×

Tabăra „Archeus” – eveniment care scoate Ocolişul din anonimat

Tabăra „Archeus” – eveniment care scoate Ocolişul din anonimat

397-213x320 Tabăra „Archeus” – eveniment care scoate Ocolişul din anonimatAnca GOJA

În perioada 16-22 iulie, Ocolişul, modestul sat din apropierea Băii Mari, a fost cuprins de efervescenţă culturală. Ca în fiecare lună iulie din ultimii şase ani, aici s-a desfăşurat, în organizarea Fundaţiei Culturale Archeus, Tabăra Naţională de Literatură şi Arte Plastice „Archeus”.

Evenimentul a început, conform tradiţiei, cu o slujbă de pomenire a scriitorilor şi artiştilor trecuţi la cele veşnice, oficiată la troiţa de lângă Casa Marchiş. A urmat, la Hanul Ocoliş, lansarea revistei „Archeus”, care cuprinde, prezentate într-o manieră elegantă, texte create şi fotografii realizate în tabăra din vara trecută. La cele două evenimente au luat parte nume importante ale culturii române: scriitorii Ioan Groşan şi Ion Mureşan, artistul plastic Mircea Roman, regizorul Copel Moscu, dar şi Vasile Timiş, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, de loc din Borşa. Bineînţeles, scriitorii şi artiştii prezenţi în tabără au fost mult mai mulţi, unii dintre ei înscriind tabăra în calendarul personal al fiecărei veri.

„Am venit aici cu un mesaj din partea Ministerului Culturii de apreciere şi de felicitare pentru ceea ce faceţi dvs aici, în zona creaţiei, şi mai mult decât atât, pentru felul în care vă asumaţi anumite tradiţii, obiceiuri, cutume care se pot constitui într-o formă de exemplu de bună practică”, a declarat Vasile Timiş. „Întrunirea de aici este şi o formă de respect faţă de creatorii Maramureşului şi ai României. Poate în vremurile de grea încercare prin care trece România nu întotdeauna suntem aplecaţi asupra problematicii creativităţi. Dar o naţie merge înainte prin cultură, prin cercetare şi după zona de creativitate înfloreşte, sigur, şi spaţiul economic”, a mai spus el. Vasile Timiş a arătat că îl apreciază pe dr. Ioan Marchiş, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, preşedintele Fundaţiei Culturale Archeus şi gazda taberei, pentru felul în care adună laolaltă oameni din mai multe sfere culturale, încearcă să realizeze o colaborare între instituţiile culturale şi să convingă administraţia judeţeană şi locală că trebuie să susţină cultura. La acest din urmă aspect, însă, se pare că e greu să ieşi învingător: Consiliul Judeţean Maramureş a alocat anul acesta jumătate din fondurile cu care a finanţat tabăra de anul trecut, respectiv 5.000 lei. Chiar şi aşa, încă din prima zi a taberei participanţii s-au apucat de lucru, dar le-a rămas timp şi pentru a căuta, deocamdată fără succes, celebrul crocodil despre care presa a scris că ar vieţui în râul Lăpuş.

***

Fără de E-uri, cel puţin, avem literatură!

După o săptămână în care participanţii au produs exclusiv literatură şi lucrări de artă plastică recomandate pentru sănătatea minţii şi a sufletului, iată că cea de-a VI-a ediţie a Taberei Naţionale de Literatură şi Arte plastice „Archeus”, cu tema „Literatura fără E-uri”, s-a încheiat. Ultima zi a fost una foarte plină, la orele amiezii Fundaţia Culturală Archeus şi Academia OJT organizând o multiplă lansare de carte. Este vorba despre „Stigmatizarea conştiinţei” de Ioan Ţiplea, despre care scriitorul Vasile Dragomir spunea că are capitolele constituite sub forma unor povestiri ale căror personaje sunt Descartes, Kant, Hegel şi alţi filosofi. O carte didactică, aşadar, după cum remarca Horia Sabo, dar una plăcută la citit.

Cel de-al doilea volum lansat a fost „Privirea de promoroacă” de Dragomir Ignat, care, după cum observa Ştefan Cozma, analizează condiţia umană în diferite ipostaze. S-a lansat, de asemenea, cartea Flaviei Coposu-Bălescu, intitulată „Amintiri povestite, amintiri trăite”, apărută la Editura Dacia XXI, o carte care, după cum spunea Ioan Călăuz, este un document istoric. Sora lui Corneliu Coposu dezvăluie o lume care azi nu mai există, o lume al cărei fundament îl constituie morala creştină şi sentimentul naţional. În fine, criticul literar Virginia Paraschiv a prezentat un eseu despre  volumul dr. Ioan Marchiş, „Simbolica artelor non-verbale”. În acelaşi context, rectorul Academiei OJT, colonelul Mihai Cozma, a acordat câte o diplomă de membru scriitoarei americane de origine română Ella Vereş şi celei care a făcut posibilă prezenţa acesteia în Baia Mare, Cristina Sabo.

Seara, a venit rîndul plasticienilor

La Hanul Ocoliş, dr. Ioan Marchiş, secondat de secretarul de stat Vasile Timiş, a vernisat expoziţia cu lucrările de pictură şi sculptură realizate pe parcursul taberei. Marchiş a vorbit despre filosofia negrului la generaţia tânără, despre fundamentarea vieţii pe moarte, despre generaţia care postulează întunericul ca mod de a fi. Marele premiu Archeus pentru artă plastică i-a rrevenit tânărului Paul Robaş, dar toţi artiştii  prezenţi au primit premii “personalizate”. La fel s-a întâmplat şi în cazul scriitorilor, ale căror premii au fost de-a dreptul amuzante.

Marele premiu Archeus pentru literatură i-a fost oferit lui Nicolae Scheianu, pentru poemul „Potopul”, care va fi publicat în frumoasa colecţie Archeus. De asemenea, au primit premii cei care au muncit la organizarea taberei. Seara s-a încheiat… dimineaţa, după ce petrecăreţii au cântat şi au dansat pe muzica folkistului Vasile Mardare, a Grupului Iza şi a lui Florin Pop. De acum, nu ne rămâne decât să aşteptăm ediţia de anul viitor, până la care vom îngâna versurile imnului compus de Lucian Perţa: „Când vara intră-n Ocoliş/ Şi câinii latră-a tabără/ Artiştii toţi vin tiptiliş/ Iar dom’ Marchiş îi apără.// Că zilnic, ca un tată bun/ I-adună-n cap de masă/ Şi pân’ la capăt nu-i niciun/ Artist să n-aib-o şansă.// Şi toţi îi mulţumim cântând/ Din daltă, pix şi toacă/ Rugându-l s-aibă nobil gând/ Lunar asta să facă//”. Refren: „La Ocoliş poeţii vin/ Întoarcere-n natură/ Fără de E-uri cel puţin/ Avem literatură!”.

Anca GOJA

Ocoliş, Maramureş

27 iulie 2011

Partajează acest conținut:

Eu sunt principalul “vinovat” pentru existenta acestei publicații electronice, pretențios numita “Revista”, care își consuma existenta acum în mediul virtual. Sunt un simplu blogger, fără veleități de jurnalist sau studii de specialitate în acest domeniu, fiind economist la baza și manager în activitatea profesionala. Aceasta revista este pentru mine, în primul rand, un hobby, un rezultatul al unei munci zilnice susținută cu mare pasiune și dragoste de tot ce tot ce înseamna frumos în viata (caractere, fapte, locuri), veștile bune și gândirea pozitiva în special, din simpla dorința de a COMUNICA și de a fi mai aproape de OAMENI.

Publică comentariul

You May Have Missed