Home România mea: „O lecţie de patriotism”

România mea: „O lecţie de patriotism”

12 min read
0
0
513

Marian Cătălin GRIGORE

ELEV CLASA A XI-A.

PARTICIPANT LA CONCURSUL

DE ESEURI „ROMÂNIA MEA” –

PNL VASLUI 2011

La rostirea acestor cuvinte, toată fiinţa omului ar trebui să tresară. Bunicul meu spunea că atunci cand auzea aceste două vorbe, instinctiv, mâna dreaptă o înalta în dreptul inimii, iar în gând fredona imnul. Astăzi, pentru noi, ar fi ceva ieşit din comun.

Patriotismul e dat de mult uitării, mai există poate într-o şcoală învechită dintr-un sat uitat de lume, acolo unde „contaminarea” încă nu  a ajuns. Nu a fost ideea cuiva anume, nu a vrut nimeni ca noi să uităm sau să omitem acest mic dar important detaliu. De cele mai multe ori, patriotismul este asociat cu perioada comunistă, atunci când în fiecare dimineaţă se cânta imnul în şcoală. Mă bucur, deoarece până în clasa a III-a, am cântat şi eu „Desteapta-te romane” la şcoală, şi nu eram în anul 1981 ci în 2002. Pe atunci nu ştiam eu mare lucru, cum de altfel nu ştiu bine nici acum. Încerc doar să înţeleg de ce societatea ne îndeamnă, mai bine zis ne influenţează, să ne dispreţuim ţara. Ca dovadă, data de 1 Decembrie li se pare românilor ziua potrivită în care să-şi manifesteze nemulţumirile în faţa conducerii.Cu ce folos? Doar pentru a demonstra încă o data cât de lipsiţi de respect suntem faţă de sărbătorile şi însemnele ţării. Dacă mă gândesc mai bine, nu „dispreţul” este cuvantul potrivit ci mai degrabă ignoranţa!

Oamenii au aşteptări foarte mari de la ţara lor. Un şomer doreşte un loc de muncă, o simplă funcţionară, doreşte o vacanţă alături de familie, departe de România dacă s-ar putea, iar un copil probabil vrea să fie închis într-un magazin de jucării. Dar oare suntem în măsură să cerem ceva acestei ţări căreia nu-i oferim nimic în schimb? Un simplu gând, un simplu sentiment de respect ar fi de ajuns. Dimpotrivă, noi o exploatăm, o poluăm, o tratăm cu indiferentă, o ignorăm. Atunci când vizităm o ţara străină, adesea ne este ruşine de poporul nostru, de ţara noastră. Când vedem un român pe stradă, întoarcem capul, traversăm pe partea cealaltă, facem orice pentru a-l evita. Poate nu este vina noastră, iar această reacţie „alergică” la români să fie doar din simplu orgoliu. Am putea face abstracţie de aceşti indivizi care ne fac de ruşine naţia şi care ne fac să întoarcem privirea… Să ne gândim la valorile reale din ţara noastră; domnitori, oameni de ştiinţă sau sportivi, care cu toţii au purtat numele României foarte departe. Atunci când li s-a recunoscut un merit sau li s-au acordat medaliile de aur, au înălţat cu mândrie drapelul românesc. Bineînţeles că atunci şi noi am fost mândri, poate chiar ne-a dat o lacrimă. Pentru mine, ţara mea, asta înseamnă… să mă cutremure frigul în mijlocul verii atunci când lotul naţional de gimnastică ocupă podiumul! Cu siguranţă, nu putem vedea ţara înconjurată de o aureolă şi împodobită cu mii de virtuţi umane şi politice. Trebuie să ne asumăm şi aspectele negative. După cum nici întunericul nu există în sine ci doar atunci când lipseşte lumina, şi elementele negative axista doar atunci când lipsesc elementele pozitive.

Este necesar să luăm iniţiativa fără a aştepta ca ceilalţi să o facă primii. Am trecut de vârsta care să ne scuze, acum am crescut. Pot să aleg ceea ce vreau să fac. Dacă aş avea o funcţie înaltă de exemplu, mi-aş dori să pun bazele mai multor programe în cadrul comunităţii: întreceri, sărbători, activităţi în prin care oamenii să înveţe să colaboreze, să ajute, să aprecieze, să dăruiască. Legătura dintre oameni este esenţială, o ţara se caracterizează prin oamenii ei. În cele mai multe cazuri, cei cu care ajungem să ne identificăm nu sunt cele mai bune exemple etice sau morale. Parlamentarii, persoane publice care nu promovează decât mediocritatea şi ale căror mici detalii cotidiene devin peste noapte evenimente globale! Mass-media a ajuns să promoveze si ea false valori, milionari din hârtie creponată şi „mici scandale”. Ar fi inutil să realizez o înşiruire de nume şi de exemple, pentru că nu aş face altceva decât să le promovez şi eu în această lucrare.

Nu vreau să cad în extrema cealaltă, excluzându-mă de la aceste evenimente. Nu mă pot numi un patriot înflăcărat, societatea m-a „contaminat” şi pe mine! Nu sunt o excepţie de la regulă, nu pot ieşi din tipare. Tot ceea ce am susţinut, îmi reproşez şi mie. Nu ştiu unde am pierdut valiza de acasă pe care mi-o dăduse mama şi în care îmi alesese cele mai bune învăţături. Valiza era plină de sfaturi, de îndemnuri şi de reguli scrise pe foi pătate cu cerneală. Am pierdut-o! O să o rog să îmi trimită conţinutul pe un „mail”! Credeţi că aceste tehnici ale societăţii actuale „moderne” vor putea înlocui oare foile pătate cu cerneală? Cum rămâne cu valoarea? Cu toţii avem tendinţa să înlocuim tradiţia cu elementele noi, iar valorile cu nonvalorile. Modernizarea este mai mult decât necesară, însă în alte domenii. Ceea ce avem din străbuni trebuie păstrat cu sfinţenie! Oricât de modernă va fi tehnologia, nu va putea înlocui adevăratele virtuţi transmise prin „mail” cu cele de la om la om.

Ar fi cazul să învăţam să apreciem mai mult oamenii pentru ceea ce sunt, nu să-i criticăm pentru ceea ce nu sunt. Să-i cunoastem aşa cum sunt ei, cu calităţi şi cu defecte. Sper că astfel vom ajunge să iubim oamenii, să ne iubim ţara. E posibil măcar pentru o zi să înlăturăm ignoranţa care ne defineşte şi să uităm de televizor, computer, telefon! Sunt sigur că vom supravieţui bucurându-ne de frumuseţea unei zile, înconjuraţi de familie, prieteni, o carte, o minge, o floare sau o cană cu ceai.

Dacă aş continua… aş risca să transform totul într-un şir de cuvinte pompoase şi să complic şi mai mult lucrurile. Aşa ca închei prin a spune că putem învăţa să ne iubim ţara, cunoscându-ne pe noi, pe semenii noştrii români. Este timpul să fim mai buni, schimbându-ne atitudinea faţă de noi înşine şi faţă de persoanele din jur, deoarece, în noi cei tineri stă puterea de a schimba!

Marian Cătălin GROGORE

Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” – Vaslui

15 mai 2011

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…