Home Breaking News Stiri Externe Top 10 – Cele mai bizare si mai mici clădiri din lume

Top 10 – Cele mai bizare si mai mici clădiri din lume

20 min read
0
1
1,013

Într-o lume a clădirilor de oţel şi sticlă, puţinele construcţii care sparg tiparele devin celebre. De asemenea, clădirile acestea îi fac faimoşi pe arhitecţii şi designerii care îi exprimă individualitatea. IMOPEDIA.ro prezintă câteva dintre clădirile excentrice faimoase în întreaga lume.  

Top 10 – Cele mai mici locuinţe din lume

10 Muzeul Guggenheim10. Muzeul Guggenheim- Bilbao, Spania

Niciun clasament nu poate fi alcătuit fără ca arhitectul Frank Gehry să nu fie prezent. Clădirea este de-a lungul râului Nervion, iar liniile sale rotunde, tipice lui Gehry, sunt gândite pentru a proiecta lumina. Muzeul, deschis publicului în 1997, expune opere ale unor artişti spanioli şi internaţionali. Dar designul neobişnuit al clădirii este cel care l-a transformat într-o atracţie turistică. În onoarea statutului de port al oraşului Bilbao, arhitectul a proiectat o clădire care să se asemene cu o navă. Construcţia este acoperită cu sticlă şi panouri de titan, pentru a da impresia unor solzi de peşte.

9 Teatrul si Muzeul Dali9. Muzeul Dali – Figueras, Spania

Un alt muzeu spaniol de artă, ce găzduieşte cea mai mare colecţie din lume a operelor lui Salvador Dali. Figueras este locul naşterii lui Dali, iar artistul a dorit să reconstruiască vechiul teatru aflat în ruine din cauza bombardamentelor din timpul Războiului Civil Spaniol. Muzeul a fost inaugurat în 1974 şi a tot fost extins până în anii ’80. Dali a supravegheat personal lucrările, designul potrivindu-se ca o mănuşă cu picturile şi sculpturile sale excentrice. Cripta artistului este la subsolul muzeului.

8 Turning the Place Over8. Turning the Place Over – Liverpool, Marea Britanie

O clădire abandonată a fost transformată într-un îndrăzneţ proiect artistic, pentru momentul în care Liverpool a fost Oraşul European al Culturii. Artistul britanic Richard Wilson a creat ceea ce presa britanică a numit „cea mai uimitoare operă artistică publică din Marea Britanie”: în zidul clădirii este o secţiune de forma unui oval, cu un diametru de 8 metri, care se roteşte pe un pivot, dezvăluind  astfel interiorul clădirii.

 

7 Casa din copac7. Casa-Ciupercă din Copac – Cincinnati, Ohio, SUA

Clădire cu un aer al altei lumi, Casa-Ciupercă din Copac pare desprinsă dintr-o carte ilustrată pentru copii. Nici nu pare a fi construită, ci pare a fi „crescută” din pământ. Acest efect a fost obţinut de către fostul profesor de arhitectură şi design interior din cadrul Universităţii din Cincinnati, Terry Brown. Acesta a reuşit ducă la capăt acest proiect cu ajutorul studenţilor săi, aceasta fiind tema lor de absolvire. Clădirea este amplasată în Parcul Hyde, iar în anul 2006, pe piața imobiliară locală, ciudata clădire se regăsea la vânzare.

6 Muzeul Ripley6. Clădirea Ripley – Branson, Missouri, SUA

Muzeul Branson aparţine unui lanţ de muzee cu opere bizare, deţinute de compania Ripley. Clădirea a fost ridicată pentru a comemora un cutremur devastator, de peste 8 grade pe scara Richter, ce a avut loc în 1812 în Missouri. Fisura clădirii dă iluzia că aceasta ar fi supravieţuit unui seism puternic. Clădirea Ripley din Orlando este astfel proiectată încât pare că se scufundă în pământ.

5 Cladirea Robot5. Clădirea Robot – Bangkok, Tailanda

Construcţia cu design robotic, ce poartă semnătura arhitectului Sumet Jumsai, găzduieşte sediul central al United Overseas Bank, deși inițial trebuia să fie pentru Banca Asiei. Amplasată în districtul de afaceri Sathorn, clădirea a fost finisată în 1986, când designul contemporan era la mare modă. Prin designul său, arhitectul a dorit să facă o declarație cu privire la modul de afaceri din segmentul bancar, unde totul este extrem de modern și computerizat. Robotul prietenos cu ochi aprinși pe post de ferestre este printre ultimele exemple din Bangkok de clădiri construite în stilul arhitectural modernist, reacție cu împotriva stilului neoclasic sau high-tech postmodern.

 

 

4 Sagrada Familia4. Sagrada Familia – Barcelona, Spania

Mulţi turişti merg la Barcelona numai pentru a vedea operele de artă ale lui Antonio Gaudi. Arhitectului catalan nu i-au plăcut deloc liniile drepte şi le-a evitat de câte ori a reuşit. Cel mai ambiţios proiect al său, Catedrala Romano-Catolică Sagrada Familia, nu este încă dus la capăt. Gaudi a lucrat aici din 1882 şi până la moartea sa, în 1926, ultimii 15 ani din viaţa sa fiind dedicaţi exclusiv acestui proiect. Actualmente, sursele de finanţare ale catedralei sunt donaţiile private şi încasările proprii – bugetul încasat în anul 2009 se apropia de 20 milioane euro. Turnurile Sagrada Familia sunt cea mai descriptivă imagine a Barcelonei, deşi par de poveste. Alte opere celebre ale lui Gaudi sunt Casa Mila sau Parcul Guell, din Barcelona.

 

3 Cladirea Cos3. Clădirea-Coş – Newark, Ohio, SUA

Nu sunt prea mulţi oameni în lume care să aibă biroul într-o imitaţie a unui coş de răchită. Aici este sediul central al companiei Longaberger, producător de coşuri pentru picnicuri. Fondatorul, Dave Longaberger, şi-a dorit ca toate clădirile de birouri ale companiei să aibă această formă, dar după ce a murit, dorinţa nu i-a fost respectată de către fiicele sale. Cu toate acestea, replica de şapte etaje a unui produs al companiei nu este singurul coş din zonă. Fondatorul a inspirat şi Coşul-Măr din Frazeysburg, o casă ca un coş de picnic din Dresden şi Coşul de Paşte din Lorain.

2 Casa Incovoiata2. Clădirea Încovoiată – Sopot, Polonia

Pentru a proiecta această clădire spectaculoasă, compania de arhitectură Szotynscy Zaleski s-a inspirat din ilustraţiile cărţilor cu basme şi din designul arhitectului Antonio Gaudi. Impresia de acoperiş din ardezie este dat de şindrila verde-albastră emailată, care arată ca nişte solzi de balaur. Interiorul este convenţional, găzduind magazine, cafenele şi baruri.

 

1 Casa Dansatoare1. Casa care Dansează – Praga, Cehia

Turişti din întreaga lume vin pentru a se bucura de frumuseţea Pragăi, de bisericuţele şi clădirile istorice la tot pasul, astfel că sunt surprinşi să găsească această minune contemporană. Clădirea găzduieşte compania de asigurări Nationale-Nederlanden şi a fost proiectată de Vlado Milunic şi Frank Gehry. Construcţia a avut loc între 1992 şi 1996 şi chiar a fost aprobată de preşedintele ceh Vaclav Havel. Acoperişul este ocupat de un restaurant francez, oferind o panoramă deosebită. O altă poreclă a clădirii este Casa Beată.

Top 10 – Cele mai mici locuinţe din lume

Reducerea costurilor, de la facturile la energie şi până la materialele de construcţie, se poate face cel mai bine prin micşorarea suprafeţei locuite. Sigur că nu este uşor să renunţăm la luxul spaţiului, dar iată şi partea plină a paharului: mai puţină bătaie de cap în ceea ce priveşte curăţenia şi mai mult timp petrecut în aer liber. IMOPEDIA.ro prezintă în continuare cele mai mici locuinţe din lume.

Single Hauz10. Single Hauz

Designul acestei locuinţe este de ultimă oră, inspirat de aspectul panourilor de pe marginea drumului. Un cămin de genul acesta poate fi construit oriunde, inclusiv pe apă. Conform creatorilor polonezi Front Architects, casa este perfectă pentru burlacul contemporan, independent, cu orizonturi largi, care realizează că trebuie să se gândească şi la mediul înconjurător.


Casa Tiny Texas9. Casa Tiny Texas

Nu totul este supradimensionat în Texas. Tiny Texas Houses, cu sediul în Luling, Texas, este o companie care „îmbină viitorul cu trecutul” prin ceea ce construieşte. Fiecare căsuţă este construită din materiale reciclate, despre care constructorul spune că va rezista pentru tot restul vieţii proprietarului, ba şi pentru următoarele generaţii. Compania doreşte să atragă atenţia asupra resurselor planetei, care sunt pe cale de a se termina, promovând case eco-friendly.

Nano Casa8. Nano Casa

Creată pentru a ajuta la rezolvarea crizei mondiale a locuinţelor, această casă de 25 mp este proiectată pentru a adăposti o familie de patru persoane. Casele Nano Living System sunt izolate termic şi au un sistem care captează energia solară, economisind astfel energie. Camerele se pot schimba în aşa fel încât proprietarul îşi poate aranja spaţiul după bunul plac.


Mini-Căminul Twelve Cubed7. Mini-Căminul Twelve Cubed

Conform arhitecţilor Twelve Cubed, aceste căsuţe conţin în dotare maşină de spălat vase, cuptor modern, dar şi cu microunde, toaletă şi baie, precum şi lumină naturală din plin. Deşi designul este atrăgător, scopul acestei case este de a încuraja oamenii să trăiască în armonie cu mediul înconjurător.

 

Cea mai mică locuinţă din Anglia6. Cea mai mică locuinţă din Anglia

Cunoscută şi sub numele de Casa Quay, cea mai mică locuinţă din Marea Britanie este construită în Conwy, Wales şi reprezintă o adevărată atracţie turistică. Renumele i se trage de la dimensiunile extrem de reduse, cu laturile de numai 3 pe 1,8 metri. Amuzamentul constă în faptul că până în anul 1900, aici locuia un pescar înalt de 1,90 metri. Este greu de crezut că rămânea îndeajuns de mult spaţiu pentru a fi utilată cu obicte de un minim confort, precum un pat, o chiuvetă sau un aragaz.

 

Rulota Eco Bike5. Rulota Eco Bike

Iniţial, Paul Elkins a conceput această rulotă pentru biciclete, pentru a lua parte la Festivalul Burnig Man. Este loc pentru o singură persoană, neavând toaletă. În schimb, este dotată cu o turbină de vânt, cuptor cu alimentare solară şi sistem de încălzire.

 

Casa Rollit4. Casa Rollit

Această casă a fost proiectată de studenţii de la Universitatea Karlsruhe, din Germania, şi este concepută pentru a încorpora mai multe facilităţi în acelaşi spaţiu. Proprietarul poate schimba structura casei mergând prin centrul ei, pentru a o roti, întocmai ca un şoricel pe o roată. Cu puţin sport zilnic, unitatea poate fi transformată, dezvăluind un pat, fotoliu, masă, duş, toaletă sau chiuvetă de bucătărie, toate în acelaşi spaţiu redus.


Cea mai mică locuinţă din Toronto3. Cea mai mică locuinţă din Toronto

Împachetată între casele vecine, cu dimensiuni normale, acest cămin în miniatură nu are cea mai mică suprafaţă din lume, ci doar din Toronto, Canada. Cu un spaţiu util de doar 29 mp, locuinţa a atras foarte mult interes, de când a fost recent lansată pe piaţă.

 

Casele Micro Compact2. Casele Micro Compact

Deşi măscoară doar 2,6 metri cubi, Casele Micro Compact reuşesc cumva să fie îndeajuns utilate, cu o cameră cu două paturi duble, baie, hol, bucătărie, sufragerie unde pot lua masa patru-cinci persoane, precum şi tehnologie de ultimă generaţie pentru divertisment. Adică îndeajuns pentru a-l face pe proprietar să nu mai iasă din casă!

 

Locuinţele Tumbleweed1. Locuinţele Tumbleweed

Jay Shafer,  de la Tumbleweed Tiny House Company, locuieşte încă din 1997 în case mai mici decât majoritatea debaralelor din locuinţele normale. Deşi extrem de reduse ca şi suprafaţă, aceste cămine intime reuşesc să fie dotate cu tot ce este necesar: dormitor, baie (cu duş şi toaletă), sufragerie şi chiar şi un birou. Unele modele includ şi terasă, astfel încât proprietarul să se poată bucura de statul la curte.

SURSA: http://media.imopedia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Anna-Nora ROTARU-PAPADIMITRIOU – Grecia, paşi prin istorie, călător prin timp

Se spune, ca nicăieri nu-i mai frumoasă luna plină, decât atunci când urci pe Acrοpole! De…