Home Breaking News Stiri Externe România şi “deciziile cruciale pentru evoluţia Europei”

România şi “deciziile cruciale pentru evoluţia Europei”

4 min read
0
0
159

Summit G-20 de la Cannes

“România are ancorele necesare pentru evitarea unui eventual şoc în urma situaţiei Greciei legată de euro”, a declarat, joi, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, înainte de întâlnirea dintre reprezentanţii FMI şi cei ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

‘Situaţia Greciei referitoare la moneda europeană va afecta întreaga Europă, inclusiv România, însă România are acum ancorele necesare pentru evitarea unui eventual şoc. Finalizarea bugetului, de asemenea, reprezintă o ancoră suplimentară în acest caz. Important este să ne păstrăm calmul şi să implementăm cu prudenţă măsurile agreate de Guvern’, a spus Tănăsescu, citat de Agerpres.

Referitor la decizia Greciei în privinţa renunţării la moneda europeană, oficialul FMI a adăugat că cetăţenii au dreptul să aleagă o variantă. ‘Orice ţară trebuie să îşi respecte cetăţenii. Şi ţara şi cetăţenii po

t să aleagă. Un vot pozitiv sau negativ va determina evoluţia monedei europene. Va supravieţui, va trece printr-un moment de dificultate, dar va fi puternică’, a menţionat Tănăsescu. Acesta a precizat că moneda europeană va rezista în pofida turbulenţelor de astăzi, din pieţe, cu sau fără votul Greciei. ‘Moneda europeană va supravieţui cu sau fără votul Greciei. Astăzi au fost turbulenţe în piaţă, dar tot astăzi reducerea dobânzii (de politică monetară n.r) de către Banca Centrală Europeană este un semn prin care BCE vrea să se asigure în cazul unui eventual eşec al Greciei.

Discuţiile de la Cannes ale G-20 sunt, de asemenea, cruciale pentru evoluţia Europei’, a subliniat oficialul oficialul FMI. Premierul grec, Giorgios Papandreou, a anunţat luni organizarea unui referendum în Grecia în scopul aprobării acordului încheiat săptămâna trecută la summitul Uniunii Europene /UE/ privind ştergerea unei părţi din datoria publică elenă.

Tratatul de la Lisabona nu prevede posibilitatea ca o ţară să iasă zona euro fără ca aceasta să părăseacă şi Uniunea Europeană, a precizat joi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, în contextul dezbaterilor privind o eventuală ieşire a Greciei din uniunea monetară în cazul unui eşec la referendumul privind noul plan de salvare. “Tratatul nu prevede ieşirea din zona euro fără ieşirea din Uniunea Europeană”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, în cadrul unei conferinţe de presă. “Aceasta este situaţia actuală”, a mai spus Karolina Kottova.

SURSA: http://www.gazetaromaneasca.com

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Anna-Nora ROTARU-PAPADIMITRIOU – Grecia, paşi prin istorie, călător prin timp

Se spune, ca nicăieri nu-i mai frumoasă luna plină, decât atunci când urci pe Acrοpole! De…