Home Rezultatele proiectului “Acces la viata publica”

Rezultatele proiectului “Acces la viata publica”

14 min read
0
0
529

Asociaţia Pro Democraţia Club Braşov, în parteneriat cu Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov, a derulat  în perioada noiembrie 2009 – noiembrie 2010 proiectul „Acces la viaţa publică” finanţat de Guvernele Islandei, Principatul Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al SEE. Bugetul proiectului a fost de 28316 euro, iar 25416 euro provin de la finanţator.

Scopul proiectului „Acces la viaţa publică” este de a creşte gradul de implicare a administratorilor şi preşedintilor de asociaţii de proprietari în rezolvarea problemelor asociaţiilor în raport cu administraţia locală.

Obiective:

1. Creşterea capacităţii de rezolvare a problemelor asociaţiilor de proprietari în raport cu administraţia publică prin instruirea unui număr de 100 de administratori şi/sau preşedinţi de asociaţii de proprietari

2. Asistarea cetăţenilor/grupurilor de interes în rezolvarea unei probleme importante pentru 10 asociaţii de proprietari din municipiul Braşov.

Cele mai importante realizări ale proiectului au fost:

§         Instruirea a 100 de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din Municipiul Braşov

 

Sesiunea de instruire din cadrul proiectului a fost organizată în 5 serii la Casa Baiulescu din Braşov, în perioadele:

10-11 mai 2010; 1-2 iulie 2010; 29-30 iunie 2010; 5-6 iulie 2010; 20-21 iulie 2010

La seminarii au participat 100 de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din Braşov, administratori sau preşedinţi reprezentând aproximativ 200 asociaţii. Aceste sesiuni de instruire au fost organizate în mod interactiv.

Totodată, foarte mulţi participanţi au dezvoltat aprecierea lor:http://lh5.ggpht.com/_1fk34j8W6WU/TNxVI-1Rb0I/AAAAAAAACCc/Zzr7ho67y_w/s640/Acces%20la%20via%C5%A3a%20public%C4%83.png

„Instruirea s-a făcut la standarde înalte, a răspuns întrebărilor şi situaţiilor cu care ne confruntăm.”M.D.
„Mă găsesc în situaţia să recunosc pentru prima oară că se mai gândeşte cineva la un domeniu de activitate care prezintă interes foarte rar. Felicitări!”R.A.
„Echipa Pro Democraţia care a ţinut aceste cursuri a avut o comportare admirabilă faţă de cursanţi. Aceste întâlniri de instruire sunt binevenite.” C.C.
„A fost foarte bine organizat, s-au atins probleme importante. Materialul de curs ne va ajuta pe viitor, iar informatiile oferite ne vor fi de asemena de ajutor”M.R.

„M-a impresionat pregatirea profesională şi felul cum ne-au fost expuse problemele. Totul a fost foarte util.”G.M.
http://lh5.ggpht.com/_1fk34j8W6WU/TNxVJET8DRI/AAAAAAAACCg/qywTweCqVHs/s640/Acces%20la%20via%C5%A3a%20public%C4%83%20%281%29.png§         Asistenţă în implementarea planurilor de acţiune pentru rezolvarea a 10 probleme prioritare ale asociaţiilor selectate

Aceasta a  constat în:

–          planificarea activităţilor de organizare a dezbaterilor sau activităţilor de consultare a membrilor asociaţiei în ceea ce priveşte prioritizarea nevoilor;

–          facilitarea/ moderarea, de către echipa de proiect, a dezbaterilor;

–          consultanţă pentru organizarea activităţii prevazute a se realiza conform planului de acţiune şi deciziei adunării generale a asociaţiei de proprietari;

–          oferire de pliante informative;

–          sprijin în implementarea planului de actiune.

Astfel, APD Braşov şi APC Braşov au oferit  asistenţă tehnică asociaţiilor de proprietari care au realizat planuri de acţiune la seminariile organizate în cadrul proiectului.

Modul de selecţie al planurilor a avut în vedere distribuţia pe cartiere, originalitatea proiectului, impactul, resursele alocate, gradul de implicare al reprezentantului etc.

Două dintre proiecte au grupat o serie de asociaţii cu proiecte similare, stabilindu-se 2 grupuri de lucru:

1) grup de lucru pentru obţinerea cărţii tehnice de imobil şi

2) grupul de lucru pentru recuperarea datoriilor către asociaţii.http://lh3.ggpht.com/_1fk34j8W6WU/TNxVJBCG3QI/AAAAAAAACCk/RjzgY5pzkCo/s512/Acces%20la%20via%C5%A3a%20public%C4%83%20%282%29.png

  1. recuperarea cărţii tehnice a imobilului

Asociaţia “5 AB18” (cartierul Gării)

Asociaţii implicate cu aceeaşi temă: “Berzei 7 ABC”, „Independenţei”, „121 Cerna”, „Gării 14”, „Tâmpei”, “Uranus – Jupiter”, “Asociaţia 95” şi „Condomenială 3”

Foarte mulţi dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari care au participat la sesiunile de instruire organizate în cadrul proiectului au afirmat că nu deţin cartea tehnică a construcţiei. În urma derulării acestui plan, Asociaţia Pro Democraţia a identificat o listă cu cărţi tehnice ale construcţiilor aflate în arhivele RIAL Braşov.

Pentru a veni în sprijinul rezolvării acestei probleme sesizate de administratori şi preşedinţi de asociaţii de proprietari, Asociaţia Pro Democraţia Club Braşov a elaborat un ghid pentru recuperarea cărţilor tehnice a construcţiei. Acesta a fost distribuit asociaţiilor de proprietari braşovene în 100 de exemplare.

  1. Recuperarea datoriilor de la restanţieri

Asociaţia “121 Cerna”

În acest proiect s-au arătat interesate o serie de asociaţii care au realizat proiecte similare.

Asociaţii Partenere: „Independenţa”, „Venus 2”, „Jepilor 2”, „Prietenia” , „Gării 14”

Deoarece problemele erau complexe,  s-a propus realizarea unui “Ghid privind recuperarea restanţelor în cadrul asociaţiilor de proprietari” care să rămână un instrument util şi pe viitor.

De asemenea, Asociaţia Pro Democraţia Club Braşov a asistat demersurile pentru rezolvarea unor probleme întâlnite la asociaţiile de proprietari braşovene, precum:

– Dezbatere pentru realizarea unui loc de joacă la “Venus 2” (Automotoarelor – Craiter);

– Solicitare amenajare parcare pe Strada 15 Noiembrie nr. 77 (Centrul Civic – Blumăna);

– Decolmatare canalizare din intersecţia Str. Zizin cu Str. I.L. Caragiale (Asociaţia „Zizin 30-33 C”);

– Asistarea procedurii pentru reabilitarea instalaţiei de canalizare din subsolul blocului pe strada Mierlei (Asociaţia “Berzei 22” );

– Organizarea unei adunări generale pentru informare cu privire la noile prevederi legale legate de salarizarea personalului asociaţiei şi recuperarea datoriilor în asociaţie (Tractorul), Asociaţia “Prietenia”;

– Conştientizarea locatarilor cu privire la pericolul modificărilor neautorizate din apartamente (Asociaţia  “Aluniş”);

– Respectarea legislaţiei privind  cartea de imobil (Florilor), obţinerea cărţilor de imobil pentru Asociaţia “nr. 152” ;http://lh6.ggpht.com/_1fk34j8W6WU/TNxVJT0EsVI/AAAAAAAACCs/XO04BqVqpxg/Acces%20la%20via%C5%A3a%20public%C4%83%20%284%29.png

Poliţia nu a mai tipărit cărţi de imobil din 1990, deoarece nu sunt bani la buget. Au găsit o carte veche, dar nu e îndeajuns şi nici nu este întocmită conform noii legislaţii.

– Consiliere privind încheierea unui contract pentru reabilitarea unui imobil – Braşovul Vechi “Dealul Cetăţii 115”.

Au mai primit sprijin privind:

  1. problema căminului de acces spre reţeaua de canalizare din str. Lamâiţei – Florilor – “Asociaţia  152” ;
  2. Intabularea imobilului din Fundătura Hărmanului – Triaj – Asociaţia „Tineret 2000”;

c. semnalarea deteriorării spaţiilor de parcaj din strada Zizin nr. 30 – Asociaţia “Zizin 30-33”;

d. problema gurilor de canalizare astupate de pe strada Uranus – Astra – Asociaţia „Uranus-Jupiter”.

În urma derulării activităţilor proiectului “Acces la viaţa publică”, Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov, partener în cadrul proiectului, a semnat un contract de voluntariat cu unul dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari pentru a furniza consiliere de specialitate pentru asociaţiile de proprietari în cadrul departamentului pe care aceasta îl deţine, Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni Braşov. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din municipiul Braşov pot solicita consiliere pe bază de programare în cadrul BCC Braşov în zilele de vineri, de la orele 16.00 la orele 17.00.

Pe viitor, Asociaţia Pro Democraţia Club Braşov doreşte să sprijine asociaţiile de proprietari braşovene pentru înfiinţarea Asociaţiei profesionale a administratorilor de imobile.

Pentru realizările din cadrul proiectului “Acces la viaţa publică”, Asociaţia Pro Democraţia Club Braşov şi Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov doresc să mulţumească reprezentanţilor:

–          Inspectoratului Teritorial în Construcţii Braşov,

–          RIAL SRL şi

–          Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov.

Materialele elaborate în cadrul proiectului se regăsesc pe pagina www.bccbrasov.ro fiind considerate modele de bună practică. Ele pot fi utilizate şi multiplicate de către alte asociaţii de proprietari din municipiul Braşov şi din ţară.

SURSA: http://www.stiribrasov.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…