Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia Sinaia este „Cel mai verde oraş” (video)

Sinaia este „Cel mai verde oraş” (video)

11 min read
0
0
363

Titulatura a fost obţinută în urma proiectului „Capitala verde a României”, desfăşurat în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor. Stațiunea a fost clasată astfel, la categoria oraşe cu mai puţin de 50.000 de locuitori, ca urmare a proiectelor dezvoltate de autorităţile locale. Staţii de epurare a apelor uzate, înlocuirea canalizărilor stricate şi amenajarea spaţiilor de joacă pentru copii sunt doar câteva dintre proiectele realizate în staţiune.

Una dintre cele mai verzi zone din Sinaia este parcul Dimitrie Ghica, un loc îndrăgit de localnici şi turişti, deopotrivă, pentru frumuseţea sa.

Povestea a început acum un an, când în cadrul Festivalului „Sinaia Forever”, la standul Umbrela Verde, oraşul nostru a acceptat provocarea de a participa la competiţia naţională pentru titlul de Capitala Verde a României.

Joi, 7 martie 2012, la Palatul Parlamentului, s-a organizat Gala de premiere a Campaniei Capitala Verde a României, unde au fost anunţați câştigătorii unuia dintre cele mai mari programe de mediu din ţară.

La Gala de premiere au participat Laszlo Borbely, Ministrul Mediului şi Pădurilor, autorități locale din cele 13 oraşe înscrise în competiție şi vedete, printre care Marius Moga, Dani Oţil, Andreea Pătraşcu Ibacka, Mircea Solcanu, Florin Grozea şi Dalma.

Laszlo Borbely și Vlad OpreaVedetele invitate au fost provocate să poarte un accesoriu eco, iar cel mai inedit obiect a fost premiat pe măsură şi în unison cu evenimentul. Marius Moga, care şi-a confecționat un papion dintr-o cutie de bere, şi Dani Oțil, care a purtat o broşă dintr-un capac de bere, au primit fiecare câte 50 de copaci care vor fi plantați în oraşele lor natale, respectiv Alba Iulia şi Reşița.

Iniţiativa naţională “Capitala Verde a României”, dezvoltată de Tuborg, a luat naştere în 2010, având drept scop conştientizarea importanţei proiectelor urbane de mediu. Dacă în primul an au putut intra în competiţie doar municipii, în ediţia a doua au participat toate oraşele din ţară. Astfel, au fost create trei categorii de concurs, în funcţie de numărul de locuitori.

13 oraşe, care s-au implicat în proiecte de protecţie a mediului, au fost înscrise pentru titlul de “Capitala Verde a României”: Sinaia, Alexandria, Bistriţa, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Tulcea, Braşov, Brăila, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea şi Sectorul 2 – Bucureşti. Din juriu au făcut parte 13 persoane, printre care specialişti din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi reprezentanţi ai companiei URBB.

„Această competiţie are rolul de a arăta că ne pasă de mediu şi că suntem activi în acest sens. Este nevoie să contribuim cu toţii la protejarea mediului, iar astfel de proiecte au rolul de a ne atrage atenţia asupra acestui lucru. Vreau să mulţumesc echipei Tuborg, atât pentru acest program de elită dezvoltat la nivel naţional, cât şi pentru întreaga sa activitate în cadrul campaniei Umbrela Verde. Puteţi conta pe sprijinul nostru şi la ediţiile viitoare, pentru a crea împreună o Românie mai verde!”, a declarat Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.

Pentru Sinaia a fost o provocare, iar provocarea a fost transformată în victorie!

Titlul de “Cel mai verde oraş” din România, la categoria I, oraşe sub 50.000 de locuitori, a fost acordat oraşului Sinaia.

Celelalte oraşe ocupante ale locului 1 au fost Botoşani, la categoria oraşe sub 200.000 de locuitori şi Oradea, la categoria oraşe peste 200.000 de locuitori, cel din urmă primind titlul de “Capitală Verde a României”.

În ultimii ani proiectele dezvoltate de administraţia locală sinăiană au avut drept scop protejarea şi îmbunătăţirea mediului înconjurător.

Marius Moga și Dani Oțil - invitați la acest evenimentPrimăria Sinaia a stabilit strategii de dezvoltare urbană sustenabilă, făcând investiţii majore în transportul pe cablu, ca o alternativă eco la transportul rutier poluant, în domeniul schiabil pentru un turism ecologic, durabil, în amplasarea de panouri solare care promovează utilizarea energiei verzi, în modernizarea designului urban prin amenajarea de sensuri giratorii cu spaţii verzi, încurajând transportul cu mijloace de trasport în comun, în detrimentul autovehiculelor personale, prin acordarea de abonamente gratuite, atât elevilor, pensionarilor, cât şi altor categorii de persoane, prin reducerea consumului de energie, prin reabilitarea termică a clădirilor publice, renovarea clădirilor spitalelor, cabinetelor medicale, clădirilor instituţiilor de învăţământ, prin amenajarea gradinilor pentru spații verzi în zonele de blocuri, prin devierea transportului de persoane prin curse regulate în trafic județean și național pe varianta Sinaia și interzicerea circulației acestora în zona centrală, limitarea accesului vehiculelor cu gabarit mare în zona centrală, în cartierele de locuințe și în zonele de agrement şi totodată folosirea unui iluminat stradal şi festiv cu becuri economice etc.

Toate acestea au fost cuprinse într-un amplu proiect menit să le pună în valoare şi au contribuit la obţinerea titlului de “Cel mai verde oraş” din România. Echipa din cadrul Departamentului Monitorizare, Servicii Publice şi Ecologie Urbană, Primăria Sinaia care a lucrat la acest proiect s-a putut bucura în direct de premiul obţinut la gala de premiere şi de recunoaşterea efortului depus, la scenă deschisă, din partea Primarului Vlad Oprea.

„Sinaia, este într-adevăr un oraş verde, binecuvântat de natură cu cea mai mare suprafaţă împădurită din România, raportată la suprafaţa oraşului. Ne mândrim că acest trofeu a venit ca o confirmare a preocupării şi implicării noastre în protecţia mediului. De asemenea, mulţumesc organizaţiei Umbrela Verde pentru buna colaborare din cadrul evenimentelor desfăşurate la Sinaia. Totodată, ne dorim ca acest titlu să rămână în fiecare an la Sinaia, fapt ce ne va determina să continuăm să creştem numărul proiectelor şi acţiunilor dedicate mediului”, a declarat Vlad Oprea.

„Sunt foarte fericită şi mândră de acest proiect şi de titlul câştigat. Proiectul a fost unul foarte bun, bazat pe investiţiile realizate de Primăria Sinaia în protejarea resurselor naturale şi îmbunătăţirea mediului înconjurător. Sinaia este şi va fi un colţ de natură unic în România”, a declarat Laura Şuțu, Șef Departament Monitorizare, Servicii Publice și Ecologie Urbană, Primăria Sinaia.

 

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Incepe Targul National Imobiliar TNI – 6-8 mai 2022, Palatul Parlamentului

RECORD: Proiecte imobiliare cu valoare de peste 2 MILIARDE euro prezentate la TNI. Toti ce…