Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia Raiul meu cel pământesc – Încep sărbătorile de iarnă

Raiul meu cel pământesc – Încep sărbătorile de iarnă

25 min read
0
0
259

Sinaia s-a înscris pe orbita destinaţiilor-cheie ale turiştilor români şi străini. Indiferent de anotimp şi de capriciile vremii, asaltul bolizilor pe patru roţi, fie ei “Touareg”, “Mazda” sau “Mercedes”, face cozi kilometrice vineri, sâmbătă şi duminică.

Chiar dacă afluxul le consumă nervii, automobiliştii suportă cu stoicism disconfortul aşteptării pe carosabil, pentru că “veni, vidi, vici…”

Au venit, au văzut, au învins. De fiecare dată sunt învingători, pentru că prin grija municipalităţii sinăiene au parte de fiecare dată de surprize consistente.

De data aceasta, surprizele s-au derulat în ziua de sâmbătă, 10 decembrie 2011.

UNII MAI AU ŞI TREABĂ, NU AU VENIT DOAR LA SHOW…

La orele 11, 30, circulaţia a fost oprită şi a fost amenajată pista pe care se vor desfăşura “ostilităţile”. Au fost montate garduri de protecţie şi pneuri uzate colorate strident.

La “Rond” s-au postat, strategic, Poliţia Locală, Jandarmeria şi Ambulanţa.

Cocoţat pe un postament, în fata “Poştei”, un flăcău monta artificii pentru ora 5 P.M.

Vali PorcisteanuPoliţia şi voluntarii au fost “montaţi” în dispozitiv, iar plăcuţele cu “zonă interzisă spectatorilor” au fost puse la loc vizibil.

La celălalt capăt al traseului, în “gura parcului”, s-au pus “pe poziţie” pompierii.

Deşi fiecare pilot avea echipa lui, cu instalaţie de remorcare cu platformă, Irinel stătea la pândă pe strada Octavian Goga, poate-poate va fi nevoie de el…

“ACTORII” INTRĂ ÎN SCENĂ

Şi pentru că veni vorba de bolizi pe patru roţi, centrul oraşului, de la intersecţia bulevardului Carol I cu strada Aosta şi până la intersecţia bulevardului Carol I cu strada Octavian Goga, a fost scena unor manevre demonstrative care l-ar face invidios şi pe MichaelPaul AndronicSchumacher…

Ca să nu mai lungesc vorba, Vali Porcişteanu, Dan Gîrtofan, Paul Andronic, Costi Stratnic, Bogdan Năstase, Ştefan Giui Junior, Adrian Grigore şi Horia Gheorghe au venit la Sinaia să încânte, prin manevre temerare, publicul venit în număr mare să vadă – ehehe! – ce nu vezi în fiecare zi…

ADRENALINĂ LA MAXIMUM şi MIROS DE PNEURI ÎNCINSE

Toate pregătirile săvârşite, spectacolul poate să înceapă: Un Moş Crăciun cu ţăcălie adevărată – l-am tras de barbă şi a ţipat – a moderat un spectacol unic.

ACEŞTI FRUMOŞI NEBUNI AI ŞOSELELOR

Costi Stratnic este un nebun al şoselei, riscul e meseria lui. Drifturile lui sunt unice, iar numai cine nu l-a văzut nu îşi imaginează ce poate face băiatul ăsta, viraje şi drifturi la milimetru de garduri şi cauciucurile de protecţie, un Wilhelm Tell al asfaltului.

Când s-o fi născut? Moş Crăciun a zis că în 2011, dar s-a corectat repede…

DriftGorgan, alt nebun al şoselei, a încântat spectatorii, care, inconştienţi în curiozitatea lor, depăşeau panglicile-limită.

Când a apărut Bogdan Năstase, cu a sa “Dacia Logan”, m-a străfulgerat un sentiment de mândrie: “Iaca şi o “autohtonă” capabilă de drifturi!”, dar elanul patriotic mi-a fost curmat de comentariile “specialiştilor” de lângă mine: “Nu vezi dom’le că-i înaltă, n’are stabilitate! Hai, mă, fă o piruetă!” A virat pe lângă cinema, pe pietrişul parcării, cândva sediul unor partide politice…

Din nou, pe Stratnic “îl mănâncă talpa” şi struneşte cu măiestrie herghelia de cai-putere. Moş Crăciun comentează: “Costi Stratnic nu se potoleşte, iată-l din nou cu al său Renault Clio!”

Lui Adrian Grigore, moldovenii de lângă mine i-au dat verdictul: “Nu are curaj!” A luat-o pe lângă cinematograf, pe pietrişul din parcare.

Când a pornit Paul Andronic, cei de lângă mine, care asistau poate la primul spectacol de acest fel, au exclamat: “A luat foc, uite că a luat foc!” S-au speriat degeaba, Paul şi-a continuat cursa cu bolidul lui tunat…

“PUI FOTBALISTU’ LA RALIU…”

Florentin PetreO apariţie inedită: Florentin Petre, fostul fotbalist de la Dinamo.

Cu o evoluţie “cuminte”, aproape timidă, a reuşit non-performanţa de a se opri la mijlocul drumului şi a alimentat limba ascuţită a “tovarăşilor mei întru privit”: “Uite, bă, o-mpinge! Pui fotbalistu’ la raliu”, iar când a reuşit să demareze din nou: “Stai că s-a enervat acu’!”

Gheorghe Horia nu a riscat, iar observatorii de lângă mine au izbucnit: “Ia uite, băăă, ăsta nici n-are cască!”

PATRIOTISM AUTO ANULAT ŞI DRIFTURI DE MARE CLASĂ

Din nou “Logan”-ul lui Năstase a fost taxat: “Ia uite, a luat-o pe mirişte (miriştea era parcarea de la cinema). Deci, care o fost cel mai prost?” şi tot el şi-a dat răspunsul: “Loganu’ ”

Drift-uri de clasă au oferit Dan Gîrtofan şi Vali Porcişteanu, evoluţiile lor fiind magnifice şi la limita facil realizabilă doar de marii campioni, cu siguranţă volanului, a acceleraţiei şi frânei şi cu nervii de oţel suedez…

“Domnişoarelor, doamnelor şi domnilor, nu vi se pare că piloţii ăştia gonesc prea tare? O să-i “prindă” radaru’!” s-a întrebat inutil şi cu falsa grijă părintească, proprie unui moderator cum e Moş Crăciun…

Costi Stratnic se desfăşoară cum poate mai bine, aş zice ca peştele în apă, (mi-ar fi convenit ca un schior la Sinaia, dar zăpada se lăsă aşteptată).

IMAGINEA BUNĂ MERITĂ RISCUL?

În timpul evoluţiei lui Stratnic, o fotografă – că altfel nu pot să-i zic – surprinde un clişeu – de publicat în tabloid – cu unul care fotografia lângă semnul “Zonă interzisă spectatorilor”. Un jandarm vigilent observă, iar când încearcă să-l îndepărteze şi îi arătă legitimaţia “media”, îl lasă în pace.

Asta a fost nimic pe lângă un temerar postat “în gura parcului” şi care urmărea să “prindă” imagini cât mai aproape de roata bolidului de curse, fugărind maşina jur-împrejurul cauciucurilor cărora le dădea ocol pilotul, cu drift-uri strânse…

Numai Dumnezeu a ocrotit pe unii imprudenţi care s-au expus – inutil şi inconştient – la unele aventuri de câteva secunde care puteau nărui munca organizatorilor. Îmi vine în minte, de pildă, poliţistul care vroia să ia din traseu nu ştiu ce obiect care, după părerea lui, era pericol pentru pilot, iar Dan Gîrtofan urca dinspre cinema…

Organizarea a fost bună şi am scăpat teferi, cu toţii, din această aventură automobilistică.

COPII MARI JUCÂNDU-SE CU MAŞINUŢE

Moş Crăciun pigmentează cu glumiţe evoluţia maşinii strunite de Stratnic: “După cum aleargă nebuna asta mică (“Renault Clio” – N.R.), credeţi că are la zi I.T.P.-ul?”

Şi tot Moş Crăciun: “Piloţii ăştia sunt nişte copii mari. Copiilor, dacă le iei o maşinuţă, sunt în stare să se joace la disperare.”

Aşa este! Disting în comportamentul piloţilor o plăcere nebună şi un risc calculat, o îngemănare de responsabilitate şi joacă, o întrecere şi o solidaritate, proprie marilor campioni.

UN TAXI NUMIT DAN GÎRTOFAN

La un moment dat, unii din apropiaţii piloţilor au simţit nevoia “să facă o tură”. Unul dintre aceştia a fost Rareş Dumitrescu, campionul mondial la sabie. A luat loc în dreapta lui Dan Gîrtofan şi iată-l copilot de curse.

E o experienţă unică, iar după ce a scăpat teafăr din temerara acţiune, Rareş Dumitrescu a împărtăşit pentru cei aflaţi de faţă: “Mi-a plăcut foarte mult. Se vede că e un profesionist şi n-am avut deloc emoţii. Oricând m-aş mai da, poate zile întregi cu el.”

Dan, la rândul lui, a exclamat: “De puţine ori ai ocazia să ai un campion mondial în dreapta.”

Rareş a continuat: “Chiar mă gândeam că sunt multe similitudini între sporturile noastre. Trebuie să fii permanent concentrat, trebuie să ai viteză de reacţie.” Nu exclude să “recidiveze”, poate se va urca în curând într-o maşină de curse.

Iar Dan Gîrtofan a conchis, pigmentând discuţia cu secretul de a-şi spori performanţa: “Pe probă, dacă mi-ar fi copilot, m-ar împunge cu sabia aia şi aş merge mai repede”…

LA 4 S-A “SPART GAŞCA”

Tragem linie: un eveniment super, toată lumea mulţumită, nici un incident, ce poate fi mai mulţumitor? Am mai bifat o reuşită.

Pompierii au făcut stânga-mprejur, răsuflând uşuraţi.

Irinel şi-a luat platforma. Poate se va ivi vreunul care să-i ceară ajutorul…

Ambulanţa a fost la post, nimeni nu a avut nevoie de îngrijire, e bine.

Tipul cocoţat pe platformă cu artificii din faţa Poştei a isprăvit munca, mai e o oră şi trebuie să le aprindă…

În timp ce Florentin Petre nu mai prididea să dea autografe pe postere – nu numai dinamoviştilor, au fost şi stelişti, şi rapidişti – maşina Jandarmeriei se îndrepta către sediu, iar şoferul nu s-a putut abţine să “dea un claxon” admirativ când a trecut pe lângă cele două fete cu picioarele “până-n gât” de la “Dunlop” care au împărţit de zor steguleţe galbene…

PRETEXT PENTRU UN EXERCIŢIU DE ADMIRAŢIE

Odată încheiată prima parte a spectacolului, mai aveam o oră la dispoziţie până la ora 5 din seară – căci la cinci deja e seară – când, ca în fiecare an, se declanşează iluminatul festiv, care ţine până la sfarşitul sărbătorilor de iarnă, înveşmântând Sinaia într-o mantie de lumină albă şi albastră.

Trebuia să fac, musai, câteva cumpărături esenţiale. Am pornit “în jos”, către “Internaţional”. Mă petreceam cu grupuri-grupuri, tineri şi bătrâni care se duceau către “Rond”, acolo unde urma să se întâmple evenimentul anunţat.

Femei gureşe, bărbaţi ascultători, fetiţe exuberante şi băieţi ştrengari umpleau trotuarul, plecaseră cu o oră înainte, ca să nu scape debutul aventurii de lumină. Căci parcă era Învierea, aşa se mişca şuvoiul de oameni.

Mi-am umplut două sacoşe şi am pornit către “kilometrul zero al iernii”, acolo unde va trona bradul de Crăciun iluminat, înconjurat de cerbi şi îngeri de lumină.

Am intrat în şuvoiul de oameni care se grăbeau către rond. Mergeam în urma sinaienilor, aceşti oameni de munte calzi şi îngăduitori unii cu alţii. Un bătrân solitar, o văduvă care şi-a pierdut recent perechea, un soţ mai scund decât consoarta care şchiopăta – şontâc-şontâc – de beteşugurile bătrâneţii, două fete oacheşe în jurul unei perechi – oare vor să intre în graţiile băiatului chipeş sau e o prietenie sinceră?

Sunt sinăienii de fiecare zi, buni – rareori răi – dar mereu prezenţi la întâmplările de suflet ale oraşului NOSTRU.

Mă întâlnesc cu nişte amici şi voi fi nevoit să port plasele grele pe tot timpul desfăşurării ceremoniei, căci dacă mai merg acasă, voi pierde începutul…

“PRIMARUL APRINDE LUMINILE”, THE SHOW MUST GO ON

Corul Bisericii Sf. IliePe măsură ce mă apropiam, răsuna Ştefan Hruşcă în tot centrul Sinăii – ce poate fi mai emoţionant decât un colind autentic dintr-un glas inconfundabil şi dumnezeiesc?

Zeci de oameni, poate sute, de vârste diferite sau incerte – mai ales partea femeiască – mame cu copii în braţe, tineri sărutându-se, bătrâni ţinându-se de mână…

Brusc, corul bisericii “Sfântul Ilie Tesviteanul” a făcut să răsune colinde, iar mulţimea ţine isonul.

E înălţător să cânţi colinde, te străbate fiorul sărbătorilor de iarnă, nepereche.

Vlad OpreaÎmpreună cu primarul, toată suflarea adunată la “Rond” a numărat descrescător secundele până la aprinderea artificiilor.

Iar la “zero”, s-au aprins minunatele artificii şi au izbucnit zeci de steluţe şi panglici de lumină care au colorat cerul Sinăii.

Foc de artificiiA urmat deschiderea iluminatului festiv, “aprinde luminile”, spectacolul care va da grandoare oraşului şi orice turist va fi minunat de ghirlandele de Crăciun şi de bradul de la “Rond”.

Cei prezenţi nu au aşteptat o a doua invitaţie la vin fiert, covrigi şi mere, iar o asemenea întâlnire la bradul de Crăciun nu se putea finaliza mai plăcut decât în aromă de mere, scorţişoară şi colinde.

A lipsit cel mai drag personaj de iarnă: zăpada…

“GALA CAMPIONILOR” CAMPIONII SUNTEM NOI

Premiere Gala Campionilor 2011Pe când sinaienii încă mai petreceau în rondul din centrul oraşului, continuând discuţii interminabile la un pahar de vin aburind, la Centrul Internaţional de Conferinţe Casino se desfăşura primirea, cu câte o cupă de şampanie, a campionilor la automobilism, cei pe care i-am admirat la raliu şi viteză în coastă pe “Furnica” şi în centrul oraşului, sâmbătă.

Cei mai buni piloţi de raliu din ţară au fost premiaţi.

Este al treilea an consecutiv în care oraşul nostru este gazda evenimentului, care marchează sfârşitul sezonului competiţional la automobilism.

Nu mi-e greu să îmi declar campionii mai aproape de sufletul meu de sinăian.

Sunteţi şi voi, SINĂIENII, suntem NOI, pentru toate zilele petrecute împreună, cu veşnicul şi mereu proaspătul:

“Bună ziua!

Bună ziua, Sinaia!”

  • Turneu de colinde Ştefan Hruşcă (Video)

    Ştefan Hruşcă porneşte pe 1 decembrie într-un turneu de colinde în mai multe localităţi di…
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

TNI anunta calendarul evenimentelor imobiliare

Odata cu relaxarea masurilor de restrictie, suntem tot mai aproape de revenirea la normali…