Home România mea: „Cu bune şi rele”

România mea: „Cu bune şi rele”

6 min read
0
0
193

Florentina FRUNZĂ

ELEVĂ CLASA A XI-A.

PARTICIPANTĂ LA CONCURSUL

DE ESEURI „ROMÂNIA MEA” –

PNL VASLUI 2011

Aşa cum e ea cu bune şi rele, România este ţara în care m-am născut şi în care vreau să trăiesc până la sfârşitul zilelor mele… pentru că România este o ţară frumoasă, iar eu sunt mândră că sunt româncă.

România este o ţară pe care natura a înzestrat-o cu locuri absolute superbe: munţi, câmpii, dealuri, ape şi păduri, cu un potenţial turistic imens, dar care nu este pus în valoare de nimeni, deoarece liderii ţări sunt mai preocupaţi de propria imagine decât de imaginea ţării. Această indiferenţă a lăsat ţara în urmă din mai multe puncte de vedere.

E drept că România nu e o ţară prea dezvoltată din punct de vedere economic – mulţi se plâng de lipsa banilor, însă fiecare se descurcă şi nu moare de foame, iar drumurile deteriorate sunt pline de maşini luxoase. Desigur că are şi multe lucruri de care sunt  mândră: locuri frumoase şi un trecut plin de legende şi personalităţi, Dracula fiind renumit în lume pentru cruzimea sa, Mihai Eminescu, pentru genialitatea sa, Mircea Eliade pentru spiritul său enciclopedic şi lista poate continua la nesfârşit pentru că am oferit lumii oameni valoroşi cam în toate domeniile: Constantin Brâncuşi, Nicolae Grigorescu, Emil Racoviţa, George Enescu, Traian Vuia şi alţii, precum Nadia Comăneci despre care, nu numai românii dar şi americanii, îşi aduc aminte cu plăcere ori de câte ori au ocazia…

Portul şi tradiţile româneşti sunt minunate, iar oamenii sunt cu suflet mare, veseli, muncitori, credincioşi, ospitalieri, ambiţioşi şi inteligenţi. E drept că pădure fără uscături nu există aşa că mai sunt şi alţii care au plecat din ţară şi au făcut România de râs furând, violând şi cerşind, dar asta nu înseamnă că toţi românii sunt la fel. Sunt ţări care consideră că România este o ţară a rromilor, criticându-ne, fără să ţină cont că şi ei sunt oameni şi că nu trebuie criticaţi ci ajutaţi, sprijiniţi pentru a evolua.

Dacă aş putea să fac ceva pentru ţara mea, în primul rând, aş valorifica toate resursele de care dispunem, pentru că Dumnezeu a fost generos cu noi şi a pus pe acest pământ sfânt de toate. Aş încerca să dezvolt turismul care ar putea aduce un beneficiu major României. În al doilea rând, aş încerca să le fac viaţa mai uşoară celor de la ţară pentru că ei sunt temelia ţării şi, nu în ultimul rând, să încerc să schimb mentalitatea celor care cred că dacă o persoană dintr-o comunitate a greşit, toţi vor comite aceleaşi greşeli. Niciodată nu trebuie să generalizăm şi să tragem concluzii pripite despre o colectivitate doar pentru că o singură persoană este lipsită de educaţie sau moralitate.

Îmi iubesc ţara aşa cum este. Oamenii învaţă din greşeli, iar noi, tinerii, vom face la fel: vom învăţa şi ne vom corecta greşelile pentru ca această ţară, România, să aibă un viitor luminos şi să fie percepută altfel de către străini.

Florentina FRUNZĂ

Grupul Şcolar Industrial „Ion Mincu” – Vaslui

15 Mai 2011

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…