de capital de 80,5 milioane de lei (20 mil. euro) la filiala sa locală ATE Bank România, în urma căreia şi-a majorat participaţia până la 84% din capitalul băncii. Majorarea de capital fusese aprobată la jumătatea lunii septembrie, după această operaţiune capitalul social al ATE Bank România ajungând la 220,9 milioane de lei (50,8 mil. euro). Grecii aduc bani în România cu toate că au anunţat că vor să vândă banca locală până cel târziu în 2012, în cadrul planului de restructurare aprobat în primăvară de Comisia Europeană.

Sursa: http://www.zf.ro/

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…