Programul „Casa Verde“ este primit cu retinere de proprietarii de case
Pentru panouri solare statul da 6.000 de lei, iar pentru pompe termice, 8.000 de lei
Moldovenii nu se dau in vant dupa energia eco, cu toate ca Ministerul Mediului pune la bataie o parte din bani. Prin programul „Casa Verde“, locuitorii care stau la casa isi pot monta panouri solare, pompe de caldura sau cazane pe baza de peleti pe banii statului. Sute de solicitari au fost depuse la Agentiile pentru Protectia Mediului din intreaga tara privind sistemele de producere a energiilor alternative, dar asta acopera o mica parte din suma anuntata de Ministerul Mediului. Familiile interesate pot primi sustinere financiara de pana la 8.000 de lei.
Programul „Casa Verde“ pentru persoane fizice a debutat la 30 iunie si va avea un buget de 110 milioane de lei, proveniti din Fondul de Mediu. La randul lor, iesenii nu s-au aratat foarte interesati sa detina „case verzi“, desi guvernul le vine in ajutor cu bani nerambursabili. Potrivit Ghidului aplicantului, elaborat de specialistii de la Ministerul Mediului, cei care isi vor monta o soba pe peleti vor scuti 3.000 de lei. Pentru panouri solare si instalatii pe baza de lemn sau deseuri vegetale, agricole si forestiere, persoanele fizice obtin cate 6.000 de lei, iar cei care isi vor monta pompe de caldura vor fi sustinuti cu cate 8.000 de lei. „Dosarele se depun la Agentia pentru Protectia Mediului, unde se face evaluarea administrativa, adica doar se inregistreaza dosarul si se verifica daca este complet, iar toate documentele sunt in ordine. Ulterior, dosarul merge spre evaluare la Administratia Fondului pentru Mediu. De la demararea programului, pe data de 1 iulie, la Iasi au fost depuse 45 de proiecte. O singura solicitare pentru pompe de caldura a fost inaintata la APM Iasi“,ne-a declarat Galea Temneanu, purtator de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi. La nivelul judetului sunt alocati 4,1 milioane de lei, ceea ce inseamna ca daca fiecare iesean va solicita maximum 6.000 de lei, in jur de 700 de familii care si-au ridicat vile in ultimii ani in Iasi vor beneficia de ajutorul financiar de la stat. Practic, tot cei care sunt instariti vor putea fi ajutati de catre Ministerul Mediului, mai ales ca legea ii obliga pe beneficiari sa faca investitia pe cheltuiala proprie, pentru ca ulterior sa-si recupereze banii de la stat.
Cererile, depuse in localitatea de domiciliu
Reprezentantii APM spun ca fiecare solicitant trebuie sa tina seama de o serie de conditii impuse prin normele legii. „Cererile pentru obtinerea finantarii se depun in localitatea de domiciliu a beneficiarului si nu in localitatea unde este amplasata locuinta. Beneficiarii trebuie sa aiba o idee cu privire la costuri, sa stie ce tip de echipament doreste, care este costul estimat. Lucrarea nu trebuie inceputa inainte de semnarea contractului de finantare“, ne-a explicat Galea Temneanu.
Investitia minima: 2.500 de lei
Pe piata au aparut deja si societati care ofera servicii de instalare a sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, dar care sprijina beneficiarii si in intocmirea proiectelor. „In cazul panourilor solare, sunt doua sisteme. Unul mai ieftin, care functioneaza pe perioada martie – sfarsitul lui noiembrie, cu un boiler de 100 pana la 250 de litri, care costa in total intre 2.200 si 3.700 de lei. Pretul variaza in functie de capacitatea de incalzire si include si punerea in functiune si materialele auxiliare. Investitia poate fi recuperata in totalitate, avand in vedere ca majoritatea cheltuielilor sunt eligibile. Cel de-al doilea sistem este unul mai complex, functioneaza tot timpul anului si presupune producerea de apa calda pentru menaj si aport la incalzire“, ne-a explicat Sorin Hagiu, administratorul firmei Ubi-therm Consulting SRL Iasi.
Deoarece este complex, acest ultim sistem de incalzire este si mai scump, pretul total variind intre 2.200 si 4.500 de euro, fiind dimensionat in functie de marimea familiei. „Spre exemplu, o familie de patru persoane, in cazul careia consumul potrivit normelor europene este de 50 l de apa calda pe zi, pe membru, costul total al instalatiei ajunge la 2.200-2.700 de euro“, a precizat reprezentantul Ubi-therm Consulting SRL Iasi.
Lucrarea poate dura doar cateva ore
Timpul necesar pentru punerea la punct a sistemului subventionat de stat este relativ scurt. Mai mult dureaza aprobarea dosarului, care trebuie depus la Agentia pentru Protectia Mediului din localitatea de domiciliu a beneficiarului. Dosarul ajunge la Bucuresti, unde primeste aprobare si se intoarce in teritoriu, unde solicitantul este rugat sa se prezinte sa semneze cererea de finantare. Abia apoi poate incepe sa faca cheltuielile pentru proiect. Mult mai scurte sunt termenele pentru efectuarea lucrarii in sine. „In cazul primului sistem, dureaza trei-patru ore instalarea panourilor. In cel de-al doilea caz, ceva mai complex, toata instalatia se monteaza in una-doua zile. Nu sunt lucrari de mare complexitate, de aceea nici nu este cazul ca acest proiect sa fie prevazut in schita de constructie a casei“, a precizat Hagiu. Printre conditiile impuse de stat sunt si acelea ca locuinta sa fie intabulata, iar instalatia sa fie mentinuta in functiune minimum 12 luni.
Acte necesare
Dosarul trebuie depus la Agentiile Judetene pentru Protectia Mediului si trebuie sa cuprinda:
- cererea de finantare
- copie dupa actul de identitate
- extrasul de carte funciara sau
- autorizatia de constructie in cazul locuintelor aflate in constructie
- adeverinta care sa certifice ca solicitantul nu are datorii la bugetul de stat sau local
- o adeverinta care sa ateste existenta
- contului bancar
Dupa ce a fost amanat in mod repetat, programul de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara sau geotermala ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului a inceput. Pe timp de criza, programul „Casa Verde“ nu pare a fi la mare cautare, cu toate ca presupune realizarea unei investitii care poate fi sustinuta, in unele situatii, suta la suta pe banii statului.
SURSA: http://www.financiarul.com
Partajează acest conținut:
Publică comentariul