Home Breaking News Stiri Brasov Rezultate modeste, încredere multă pentru „tricolori” spor­turilor de iarnă

Rezultate modeste, încredere multă pentru „tricolori” spor­turilor de iarnă

8 min read
0
0
265

Schiorii români au lăsat în urmă J.O. de tineret, sperând să facă o figură frumoasă la FOTE, anul viitor

La finalul săptămânii trecute, la Fundata, a avut loc Cupa Dinamo la biatlon, competiţie de la care au lipsit sportivii din lotul naţional, care au participat la o etapă din Cupa Mondială. În proba de sprint a senioarelor (7.5 km) a triumfat Mihaela Purdea (CSAMB Predeal), urmată de Dana Plotogea (Dinamo) şi Gabriela Leancă (CSAMB Predeal). La seniori (10 km) s-a impus Vasile Şneaga, al doilea a fost Cornel Puchianu, locul al treilea fiind ocupat de Cristian Moşoiu (toţi de la CSAMB Predeal). Podiumurile au fost identice şi în ziua a doua, când au avut loc cursele de pursuit, 10 km feminin şi 12,5 km masculin. Sprintul junioarelor a fost câştigat de Alexandra Grigoroşcuţă (CSS Vatra Dornei), urmată de Diana Salman (CSS Dinamo Râşnov) şi de Orszolya Tofalvi (CS Miercurea Ciuc). Cele trei au fost cele mai bune şi la pursuit, ordinea fiind Salman, Grigoroşcuţă, Tofalvi. La juniori, în proba de pursuit s-a impus Denis Şerban (CSAMB Predeal), al doilea a fost Cătălin Pârţu (CSS Fundata), „bronzul” revenindu-i lui Marian Dănilă (CS Cheile Grădiştei). Tot aceşti sportivi au urcat pe podium şi la pursuit, în ordinea: Dănilă, Şerban, Pârţu.

Deşi reprezentanţii noştri au avut comportări mediocre la Jocurile Olim­pice ale tineretului, care s-au organizat la Innsbruck, în Austria, secretarul ge­neral al Federaţiei Române de Schi Biatlon, Puiu Gaşpar, nu este îngri­jorat, crezând în continuare că viitorul spor­turilor de iarnă poate fi unul fru­mos pentru „tricolori”. 

„A fost o participare mult sub aşteptările noastre. Cei ce ne-au re­pre­zentat nu au decât o singură scuză, aceea că mulţi dintre rivali au fost cu un an mai mari. Am vrut să-i trimitem mai repede într-o astfel de competiţie pentru a se acomoda cu tot ce se întâmplă la acest nivel. Din păcate, nici cei de la care aveam pretenţii nu au fost la un nivel O.K., toţi au fost slabi. Singurul care a avut o prestaţie cât de cât bună a fost fondistul Pripici, dar a fost ghi­nionist. La sprint, el a condus în pri­­mii 800 de metri, dar apoi rivalii l-au aruncat efectiv de pe traseu. Foarte slabi au fost biatloniştii, atât fetele, cât şi băieţii. Totuşi, poate au prins măcar curaj, vom vedea după participarea la Campionatele Mon­diale de juniori. Vârsta, faptul că nu au avut concursuri în picioare şi lip­sa de experienţă, toate au contat enorm. Este un semnal de alarmă, dar putem vedea şi câteva aspecte po­zitive. La această vârstă sunt oscilaţii mari în evoluţii, într-o zi poţi fi cel mai bun, iar după 24 de ore să ai o prestaţie care să dezamăgească. După 18 ani se poate face o analiză exactă şi corectă a capacităţii unui sportiv. Nu avem de ce să dăm sanc­ţiuni, dar vom face o analiză a re­zul­tatelor obţinute la Innsbruck. Cred că acest eveniment a fost unul care i-a ajutat pe copii. A fost or­ga­nizat ca la carte, nici nu se putea altfel în Austria. Au văzut aprin­derea flă­cării olimpice, au vorbit cu sportivi de top din «Ţara Valsului», atmos­­fera de acolo i-a marcat în sens pozitiv. Mulţi dintre ei au fost acolo pentru a se pregăti în vederea par­ticipării la Festivalul Olimpic al Tineretului European, care va avea loc la Braşov peste un an. Atunci chiar trebuie să avem rezultate”, a co­mentat Puiu Gaşpar.

FOTE, peste Olimpiada de tineret

În altă ordine de idei, Puiu Gaşpar a vorbit depre organizarea de la Innsbruck, comparând Jocurile Olim­pi­ce ale tineretului cu FOTE 2013: „Organizarea a fost impecabilă. Am rămas impresionat de voluntari, au fost foarte mulţi, de ordinul miilor, şi au ştiut exact ce aveau de făcut. Sper că şi noi vom reuşi, deşi cred că vor fi ceva probleme la acest capitol, deoarece în România nu există cul­tura voluntariatului. Altfel, cred că FOTE va fi o competiţie mai puter­ni­­că decât aceasta. La Innsbruck toate ţările au avut voie să înscrie maximum doi competitori, la Bra­­şov vor avea dreptul la patru spor­tivi la fiecare întrecere, aşadar va­loarea va fi mai mare”.

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Brasov

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Proiectate de austrieci: 10 km de pârtii la Râşnov, telegondolă şi lac de acumulare

Ieri a fost prezentat master planul de peste 36 milioane de euro pentru dezvoltarea staţiu…