Home Turneul „Pianul calator” a debutat cu un ropot de apauze

Turneul „Pianul calator” a debutat cu un ropot de apauze

17 min read
0
0
303

Primele doua recitaluri, care au avut loc vineri, 1 aprilie, la Sibiu, si duminica, 3 aprilie, la Brasov, au fost apreciate de public si rasplatite cu minute intregi de aplauze. Spectatorii, unii veniti special din alte orase pentru a-l asculta, s-au putut bucura de un program integral Liszt, sustinut de pianistul Horia Mihail

„Am avut mari emotii. La un moment dat, in timp ce cantam, am fost aproape coplesit de gandul ca in urma cu mai bine de 150 de ani, in aceeasi sala, actuala sala Reduta, Maestrul caruia ii dedicam acest turneu – Franz Liszt – facea ca muzica iesind din mainile lui sa cucereasca ascultatorii unui burg transilvan deja obisnuit cu sunetele muzicienilor profesionisti” a declarat Horia Mihail dupa cel de-al doilea recital.

„Pianul calator” continua cu recitalul de la Academia de Muzica din Cluj-Napoca din data de 4 aprilie.

Turneul pianistului Horia Mihail – solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio -cuprinde  recitaluri in 12 orase din Romania si marcheaza implinirea a 200 de ani de la nasterea lui Franz Liszt.
Urmand exemplul compozitorul maghiar care, intre  anii 1846 si 1847, sustinea concerte in tarile romane pe un pian Erard ce-l insotea peste tot, in 5 din cele 12 orase in care pianistul Horia Mihail va sustine recitaluri, va avea alaturi un pian calator. Primele 7 concerte ale turneului vor anunta cea de a doua parte a proiectului, cea a pianului itinerant.

Pianul va calatori alaturi de pianistul Horia Mihail in orase care nu dispun la aceasta data de un instrument performant pentru concerte: Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbraveni si Medias.
La sfarsitul turneului, in data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Medias, unde va fi predat autoritatilor locale in cadrul unei ceremonii urmata de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat  in folosinta comunitatii locale a orasului Medias de catre Societatea Romana de Radiodifuziune.

Turneul „Pianul calator – pe urmele lui Franz Liszt” nu este o actiune singulara, el urmeaza sa fie reluat si in anii ce urmeaza. …„Este un proiect care are sustinerea Radio Romania pentru cel putin 3 editii asa ca va fi si „Pianul Calator II”  si cu siguranta  „Pianul Calator III in 2013. Este o experienta noua, turnee am facut, recitaluri solo am facut, concerte solo am facut, foarte multe, insa un astfel de turneu este o premiera pentru mine, categoric exista un alt gen de emotie”, declara Horia Mihail.

Urmatoarele recitaluri din cadrul turneului vor avea loc la Baia Mare pe 7 aprilie, Targu Mures – 10 aprilie, Iasi – 12 aprilie, Bucuresti – 15 aprilie, Hunedoara – 17 aprilie, Deva – 18 aprilie, Alba Iulia – 19 aprilie, Dumbraveni – 20 aprilie si Medias – 21 aprilie.

SURSA: http://www.amosnews.ro

Pianul călător / Miercuri, 6 Aprilie 2011

Turneul ”Pianul călător -pe urmele lui Franz Liszt ”gata de start!

www.pianulcalator.ro

Numeroşi jurnalişti, oameni de cultură şi iubitori ai muzicii clasice, au fost prezenţi miercuri, 30 martie, de la ora 17.30, la sediul Artmark şi Art Society (Palatul Cesianu – Bucureşti) pentru a le spune ”drum bun” şi a le ura succes lui Horia Mihail şi pianului călător, care pornesc la drum.

Prezent la lansare, Preşedintele Director General al Radio România, Andras Istvan Demeter a vorbit despre importanţa proiectului dar, fidel limbajului teatral, a definit şi distribuţia: “Rolurile principale în această ecuaţie aparţin unor extraordinari artişti care au, pe lângă talent si har, şi iniţiative fezabile, simple, nu imposibil de susţinut. O iniţiativă prin care se poate demonstra că, atunci când există valoare şi talent, atunci nu există obstacole care să împiedice acest talent să circule.(…) Acest prioect vine să dovedească faptul că, indiferent ce s-ar întampla din punct de vedere politic, social, la începutul mileniului trei cultura, arta, în cazul nostru arta interpretativă se poate afla într-o continuă mişcare”.

Ce a determinat organizatorii şi pianistul să creadă potrivit ca, în anul 2011, să plece prin ţară cu pianul după ei ? ”Ideea de a valorifica într-un mod cât mai semnificativ şi mai vizibil acele piane din generaţiile mai vechi ale Radiodifuziunii care, chiar recondiţionate, nu mai pot fi introduse în circuitul de concerte cu înregistrare şi transmisiune radio”, a explicat Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef Radio România Cultural şi director artistic Orchestrele şi Corurile Radio, referindu-se la felul cum s-a născut ideea acestui turneu, adăugând apoi că, împreună cu Horia Mihail, s-a lasat convinsă “de povestea atât de interesantă a lui Franz Liszt, al cărui bicentenar este sărbătorit în 2011 şi care în urmă cu mai bine de un secol şi jumătate făcea un turneu în România cu un pian adus din vestul Europei, pian care călătorea împreună cu el.”

Înainte de a susţine un scurt recital, bineînţeles cu muzică de Liszt, spre încântarea celor prezenţi, Horia Mihail a mărturisit ce l-a determinat să accepte această provocare: ”A fost dorinţa mea de-a face un pas înainte pe scenă, adică să prezint din nou şi lucrări solo. În ultimele turnee pe care le-am susţinut împreună cu colegii mei Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma am remarcat că infrastructura pianistică lasă mult de dorit în majoritatea marilor oraşe din România. Efectiv nu aveam pe ce să cânt. Am cântat pe instrumente insalubre, vechi. Atunci am venit cu această idee de a găsi un pian pe care să-l recondiţionam şi să-l punem la dispoziţia unei comunităţ .’

Turneul pianistului Horia Mihail – solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio -cuprinde recitaluri în 12 oraşe din România şi marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt.

Urmând exemplul compozitorul maghiar care între anii 1846 şi 1847 susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot, în 5 din cele 12 orase în care pianistul Horia Mihail va susţine recitaluri, va avea alături un pian călător. Primele 7 concerte ale turneului vor anunţa cea de a doua parte a proiectului, cea a pianului itinerant.

Pianul va călători alături de pianistul Horia Mihail în oraşe care nu dispun la această dată de un instrument performant pentru concerte: Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbrăveni şi Mediaş.

Primul recital al turneului va avea loc la Sala Thalia din Sibiu, vineri,1 aprilie, iar recitalul care marchează plecarea unui pian de concert spre destinaţia finală, Mediaş, va avea loc în capitală, la Sala Radio, pe 15 aprilie. Biletele pentru acest concert pot fi achiziţionate prin www.eventim.ro sau la casa de bilete a Sălii radio.

La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii, urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune.

Mediaşul este un oraş important din judeţul Sibiu, cu un centru istoric de o frumuseţe aparte. Alegerea acestuia ca beneficiar al acţiunii noastre se datoreaza în primul rând faptului că în Mediaş există foarte mulţi iubitori de artă, un număr impresionant de melomani. La ultimul concert al formaţiei Romanian Piano Trio în cadrul turneului MusicON (organizat tot de Asociaţia Culturală Accendo) au participat peste 600 de spectatori.

Turneul din acest an nu este o acţiune singulară. Este în intenţia noastră să reuşim să dotăm cât mai multe săli de concert cu instrumente performante. “Este un proiect care are susţinerea Radio România pentru cel puţin 3 ediţii aşa că va fi şi “Pianul Călător II” şi cu siguranţă “Pianul Călător III în 2013. Este o experienţă nouă, turnee am făcut, recitaluri solo am făcut, concerte solo am făcut , foarte multe, însă un astfel de turneu este o premieră pentru mine, categoric există un alt gen de emoţie.”, declară Horia Mihail.

Programul turneului va cuprinde în exclusivitate muzică scrisă de Franz Liszt, iar oraşele prin care va trece sunt Sibiu – 1 aprilie, Braşov – 3 aprilie, Cluj-Napoca – 4 aprilie, Baia Mare – 7 aprilie, Târgu Mureş – 10 aprilie, Iaşi – 12 aprilie, Bucureşti – 15 aprilie, Hunedoara – 17 aprilie, Deva – 18 aprilie, Alba Iulia – 19 aprilie, Dumbrăveni – 20 aprilie, Mediaş – 21 aprilie.

Organizatori : Radio România Cultural şi Accendo

Partener oficial : Porsche Romania

Sponsori : Romgaz, JTI, BCR, Denmark Design

Coproducător : TVR Cultural

Parteneri : Radio România Regional, Noeland şi Orchestrele şi Corurile Radio.

Parteneri media : Antena 3, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Adevărul, Dilema veche, Şapte seri, România liberă, Observator cultural, Artmark, Jurnalul Naţional, Liternet.ro, ArtAct Magazine, Agenţia de carte

Parteneri culturali : Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica Brasov, Centrul Cultural Reduta Brasov, Filarmonica “Transilvania” Cluj-Napoca, Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Liceul de Artă Baia Mare, Filarmonica de Stat Târgu Mures, Filarmonica de Stat, Filarmonica “Moldova” Iasi, Muzeul Castelul Corvinilor, Casa de Cultură Deva, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Catedrala Armenească Dumbrăveni, Institutul Naţional pentru Dezvoltare Integrată a Ariilor Protejate din România, Fundaţia Armenească Dumbrăveni, Fundaţia Lohan, Primăria Mediaş, Asociatia “St. L. Roth”

Eveniment recomandat de Radio România

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…