Home Breaking News Stiri interne Reality Check – Tu creezi realitatea din jurul tau

Reality Check – Tu creezi realitatea din jurul tau

6 min read
0
0
236

Printre putinele emisiuni TV pe care le urmaresc este si “Through the Wormhole with Morgan Freeman” de pe Discovery Scinece. Intr-unul dintre ultimele episoade era vorba despre perceptia realitatii. Nu vreau sa dezbat aici aspectele din fizica sau mecanica cuantica ori “string theory”‘, ci vorbesc despre perceptia realitatii fiecaruia dintre noi.

Din perspectiva stiintifica, ne supunem cu totii unor principii si forte fizice demonstrate si agreate de mai multe grupuri de cercetatori britanici sau americani. :)

Tot din perspectiva stiintifica insa,  in episodul mentionat mai sus s-a vorbit despre un fenomen interesant din punct de vedere logic: realitatea din jurul meu devine realitate doar in momentul in care o constat/constientizez.

Maestrii Zen sunt intr-o stare de echilibru si o armonie de invidiat, fiindca nu accepta sa fie afectati de anumite ‘realitati’ care pentru ei nu exista.

Ok, insa o sa-mi spui ca guvernul, preturile, taxele prea mari sunt realitati ce nu pot fi ignorate, iar eu sunt nebun daca sugerez ca asta ar trebui sa faci. Facand o paralela cu paragraful anterior, iti spun ca acestea constituie o realitate numai daca o accepti si vrei sa te afecteze.

In ultimele 6 luni am intalnit multi oameni extrem de valorosi din punct de vedere profesional, cu rezultate si experienta remarcabile. Din diverse motive, acestia sunt in situatia de a-si cauta un nou loc de munca. In acelasi context economic, politic, legislativ, ei se impart in doua categorii. Cei din prima categorie sunt deprimati, nauciti, nu inteleg ce li se intampla, blesteama angajatorii, recruterii, guvernul, etc. Cei din a doua categorie intreprind actiuni menite sa conduca la generarea de valoare adaugata pentru ei.

Intr-o postare anterioara mentionam efectul Pygmalion si cum ne influenteaza viata. Daca suntem constienti cat de mult ne pot afecta niste simple cuvinte ale unor necunoscuti, astfel incat sa ne schimbe comportamentul, de ce nu putem aplica o metoda similara pentru a hotari singuri care e realitatea din jurul nostru?

Desigur ca putem, iar in medicina se foloseste cu succes metoda Placebo. Pacientii sunt tratati uneori cu pastile despre care ei sunt convinsi ca le fac bine si le amelioreaza substantial starea de sanatate, iar acest lucru chiar se intampla. Cu toate astea, ei au inghitit uneori simple dropsuri de zahar. Cum reusesc ei sa modifice ‘realitatea’ bolii de care sufera, in conditiile in care aceasta a fost constatata de catre medici?

Revenind la reprezentantii din a doua categorie mentionata mai sus, acesti oameni aleg sa constate o alta realitate fata de prima categorie, desi la un moment dat sunt in aceeasi situatie – raman fara job. In aceeasi societate, in aceeasi piata a fortei de munca, platind aceleasi taxe, rate, avand responsabilitati similare, acestia aleg sa faca lucrurile diferit.

Ce fac ei diferit? In primul rand, privesc inainte si isi concentreaza atentia pe atingerea unor obiective concrete si masurabile. In plus, intreprind actiuni concrete intr-un mod consecvent si perseverent. Studiaza, merg la cursuri pentru a acumula informatii noi, se recalifica, schimba industria, se intalnesc cu recruteri, fac networking, isi extind reteaua de contacte. Fac, fac, fac.

Daca stai si constati la nesfarsit ce nedreptate ti s-a intamplat, nu ai cum sa obtii ceva pozitiv pentru tine. Oglinda retrovizoare este foarte mica si se foloseste foarte rar, parbrizul e foarte mare si iti ofera o perspectiva larga.

Gandeste-te asa: inainte sa zboare primul avion, toata lumea era de acord ca orice aparat mai greu ca aerul e imposibil sa zboare, era o realitate. Acum realitatea e diferita. Pana de curand, viteza luminii era cea mai mare viteza acceptata de catre toti oamenii de stiinta. Acum, au ‘aparut’ niste particule rebele, pe nume Neutrino, care se pare ca depasesc viteza luminii.

Care e realitatea TA?

SURSA: http://trandafirescu.net

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…