Home Spectacolul „În Piaţa Vladimir” cucereşte Germania

Spectacolul „În Piaţa Vladimir” cucereşte Germania

7 min read
0
0
365

Florin ZAHEU

Teatru „Constantin Nottarra” din Bucureşti aflat în turneu in Germania prezintă: În Piaţa Vladimir” Autor: Ludmila Razumovskaia, Interpretează: Emil Hossu şi Luminiţa Gheorghiu, Regia: Petru Hădârcă

„…când crezi că nu mai însemni nimic pe lume, că ţi se ia totul, fără să primeşti ceva în schimb, că marginea vieţii tale e o prăpastie şi singura libertate pe care o mai ai – e să te arunci în gol, gândeşte-te că cea mai elegantă soluţie ar fi totuşi… să începi, pur şi simplu, o viaţă nouă…”

Spectacolul „În Piaţa Vladimir” pus în scenă de Teatrul Nottara din Bucureşti, în regia lui Petru Hadârcă, e genul acela de poveste care conţine toate ingredientele necesare pentru a stoarce emoţii din public. Doze potrivite de lacrimi şi râs, aşadar, simplitate, şi doi actori care ştiu bine să ţină în frâu şi râsul, şi plânsul.

„În Piaţa Vladimir” se întâlnesc dupa 40 de ani, doi foşti colegi de şcoală. Amândoi copleşiţi de sărăcie şi de nefericire, îi apropie totusi amintirile unui anotimp mult mai generos, prima dragoste, valorile umane în care mai cred.. El e un „fost” mare actor, iar ea o fostă colegă de-a lui de şcoală, în adolescenţă puţin îndrăgostită de el. Îşi istorisesc micile drame care le-au traversat vieţile şi hotărăsc pe nesimţite să-şi unească…. nefericirile. Se căsătoresc…!?, încercând să ia totul de la început…!?, …consumând ultima iluzie şi ultima şansă de a da sens unor destine blocate la capăt de linie..!?

Trăită la Moscova, Bucureşti sau oriunde în Europa, drama cuplului se dovedeşte că ar putea fi identică. „Acolo şi aici”, aceeaşi criză economică, financiară, morală, de generaţie, de vârstă – …vârsta  unei (alte) generatii de sacrificiu. Regizorul şi actorii reuşesc să construiască pe scenă, într-un laborator virtual, imaginea unor vieţi alienate într-o lume decadentă, vulgară şi crudă, un spectacol universal valabil, în care omul contemporan se regăseşte în multe dintre întrebările sale fără răspuns.

Discursul actorilor este impecabil şi cine a văzut-o pe Luminiţa Gheorghiu în urmă cu câţiva ani în rolul deja celebru din filmul „Moartea domnului Lăzărescu” – o va redescoperi la fel în spectacolul teatrului Nottara. O delicateţe amestecată cu un firesc cotidian, umor, tristeţe şi adevăr în fiecare gest. Emil Hossu joacă şi el aceeaşi carte a adevărului şi a firescului, jonglând cu patetismul şi redescoperind în mijlocul tristeţilor şi al neputinţelor spre care l-a dus viaţa, plăcerea de a flirta şi de a iubi.

Doi oameni striviţi de propriile destine, transformaţi în fiinţe aproape asexuate de viaţă şi de societate şi care se redescoperă bărbat şi femeie. Redescoperă plăcerea de a dărui şi de a visa împreună. E o plăcere – acea plăcere de nereprimat cu care vizionezi, iar şi iar filmul „Gară pentru doi”, cu care asculţi valsul lui Şostakovici, pe care de altfel se şi înfiripă primul – dar se şi destramă ultimul lor sărut.

– e o plăcere, aşadar, să vezi în scenă doi mari actori, fără măşti, aproape fără regie, într-un spectacol de teatru construit, evident, din destinele publicului. Un spectacol compact, cu o scenografie sugestivă, bun de jucat, la nevoie, spune regizorul, şi pe aripa unui avion.

Vă aşteptăm,… după cum urmează:

München – vineri 20 Mai, ora 19.30

Gasteig (Blak-Box) – Rosenheimer Straße 5, 81667 München

http://www.gasteig.de

Intrarea: 20€

Stuttgart  – sâmbătă 21 Mai – ora 18:00

Stuttgart, Turn- und Versammlungshalle Stuttgart-Ost – Schönbühlstraße 90, 70188 Stuttgart

http://www.forum-gerrum-stuttgart.de

Intrarea: 20€ / 15€

Frankfurt am Main – Duminica, 22 Mai, ora 19.00,

Internationales Theater, Hanauer Landstr. 7 (Zoopassage),  60314 Frankfurt am Main

http://www.gasteig.de

Intrarea: 24€ / 20€

Cu prietenie,

Florin ZAHEU

Hohentwielstr.128, 70199 Stuttgart

Tel.: 0049(0)711-6493605

Fax.: 0049(0)711-1206642

Mobil: 0049(0)1577- 9078470

E-Mail: zaheu@aol.com

1. Vorsitzender / Presedinte 1

Deutsch-Rumänisches Forum Stuttgart e.V.

(Forumul German-Roman Stuttgart)

http://www.forum-gerrum-stuttgart.de

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…