Home Romania Juna – Inainte, impreuna!

Romania Juna – Inainte, impreuna!

11 min read
0
0
409

Un eveniment  de prestigiu organizat  de

Liga Studenţilor Români din Străinătate

Dragoş PREDA

România Jună este cel mai important eveniment care reuneşte studenţii şi absolvenţii români din ţară şi din străinătate, organizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), împreună cu asociaţiile studenţeşti din România şi cu sprijinul Băncii Naţionale a României (BNR).

Scopul evenimentului este de a defini direcţiile principale de dezvoltare ale României pe termen lung (2010-2030), din perspectiva tinerilor români educaţi la cel mai înalt nivel. Este primul efort major al generaţiei noastre de a-şi asuma construcţia propriului viitor. Totodată, evenimentul marchează 140 de ani de la Marea Serbare de la Putna şi de la Primul Congres al Studenţilor Români de Pretutindeni, evenimente de o importanţă majoră în definirea şi consolidarea Statului Român modern.

*

Permiteţi-mi să va aduc la cunostinta aspecte legate de evenimentul organizat de LSRS, sub înaltul patronaj al Băncii Naţionale a României (BNR) şi al domnului Academician Prof. Univ. Dr. Mugur Isărescu, în perioada 12-14 august 2011, în Bucureşti:

Forumul România Jună este conceput ca o oportunitate pentru tinerii experţi de vârf ai României de a defini un program de dezvoltare pe termen mediu pentru ţara noastră. Forumul va include dezbateri, discursuri şi propuneri în cadrul unor grupuri de discuţii, reunind cei mai buni studenţi şi absolvenţi români din ţară şi din străinătate, precum şi specialişti români consacraţi.

În cadrul acestui Forum vor fi constituite 11 grupuri de expertiză (http://www.romania-juna.eu/participare/forum) a câte 10-15 tineri experţi pe diverse domenii vitale pentru România: Economie, Energie şi Mediu, Tehnologie şi Antreprenoriat, Democraţie şi Justiţie, Relaţii Internaţionale şi Securitate Naţională, Sănătate, Solidaritate Socială, Educaţie, Cultură, Transporturi şi Infrastructură, şi Identitate Naţională.

Aceste grupuri se vor întâlni timp de două zile şi vor dezbate şi contura o strategie de dezvoltare a României pe următorii 20 de ani. „Documentele” produse în urma acestor dezbateri vor fi publicate şi mediatizate la nivel naţional.

Dragoş PREDA

LSRS

http://www.lsrs.ro/

e-mail: dragos.preda2@gmail.com
***

CINE SUNTEM NOI?

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) este o organizaţie ne-guvernamentală, cu personalitate juridică, conform deciziei Nr.3430 din 23-12-2008 a Tribunalului Sector 2, Bucureşti. Proiectul LSRS a început înca din ianuarie 2008, pornind de la constatarea unei realitati simple şi evidente: cresterea rapida a numarului de studenţi şi absolvenţi români ai universitatilor din străinătate.

Odată ajunşi pe alte meleaguri, mulţi dintre studenţii români pierd legatura cu ţara, mai ales dacă nu au acces la asociaţii studenţeşti româneşti care activează în zona lor. LSRS reprezintă primul şi singurul for care se adresează tuturor studenţilor şi absolventilor români ai universitatilor din străinătate.

LSRS recunoaşte nevoia acută de reprezentare şi organizare a acestei comunităţi importante care adună în rândurile sale mulţi dintre românii cu un nivel înalt de capital uman şi social. LSRS îsi propune să redirecţioneze aceste resurse importante către România, contribuind în mod activ şi decisiv la progresul ţării noastre.

De asemenea, LSRS îşi propune să ofere cea mai completă şi eficientă consultanţă academică tinerilor români care doresc sa-si continue studiile în străinătate. Prin facilitarea legaturilor cu cei care deja au plecat şi au avut succes, precum şi prin distribuirea unor ample materiale informative, organizaţia noastră este mai mult decât o punte între România şi lumea academică de peste hotare. LSRS este primul popas al oricarui tânăr român interesat să continue studiile sale în afara României.
Nu în ultimul rând, LSRS ofera celor care deja au plecat, oportunitatea unor interacţiuni directe şi simple. Relaţii, oportunitati de angajare, burse, programe academice – LSRS adună toate aceste informaţii de la membri săi, punând bazele unor retele extinse de networking bazat pe într-ajutorare şi consolidarea identităţii comunităţii studenţilor şi absolventilor români din străinătate.

Misiunea LSR

Misiunea Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) se regăseşte în preambulul la Statutul LSRS. Ea reprezintă crezul fundamental al membrilor LSRS şi trasează în linii mari obiectivele şi căile de acţiune ale LSRS:

„NOI, studenţii români din străinătate,

Conştientizând creşterea migraţiei tinerilor români către universităţi din întreaga lume, urmare directă a globalizării accelerate şi a deficienţelor cronice ale sistemului educaţional românesc,

Promovând identitatea şi valoarea grupului de studenţi români din străinătate, ce întruneşte numeroase exemple de excelenţă, seriozitate şi caracter, şi se află în contact direct cu civilizaţia occidentală,

Sprijinind potenţialul studenţilor români din străinătate de a contribui la progresul politic, economic, cultural, şi etic-moral al României,

Urmând exemplul reprezentanţilor generaţiei paşoptiste, ce au fost educaţi la cele mai înalte şcoli străine şi apoi au jucat un rol decisiv în crearea statului român, şi recunoscând nevoia acută de organizare, întregire, şi promovare a comunităţii de studenţi români din străinătate, pentru folosul membrilor ei şi al României,

Ne asociem în Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi, în cadrul acestei organizaţii neguvernamentale,

Ne angajăm să acţionăm pe două direcţii principale, complementare:

Să recunoaştem efortul şi meritele tinerilor români care doresc să dobândeasca o educaţie la nivel înalt în străinătate, să facilităm înscrierea lor la instituţiile de profil, şi să contribuim la acomodarea lor într-un mediu nou;

Să susţinem întoarcerea acasă a absolvenţilor români din străinătate şi implicarea lor în procesul de dezvoltare a României.”

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum au evoluat modalitățile de încălzire a locuinței. Avantajele aduse de inovațiile tehnologice

Viața pe care o trăim noi este una destul de simplă și confortabilă, raportată la alte per…